Un estudi internacional amb participació de Vall d’Hebron demostra que la COVID-19 augmenta el risc de complicacions durant l’embaràs

El projecte INTERCOVID constata que les dones contagiades tenen un 50% més de probabilitats de presentar complicacions durant la gestació.

25/04/2021

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron, juntament amb l’hospital Clínico Universitario Lozano Blesa de Saragossa, són els dos únics centres de l’Estat que han participat en l’estudi INTERCOVID, coordinat des de la Universitat d’Oxford i que conclou que la COVID-19 augmenta el risc de complicacions durant l’embaràs per a les mares i els nadons, un perill més gran del que s’havia constatat a l’inici de la pandèmia. Per això, segons els autors, les dones embarassades haurien de considerar-se com un dels grups prioritaris a l’hora de programar iniciatives preventives, com la vacunació. Els resultats es publiquen en la revista JAMA Pediatrics

Al projecte ha participat un equip internacional format per més d’un centenar d’investigadors de 43 hospitals en 18 països amb diferent nivell de recursos econòmics, amb la col·laboració de més de 2.100 dones embarassades. Les dades de l’estudi INTERCOVID proporcionen per primera vegada informació comparativa detallada sobre els efectes del SARS-CoV-2 en l’embaràs i demostren que les dones amb COVID-19 tenen un 50% més de probabilitats de presentar complicacions durant l’embaràs, com part prematur, preeclàmpsia (hipertensió arterial durant la gestació) o ingrés en UCI. Tot i que el risc de mort també sembla augmentar a causa de la COVID-19, és important destacar que el nombre d’embarassades que tenen complicacions en països desenvolupats és molt baix. 

Respecte les embarassades infectades asimptomàtiques, la Dra. Nerea Maiz, especialista del Servei d’Obstetrícia de l’Hospital Vall d’Hebron i investigadora del grup de Medicina Materna i Fetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) comenta que“hem pogut demostrar que els riscs, tant per a la mare com per al nadó, en les embarassades asimptomàtiques són similars que els de les embarassades no infectades”.

Per altra banda, els nadons de dones infectades semblen tenir gairebé tres vegades més risc de complicacions mèdiques greus i de ser ingressats en l’UCI neonatal, principalment a causa de l’increment dels parts prematurs. Aquest risc incrementat demostra la necessitat de fer un seguiment intens de les dones embarassades amb COVID-19 i dels seus fills per prevenir, en la mida del possible, aquestes complicacions.

El Dr. Daniel Orós de l’Hospital Clínico Universitario de Saragossa, afegeix:“A més, tot i que un de cada deu nounats nascuts de mares que van donar positiu en la prova del virus també van donar positiu durant els primers dies postnatals, és important destacar que la lactància materna no sembla estar relacionat amb aquest augment d’infecció. Tanmateix, el part per cesària podria estar associat amb un major risc de tenir un nounat infectat”.

La qualitat de la informació disponible fins ara sobre l’efecte de la COVID-19 sobre l’embaràs era molt limitada. L’estudi INTERCOVID demostra la necessitat de recopilar dades multinacionals a gran escala ràpidament durant una crisi de salut. En l’estudi es va comparar a cada dona afectada per COVID-19 amb dues dones embarassades no infectades que van donar a llum al mateix temps al mateix hospital. Aquests resultats suposen una passa important per garantir la millor atenció possible per a les mares i els nadons.

“El pròxim repte és examinar els efectes a llarg termini en les mares i els infants”, conclou la Dra. Anna Suy, cap de Secció d’Obstetrícia de l’Hospital Vall d’Hebron i investigadora principal del grup de Medicina Materna i Fetal del VHIR.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.