Un ‘Somni de colors’ per lluitar contra el càncer de la dona

Vall d’Hebron impulsa el mocador solidari amb Natura, que el produeix i el posa a la venda a les seves botigues: els beneficis es destinaran a finançar dos grans programes de recerca, un per estudiar com millorar el benestar de les pacients i un altre d'investigació biomèdica en càncer de la dona. La campanya té com a ambaixadores Judit Mascó, Ona Carbonell i Vanesa Lorenzo 

06/06/2019

Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus ha presentat avui la tercera edició de la campanya ‘Somni de colors’ una campanya de Vall d’Hebron per la investigació contra el càncer de la dona i la millora del benestar de la salut de totes aquelles dones que el pateixen. Es tracta d’una iniciativa solidària que és el símbol de la lluita i l’esperit de superació de totes les dones que pateixen càncer. “Aquesta campanya no només vol fer avançar la recerca que ens ha d’apropar a la curació del càncer sinó que també vol repercutir en la qualitat de vida de les dones que el pateixen i continuar en la línia de Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus de garantir l’excel·lència assistencial”, ha defensat la Dra. Ana Ochoa De Echagüen, directora assistencial de Vall d’Hebron.

Es tracta d’una iniciativa impulsada gràcies a la col·laboració de Natura, que a més de produir i distribuir el mocador a les seves botigues, ha donat la totalitat dels ingressos de la venda d’aquests a la campanya ‘Somni de Colors’. Els beneficis obtinguts es destinaran a finançar dos grans programes de recerca: un per estudiar com millorar el benestar de les pacients i un altre d’investigació biomèdica en càncer de la dona. “Gràcies a la recerca es poden trobar solucions als problemes de salut de les persones i millorar-ne la qualitat de vida, perquè la recerca d’avui és la medicina del demà. Estem molt contents i agraïts amb la campanya ‘Somni de Colors’”, ha destacat la Sra. Montserrat Giménez, gerent del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). 

El mocador solidari és el resultat de l’estreta col·laboració de Judit Mascó amb l’artista Clàudia Valsells. “Totes sumem per donar suport a la lluita contra el càncer de la dona: gràcies a la meva amiga i artista Clàudia Valsells hem pogut fer realitat un any més aquest nou ‘Somni de Colors”, ha comentat Judit Mascó, ambaixadora de la campanya amb Ona Carbonell i Vanesa Lorenzo.  

Per part seva, Ona Carbonell ha afegit “la lluita contra el càncer no és només cosa de qui el pateix. És una lluita en equip, per això em sumo un any més a la lluita contra el càncer de la dona amb Vall d’Hebron i Natura”.

El somni de fer fora la por i lluitar contra el càncer de la dona

Enguany la campanya demana la col·laboració de la ciutadania perquè se sumi a la iniciativa. Així, es convida tant a homes com dones a fer difusió de la campanya a les xarxes socials sumant-se al repte solidari #SumaContraElCancer, compartir les històries pròpies o de persones que coneguin relacionades amb la malaltia i fer-se fotografies on trobin i facin visibles més funcionalitats al mocador, tot animant la compra d’aquest per ajudar a la lluita contra el càncer.

Balanç de les anteriors edicions

Durant les dues edicions anteriors de la campanya s’han venut gairebé 8.000 mocadors solidaris a les botigues Natura, el que ha representat una recaptació de 100.000 € gràcies als quals ja podem començar a finançar els dos grans programes de recerca que es posaran en marxa gràcies a la campanya: un per estudiar com millorar el benestar de les pacients i un altre d’investigació biomèdica en càncer de la dona. Segons exposa la Dra. Cristina Saura, cap de la Unitat de Mama del Servei d'Oncologia de Vall d'Hebron i Investigadora Principal de Grup de Càncer de Mama del Vall d’Hebron Instituto de Oncologia (VHIO), “iniciatives solidàries com aquesta ens ajuden a avançar en el coneixement de la malaltia i alhora a millorar l’acompanyament de les pacients en moments difícils perquè puguin afrontar el càncer amb el suport necessari”.

En relació al programa de millora del benestar de les pacients amb càncer, el finançament es destinarà a una beca que ajudi a estudiar la creació i desenvolupament  de grups de suport i gestió emocional per les pacients amb càncer que incidiran en els moments més crítics de la malaltia, així com la posterior anàlisi de l’impacte que es genera sobre la pacient en termes de reducció de l’estrès, millora de la qualitat de vida i disminució de l’angoixa davant la incertesa gràcies a aquests programes.

En el cas de la beca pel projecte d’investigació biomèdica en càncer de la dona, la recaptació es destinarà a finançar una beca durant tres anys d’un investigador que s’integrarà dins d’un grup de recerca de Vall d’Hebron.

Per tal d’ajudar al fet que aquests projectes puguin seguir avançant, només cal comprar el mocador solidari a les botigues Natura de tota Espanya i online i/o fent una donació al web de la campanya www.somnidecolors.com.   

El càncer ginecològic en dades

El nombre de tumors diagnosticats a l’Estat arribarà a 277.234 el 2019 i un total de  116.170 d’aquests tumors els patiran les dones, segons les estimacions de REDECAN (Red Española de Registros de Cáncer), enfront dels 247.771 casos diagnosticats l'any 2015 (98.944 d'ells van afectar les dones). Els càncers més freqüentment diagnosticats en dones a Espanya el 2019 seran els de mama (amb una estimació de 32.536 nous casos, representant el 28% de tots els càncers diagnosticats en les dones). Les estimacions per a nous casos de càncer ginecològics són de 6.682 de cos de l'úter (el 5,8% de tots els càncers diagnosticats en les dones), 3.548 d'ovari (el 3%) i 1.987 de cèrvix d’úter (l’1,7 %).

Malgrat que el càncer continua en augment arreu del món, la mortalitat a causa d’aquesta malaltia ha experimentat un fort descens a l’Estat en les últimes dècades. Aquesta tendència es dóna gràcies a les millores en la supervivència dels pacients a causa de les activitats preventives, les campanyes de diagnòstic precoç i els avenços terapèutics. El 2017 van morir 6.489 dones per càncer de mama, amb una supervivència a 5 anys de més del 85%.

En aquest sentit, el Dr. Antonio Gil, cap del Servei de Ginecologia de Vall d’Hebron i cap de recerca biomèdica en ginecologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha destacat que “ara el repte és garantir que les nostres pacients tinguin la millor qualitat de vida possible i recuperin la normalitat en el seu dia a dia. Tècniques com la implantació de cirurgia mínimament invasiva o la reconstrucció en patologia mamària s’orienten en aquest sentit”.

Per la seva banda, el Dr. Martín Espinosa, coordinador del Centre de Càncer de Mama del Servei de Ginecologia, ha insistit en la importància de la recerca i l’abordatge multidisciplinari del càncer de mama com a únic camí per a millorar el pronòstic i la qualitat de vida de les pacients. “Sense recerca encara estaríem parlant del càncer de mama com un dels més agressius per a la dona. Per contra, en l'actualitat, la supervivència és superior al 80% dels casos gràcies als programes de detecció precoç i a la disponibilitat de més i millors tractaments que apliquem en forma personalitzada en funció de les característiques de la pacient i el seu tumor en particular”.

A la presentació, Judit Mascó, Ona Carbonell i Clàudia Valsells han fet l’entrega simbòlica del mocador solidari a tres pacients que han plantat cara al càncer. Són l’Anna Altimiras, l’Annabel Arcos i l’Eva Cuyàs que han volgut agrair i donar suport a la iniciativa del mocador solidari. Totes tres han volgut insistir en “la importància que totes les dones acudeixin a les revisions ginecològiques de forma periòdica”.

L’acte s’ha celebrat a la botiga Natura del carrer Pelai de Barcelona, i ha comptat amb la col·laboració dels càterings Arcasa i 21deMarzo Càtering. També ha col·laborat EsKlandestino, que ha cedit l’espai on es va gravar el vídeo de la campanya Somni de Colors.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.