Un projecte participat pel VHIR busca revolucionar la detecció del càncer de mama mitjançant ultrasons

El BSC coordina el projecte QUSTom, el primer que utilitzarà la supercomputació per detectar tumors de forma més eficaç i segura.

16/05/2022

El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) participa al QUSTom (Quantitative Ultrasound Stochastic Tomography) un nou projecte europeu, coordinat pel Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC), que té com a objectiu introduir una nova modalitat d'imatge mèdica basada per primera vegada en ultrasons i supercomputació, i que servirà per a complementar o fins i tot substituir les tècniques actuals que utilitzen raigs X com són les mamografies. Aquesta tecnologia serà completament segura per als pacients, ja que no utilitza cap mena de radiació, a més d'oferir una qualitat d’imatge superior i permetre un millor seguiment dels tumors, entre altres avantatges.

Els algorismes que es desenvoluparan per a l'obtenció de les imatges mèdiques oferiran dos tipus d'imatges de manera simultània: la del teixit del pacient, i la imatge de la seva incertesa associada, que mostra, píxel a píxel, com de fiable és la informació. El projecte també incorpora conceptes com la imatge multimodal i l'obtenció d'imatges reals en 3D, la qual cosa suposa una combinació sense precedents en l'obtenció d'imatges mamàries per ultrasons.

Aquests algorismes, que es desenvoluparan mitjançant supercomputació en el si del BSC, estaran inspirats en uns altres que han mostrat eficàcia en àrees de recerca completament diferents com l'anàlisi del subsol terrestre.

A més del BSC i el VHIR, el projecte compta amb: Karlsruher Institut für Technologie, Arctur i la spin-off del BSC i l'Imperial College de Londres FrontWave Imaging, que està alineada amb els objectius d'aquest projecte, a més del mateix Imperial College de Londres com a associat. D'aquesta manera físics, enginyers, experts en explotació i radiòlegs treballaran conjuntament per a desenvolupar la pròxima generació d'eines de diagnòstic del càncer de mama, sense radiació, precisa i escalable.

L'investigador del BSC i coordinador del projecte Josep de la Puente assegura que "QUSTom ofereix una excel·lent oportunitat per a portar les imatges d'ultrasons a un nivell superior. La tecnologia que proposem no procedeix només d'un extraordinari dispositiu d'ultrasons, sinó dels algorismes utilitzats per a generar imatges sense precedents, que s'assemblen molt a les quals es poden obtenir amb les ressonàncies magnètiques”.

El procés d'entendre, interpretar i configurar les imatges com una nova eina diagnòstica estarà a càrrec de l'equip de radiòlegs especialistes en Imatge Mamària del Servei de Radiologia de la Dona de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. “El desenvolupament d'aquesta nova tecnologia es realitzarà dins del marc de la valoració multimodal que l'equip realitza en el procés clínic assistencial com a part integral del diagnòstic i seguiment del càncer de mama, tot això, en el context de la Unitat de Patologia Mamària”, destaca Ana Rodríguez-Arana, cap del Servei de Radiologia de la Dona de l'Hospital Vall d'Hebron i investigadora del grup d’Imatge Mèdica Molecular del VHIR. 

QUSTom ha estat seleccionat per formar part de la primera convocatòria del programa Pathfinder Open del Consell Europeu d'Innovació (EIC per les seves sigles en anglès), finançat pel Programa Marc Horitzó Europa de la Unió Europea, la finalitat de la qual és donar suport a idees disruptives i projectes amb gran potencial internacional. El projecte està dotat amb 2.744.300 euros i tindrà una durada de 2 anys. En aquesta primera convocatòria la Comissió Europea ha avaluat un total de 868 projectes i finalment solament 56 han estat els seleccionats, 11 d'ells espanyols. En total, rebran fins a 168 milions d'euros de finançament.

Ultrasons per a revolucionar el diagnòstic del tumor més freqüent

El càncer de mama és el tipus de tumor més diagnosticat en el món, amb 2,3 milions de dones diagnosticades en 2020 (REf SEOM) i 700.000 defuncions per causa d'aquesta malaltia el mateix any. La detecció precoç és fonamental ja que en cas d'aconseguir-se la supervivència als 5 anys després del diagnòstic aconsegueix el 90%.

La mamografia és un dels mètodes més utilitzats per a detectar el càncer de mama, i ha salvat milions de vides. Així i tot, existeixen estudis que afirmen que pot donar falsos positius i alertar d'un possible tumor que més tard en la fase d'exploració no s'arriba a trobar.

“Estem treballant en un full de ruta per a l'explotació real de la tecnologia ja que no volem que es quedi en el laboratori. No deixarem cap pedra sense remoure per a satisfer el que, als nostres ulls, és una necessitat urgent per a la població femenina a nivell global. El repte és enorme, però tot l'equip de QUSTom estem extraordinàriament compromesos i motivats amb la nostra missió", conclou de la Puente.

Més informació a la pàgina web

Servirà per a complementar o fins i tot substituir les tècniques actuals que utilitzen raigs X com són les mamografies.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.