Un nou tractament experimental reduiria el risc de metàstasi en el càncer de recte avançat

Els resultats de l'assaig RAPIDO demostren que aquest nou tractament és capaç de reduir un 31% el risc de recaiguda a distància i que es pot duplicar la taxa de desaparició completa del tumor, que passa del 14% al 28,3%.

10/12/2020

Un dels principals problemes a què s'enfronten els pacients de càncer rectal localment avançat són les metàstasis. Ara, els resultats de l'assaig RAPIDO de Fase III –que acaben de publicar-se a The Lancet Oncology– demostren que es pot reduir aquest risc amb un nou tractament experimental, en el qual primer s'aplicaria una radioteràpia de curta durada com a tractament locoregional, seguida de quimioteràpia preoperatòria per tal de millorar el control sistèmic i retardar la cirurgia. D'aquesta manera s'aconseguiria millorar els resultats de supervivència lliure de malaltia als tres anys en pacients amb carcinoma de recte amb alt risc de recaiguda local i/o sistèmica.

Aquest assaig, que ha estat multicèntric, internacional i aleatoritzat, ha tingut com a coordinador nacional el Dr. Andreu Cervantes, director general i científic de l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, de l'Hospital Clínic de València. Hi han participat cinc centres espanyols, entre els quals destaca el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d'Hebron. «Nosaltres hem estat un dels màxims reclutadors internacionals i per tant hem pogut oferir als nostres pacients un tractament pioner que els ha permès avançar-se pràcticament una dècada al que serà el nou tractament estàndard d'aquesta malaltia», explica el Dr. Jaume Capdevila, oncòleg mèdic de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO.

Un canvi de tractament

El tractament estàndard fins avui en pacients diagnosticats d'adenocarcinoma primari rectal amb alt risc de recidiva local i/o sistèmica consistia en l'administració de radioteràpia preoperatòria amb quimioteràpia concomitant i posterior cirurgia entre vuit i dotze setmanes després de finalitzar el tractament amb quimioradioteràpia. Posteriorment, s'administrava quimioteràpia adjuvant durant quatre mesos. «Aquesta estratègia de tractament provocava que els pacients no poguessin rebre un tractament amb quimioteràpia sistèmica per a l'eliminació de les micrometàstasis fins després de la cirurgia, entre uns cinc i sis mesos després de la diagnosi del càncer de recte. Aquest fet condicionava el patró de recaiguda de la malaltia, que ja no era bàsicament locoregional, sinó que era a distància, en forma de metàstasi», explica el Dr. Capdevila.

Amb l'objectiu de donar un tractament sistèmic més intens amb quimioteràpia de manera més precoç, s'havia de modificar tota l'estratègia de tractament del càncer de recte, implementant el que es coneix com a tractament neoadjuvant total (TNT). Així, la quimioteràpia es pot administrar abans o després de la radioteràpia. I tot, abans de la cirurgia. «D'aquesta manera s'està permetent no només controlar la malaltia a escala local, sinó també lluitar contra les micrometàstasis i augmentar les probabilitats de curació», afegeix el Dr. Capdevila.

A l'estudi RAPIDO hi han participat 912 pacients de 54 centres de set països –Espanya, Holanda, Suècia, Eslovènia, Dinamarca, Noruega i els Estats Units– amb diagnòstic de càncer de recte localment avançat. S’hi investigat el tractament experimental de TNT, que consta de radioteràpia de tanda curta –cinc dies de tractament amb radioteràpia a dosis de 5Gy per sessió– seguit de quimioteràpia sistèmica –amb oxaliplatí i fluoropirimidines– durant quatre mesos i posteriorment cirurgia, comparant-lo amb el tractament estàndard de quimioradioteràpia i cirurgia, seguit de quimioteràpia adjuvant.

Els resultats de l'estudi RAPIDO confirmen un control excel·lent de la malaltia en la branca experimental, sobretot amb un impacte significatiu en la reducció del risc de recaiguda a distància, és a dir, de metàstasi, del 31%. A més, una altra troballa significativa de l'estudi és que la taxa de desaparició completa del tumor a la branca experimental va duplicar la del tractament convencional: va passar del 14% al 28,3%. Aquesta observació reforça el potencial del tractament aplicat en l'estudi RAPIDO en el futur desenvolupament d'una estratègia de preservació de l’òrgan en el càncer de recte, intentant evitar la cirurgia ja que incrementen les probabilitats d'aconseguir una resposta completa tumoral amb el tractament de TNT.

L'estudi ha rebut finançament de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), del Ministeri de Sanitat, a través de la plataforma CAIBER d'Investigació Clínica independent, i ha comptat amb la participació de la Plataforma SCREN d'assajos clínics.

Sobre el càncer colorectal (CCR)

El càncer colorectal (CCR) és un problema de salut pública important. Cada any es diagnostiquen més d'un milió de persones amb CCR cada any al món, i més de 500.000 moren a causa d’aquesta malaltia. El pronòstic dels pacients amb CCR ha millorat durant les últimes dècades, amb una supervivència als cinc anys que ha assolit gairebé el 65% als països desenvolupats.

L'estratificació a la diagnosi segons el sistema d'estadificació actual és el factor pronòstic més important, sobre el qual es basen les decisions terapèutiques. No obstant això, aquesta classificació no prediu la resposta terapèutica ni el resultat final en pacients que han rebut tractament. De fet, una proporció considerable d'aquests pacients no es beneficien de la quimioteràpia i gairebé el 50% desenvoluparan metàstasis malgrat que rebin un tractament òptim inicial.

 

 

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.