Un fàrmac experimental presenta una eficàcia prometedora en pacients amb càncer d’endometri o ovari avançat

L'assaig clínic de fase 2 TROPION-PanTumor03 avalua l'eficàcia de l'anticòs conjugat Datopotamab deruxtecan (Dato-DXd) en monoteràpia o en combinació en diferents tipus de tumors sòlids avançats o metastàtics prèviament tractats.

15/09/2024

L'assaig clínic multicèntric de fase 2 TROPION-PanTumor03 avalua l'eficàcia de l'anticòs conjugat Datopotamab deruxtecan (Dato-DXd) en monoteràpia o combinat amb altres fàrmacs en diferents tipus de tumors. La Dra. Ana Oaknin, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del Grup de Neoplàsies Ginecològiques de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) presenta avui els resultats preliminars de les cohorts de càncer d'endometri i de càncer d'ovari al Congrés anual de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (SEOM) que se celebra a Barcelona del 13 al 17 de setembre.

"Les pacients amb tumors d'endometri o d'ovari avançats que progressen després del tractament estàndard de primera línia, solen presentar un mal pronòstic" explica la Dra. Oaknin, "per la qual cosa cal investigar noves i innovadores estratègies terapèutiques per millorar-ne la supervivència".

Un nou anticòs conjugat dirigit a TROP2

DATO-DXd és un anticòs conjugat dirigit contra TROP2, una proteïna que se sobreexpresa en diversos tipus de càncer i que sembla estar relacionada amb la regeneració, proliferació i supervivència de les cèl·lules tumorals

A 1 de març de 2024, l'assaig havia inclòs 40 pacients amb carcinoma d'endometri avançat o recurrent i 35 pacients amb carcinoma d'ovari, de trompes de Fal·lopi o peritoneal primari d'alt grau recurrent totes en progressió després d'almenys una línia de tractament basada en platí. Totes les pacients van rebre el tractament experimental de Dato-DXd en monoteràpia.

El 27,5% de les pacients amb càncer d'endometri van respondre a la teràpia amb una taxa de control de la malaltia del 85% i una mitjana de supervivència lliure de progressió de 6,3 mesos. Mentre que la cohort de càncer d'ovari va presentar una taxa de resposta del 42,9% i una taxa de control de la malaltia del 91,4%. La mitjana de supervivència lliure de progressió en aquestes pacients va ser de 5,8 mesos.

"Els resultats que hem obtingut en aquesta fase de l'estudi són molt prometedors i obren la porta a continuar el seu desenvolupament, cosa que significa més oportunitats terapèutiques per a les nostres pacients." afirma la Dra. Oaknin.

De manera retrospectiva s'analitzarà l'expressió de TROP2 en aquestes pacients per comprovar si la sobreexpressió d'aquesta proteïna podria utilitzar-se com a biomarcador per seleccionar les pacients que millor respondran al tractament amb Dato-DXd.

Sobre el càncer d'endometri i el càncer d’ovari

El càncer d'endometri és el tipus més comú de càncer d'úter i és el quart càncer més freqüent a Espanya després del càncer de mama, còlon i pulmó. La mortalitat és de 2,2 casos per cada 100.000 dones. Aquesta discrepància és deguda al fet que el 80% dels càncers d'endometri estan confinats a l'úter en el moment del diagnòstic i es presenten amb sagnat postmenopàusic, cosa que condueix a una detecció primerenca. Un 75-80% dels casos són diagnosticats a l'estadi I amb una taxa de supervivència a 5 anys d'un 95%. Aquest percentatge és inferior quan es diagnostica en fases més avançades.

Segons dades de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica SEOM, l'estimació de nous casos càncer d'ovari a Espanya per a l'any 2024 és de 3.716 casos, posicionant-lo com el vuitè tipus de càncer més freqüent en dones. Es tracta de la principal causa de mort per tumors malignes ginecològics al món occidental. L'alta mortalitat és deguda en molts casos al fet que la majoria de les pacients, entre el 70 i el 80%, es diagnostiquen en estadis avançats de la malaltia a causa de la dificultat en el diagnòstic precoç.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.