Una ‘app’ per agilitzar el flux de treball durant les aturades cardíaques i donar suport al professional en les situacions crítiques, guanyadora de la 5a edició del Jo innovo

Marc Mendo ha resultat el guanyador del Jo innovo amb una aplicació especialment dissenyada per agilitzar el flux de treball durant les aturades cardíaques, habituals en l’entorn hospitalari i que sovint es generen en situacions d’estrès i tensió.

16/11/2023

La Setmana de la Innovació ha culminat avui amb la 5a edició del concurs d'innovació Jo innovo al CosmoCaixa de Barcelona, un concurs d’idees obert a tots els professionals de Vall d’Hebron patrocinat per Siemens Healthineers i Alexion, AstraZeneca Rare Disease que incentiva que els treballadors presentin projectes innovadors en quatre categories: ‘Atenció centrada en el pacient i la família’; ‘Talent, desenvolupament i benestar professional’; 'Organització, qualitat i seguretat’; i ‘Sostenibilitat, eficiència i responsabilitat social’. El guanyador de la cinquena edició del Jo innovo ha estat el projecte ‘Suport d’Alt Nivell per a Situacions Crítiques: revolucionant la resposta a l’aturada cardíaca amb una aplicació innovadora’, del Marc Mendo, resident del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que ha rebut el Premi Siemens Healthineers Jo innovo 2023 de la mà del Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i Alberto Martínez Gómez, director general de Siemens Healthineers Espanya, consistent en el compromís per part de Vall d’Hebron de desenvolupar i implementar la seva idea i una maleta i un xec en forma de bitllet d’avió per un viatge i una experiència a l’Institut Karolinska; un dels hospitals que formen part de la European University Hospital Alliance (EUHA), com Vall d’Hebron, i una de les institucions universitàries especialitzades en medicina més prestigioses del món.

El projecte guanyador d’aquesta cinquena edició del Jo innovo és una aplicació mòbil especialment dissenyada per agilitzar el flux de treball durant les aturades cardíaques, habituals en l’entorn hospitalari i que sovint generen situacions d’estrès i tensió. L’app, que va presentar-se dins la categoria d’‘Organització, qualitat i seguretat’, proporciona recordatoris automàtics sobre les decisions preses i les properes accions a realitzar, de manera que l’assistent pot enfocar-se a executar les mesures necessàries. “Estic molt agraït i content. Espero que tothom de Vall d'Hebron pugui instal·lar-se l'aplicació per poder ajudar als professionals en la gestió d'aturades cardíaques. En aquesta edició del Jo innovo hi ha hagut molt bones idees i espero que en un futur puguin anar-se implementant", ha manifestat Marc Mendo sobre el seu projecte. “El concurs Jo innovo, amb una trajectòria de cinc edicions, és possible gràcies a la implicació dels professionals de Vall d’Hebron: el seu element clau és fer avançar la innovació, entesa en un sentit global, en benefici dels pacients”, destaca el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. La gala del Jo innovo, que s’ha celebrat al CosmoCaixa i ha estat presentada per la periodista Maria Xinxó, és la culminació de la tercera Setmana de la Innovació, que ha comptat amb Siemens Healthineers i Alexion AstraZeneca Rare Disease com a patrocinadors principals, i amb la col·laboració de Lilly, AbbVie, Novartis, Broomx i Roche. Una de les novetats de la cerimònia d’enguany ha estat el premi al millor comunicador, seleccionat pels assistents a la cerimònia entre tots els finalistes. El guanyador ha estat Zhan Qiao Lin Wu, resident de Cirurgia Plàstica i Cremats, que ha rebut una claqueta de cinema i una banda auricular per dormir de mans de Fran Garcia, director de Comunicació, Estratègia Corporativa i Atenció Ciutadana de Vall d’Hebron.

Un guanyador entre dotze projectes finalistes

Els membres de la Comissió d’Innovació de Vall d’Hebron van fer la primera selecció  de projectes escollint els 12 millors. Un jurat format per experts i autoritats en innovació i salut van ser els primers encarregats de votar els millors de cada categoria. El seu vot val el 60%. El vot dels professionals de Vall d’Hebron val el 40% restant i en acabar la votació de la gala d’avui s’han ponderat les dues votacions.

Totes les idees finalistes han estat guardonades amb un programa de formació de l’Healthcare Transformation Academy valorada en 300 euros. A més, en el decurs de la gala els guanyadors de cada categoria han rebut el Premi Alexion Astrazeneca Rare Disease, una lletra ‘I’ il·luminada que fa referència a la innovació i una banda d’auriculars per dormir per cadascú. Ana Crespo, directora de Comunicació d’Alexion AstraZeneca Rare Disease ha entregat el premi al guanyador de cada categoria acompanyada de quatre professionals de Vall d’Hebron: el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del grup de recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) en la categoria d’Atenció centrada en el pacient i la família’; la Dra. Anna Sala, cap de la Unitat d’Innovació de Vall d’Hebron, en la categoria de ‘Talent, desenvolupament i benestar professional’, la Dra. Soledad Romea, directora de Qualitat, Processos i Innovació de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, en la categoria d’Organització, qualitat i seguretat’, i el Dr. Antonio Roman, director assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, en la categoria de ‘Sostenibilitat, eficiència i responsabilitat social’. “El concurs Jo innovo, la nostra festa anual de la innovació, ha propiciat un canvi cultural en la innovació a Vall d’Hebron que consisteix a entendre que la innovació no només depèn de la tecnologia, sinó sobretot de les persones”, exposa Anna Sala.

En aquesta edició, la gala ha comptat amb moments espectaculars. Manuel de Aguas Muñoz, artista productor Ciborg, ha parlat de transhumanisme en el discurs inaugural. I també s’ha viscut una experiència neurosensorial presentada per Neuroelectrics amb la col·laboració de Sónar+D. Es tracta d’ENAKD, un projecte pioner que recull les ones cerebrals i, amb l’ajuda de la intel·ligència artificial, transforma en art i música les emocions de la persona que realitza qualsevol tipus de performance, de manera que el públic que observa o escolta pugui experimentar aquestes emocions d’una forma més intensa.

A la categoria d’Atenció Centrada en el Pacient i la Família ha resultat guanyador ‘L'últim viatge 365º en cures pal·liatives pediàtriques’, d’Ariadna Torres, psicooncòloga de la Unitat d’Atenció Pal·liativa Pediàtrica i al Pacient Crònic Complex. Es tracta d’un projecte d’humanització de realitat virtual i projeccions dels darrers desitjos en viatges del pacient pediàtric, que també inclou tècniques mindfulness, per tal d’acompanyar en el procés de mort als pacients de cures pal·liatives pediàtriques i els seus familiars.

Dins la categoria ‘Talent, desenvolupament i benestar professional’ ha guanyat el projecte ‘Càmera customitzada per a la detecció de fluorescència del verd’ de Zhan Qiao Lin Wu, resident del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Es tracta d'una càmera que fa servir el verd d’indocianina per assegurar una correcta perfusió dels penjolls superfins i precisió als cirurgians durant les supermicrocirurgies. Tot i que ja existeixen dispositius similars al mercat, la càmera del projecte té un import notablement menor.

Dins la categoria ‘Sostenibilitat, eficiència i responsabilitat social’, ha resultat guanyador el projecte ‘No ho llancis, dona-li una segona vida’, d’Inés Pazos, tècnica en simulació clínica i membre de la Unitat d’Innovació, que ha ideat un contenidor específic de simulació, que es col·locaria de manera estratègica dins dels magatzems.

Jo Innovo és una iniciativa de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron patrocinada per Siemens Healthineers i Alexion AstraZeneca Rare Disease per incentivar la innovació entre tots els professionals, que poden presentar anualment projecte.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.