Un projecte de recerca coordinat per Vall d’Hebron rep 11M$ per estudiar la malaltia de Parkinson

El programa Aligning Science Across Parkinson (ASAP) ha atorgat l’ajut a un projecte coordinat pel Dr. Miquel Vila, cap del grup de recerca en Malalties Neurodegeneratives del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

25/10/2021

El programa Aligning Science Across Parkinson (ASAP) ha atorgat 11 milions de dòlars (aproximadament 9,5 milions d’euros) a un projecte coordinat pel Dr. Miquel Vila, cap del grup de recerca en Malalties Neurodegeneratives del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i professor ICREA. L’estudi aprofundirà en el coneixement de les causes i els mecanismes de la malaltia de Parkinson i investigarà possibles noves teràpies que es podrien aplicar en etapes primerenques de la malaltia.

L’edat és el principal factor de risc per desenvolupar la malaltia de Parkinson. Amb el pas dels anys, el cervell, especialment la regió de la substància negra, acumula un pigment conegut com a neuromelanina. Aquest pigment, que té característiques similars a la melanina de la pell, pot arribar a ocupar la totalitat de la neurona, donant a la substància negra del cervell l’aspecte marró fosc que el seu nom indica. El 2019, en un treball publicat a Nature Communications, l’equip del Dr. Vila va mostrar en models animals que la producció excessiva d’aquest pigment causa degeneració en les neurones de la substància negra i s’associa amb el desenvolupament del Parkinson. “Ara volem analitzar com l’acumulació progressiva de neuromelanina altera la funció neuronal en diferents circuits cerebrals afectats en malaltia de Parkinson”, explica el Dr. Vila, qui és també investigador al CIBER de Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED).

El projecte no només es centrarà en la substància negra, com a regió principalment afectada en la malaltia de Parkinson, sinó també en altres àrees cerebrals que contenen neuromelanina i que també estan afectades en aquesta malaltia però que estan poc estudiades, com ara el locus coeruleus. S’analitzarà el paper de la neuromelanina en la degeneració d’aquestes regions al llarg del temps, especialment en fases preclíniques o primerenques de la malaltia. El projecte també identificarà els mecanismes pels quals la malaltia progressa cap a altres àrees cerebrals, i fins i tot fora del cervell, donant lloc a símptomes no motors que típicament acompanyen els símptomes motors de la malaltia, com ara trastorns cognitius o alteracions gastrointestinals. Aquests estudis es portaran a terme en cervells humans i en models d’experimentació animal en els quals s’ha induït la producció de neuromelanina per simular el que passa en pacients amb Parkinson, ja que la majoria d’espècies animals no produeixen aquest pigment de manera natural.

Des del punt de vista terapèutic, es determinarà si la reducció dels nivells de neuromelanina o la modulació de l’activitat dels circuits cerebrals implicats permet recuperar la funció neuronal i evitar la neurodegeneració que es produeix en els cervells afectats per la malaltia. “Algunes de les estratègies terapèutiques que proposem investigar en aquest projecte són no invasives i segures per als humans, i per tant podrien ser directament aplicables als pacients si es demostra la seva eficàcia en models experimentals”, afirma el Dr. Vila.

En el projecte també hi participen investigadors del CIBERNED, la Universitat de Sydney, la Universitat Tor Vergata de Roma, l’Institut Leibniz de Neurobiologia, així com col·laboradors de l’Institut Karolinska i el Achucarro Basque Center for Neuroscience.

Aligning Science Across Parkinson (ASAP)

Aligning Science Across Parkinson (ASAP) és una iniciativa de recerca coordinada per avançar en la investigació bàsica dirigida contra la malaltia de Parkinson. La seva missió és accelerar el ritme dels descobriments i establir el camí cap a una cura mitjançant la col·laboració, l’aportació de recursos que permetin la investigació i l’intercanvi de dades. La Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research és el soci d’implementació d’ASAP i emet l’ajut.

"Cada equip seleccionat per la Xarxa d'Investigació Col·laborativa d'ASAP aporta una experiència i una perspectiva única sobre la missió d’ASAP d'abordar les principals llacunes de coneixement en la comprensió de la malaltia de Parkinson a través d’un sistema de ciència oberta. Estem orgullosos d'associar-nos amb Vall d'Hebron amb aquest innovador i impactant projecte que ens aproparà a nous tractaments per als milions de persones que viuen amb la malaltia de Parkinson o que estan en risc de patir-la", explica la Dra. Ekemini Riley, directora general d’ASAP.

Més informació a: https://parkinsonsroadmap.org/

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.