Una noia de 12 anys, crítica per una miocarditis causada per la COVID-19, tractada amb èxit a Vall d’Hebron

La noia, que va ser traslladada des de Mallorca a l’UCI pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, va rebre tractament amb ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria) durant sis dies per substituir la funció del cor. La pacient patia, a conseqüència de la COVID-19, una síndrome molt infreqüent i que es produeix sobretot en nois i noies de la seva edat, la SIM-Ped (síndrome inflamatòria multisistèmica pediàtrica).

12/11/2020

Després d’estar ingressada gairebé 45 dies a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, disset dels quals a l’UCI pediàtrica, una noia de 12 anys ha superat la situació crítica i ha rebut l’alta. La noia, amb residència a Mallorca, patia, a conseqüència de la COVID-19, una síndrome molt infreqüent i que es produeix sobretot en nois i noies de la seva edat, la SIM-Ped (síndrome inflamatòria multisistèmica pediàtrica), una malaltia que pot provocar fallida a diversos òrgans i, de manera més greu, del cor.

La noia, amb miocarditis, estava ingressada a l’UCI de l’Hospital Universitari Son Espases, de Palma, en estat greu amb fallida cardíaca fulminant sense resposta al tractament. Atesa la situació crítica de la noia, l’única possibilitat era que l’equip d’ECMO de Vall d’Hebron es desplacés a Son Espases per iniciar el tractament i traslladar-la. L’ECMO és una màquina que substitueix temporalment la funció del pulmó o cor i permet que els òrgans descansin, mentre la patologia de base es va curant. “El trasllat va ser complex —comenta el Dr. Joan Balcells, cap de l’UCI pediàtrica de Vall d’Hebron, que va liderar l’equip d’ECMO de l’Hospital que es va traslladar a Mallorca—, ja que la noia estava connectada a l’ECMO, una tècnica complexa de la qual depenia la seva vida, i havíem de seguir, a més, les mesures de seguretat per l'aïllament de COVID-19 durant tot el procés del trasllat”.

La preparació i coordinació de tot el dispositiu va permetre que, en menys de sis hores, la pacient rebés el tractament en ECMO i es traslladés a Vall d’Hebron”, afirma el Dr. Juan Carlos de Carlos, cap de Secció de l’UCI Pediàtrica de Son Espases. El trasllat va ser coordinat pel Servei d'Atenció Mèdica Urgent 061 de les Illes Balears, amb la participació de la Unitat de Transport Pediàtric Balear, i va comptar amb el suport d’un avió militar medicalitzat.

“A l’UCI pediàtrica ens vam assegurar que la màquina anava fent la seva funció mentre el cor de la pacient es recuperava. Després de rebre els tractaments a l’UCI, i de retirar-li la ventilació mecànica, va poder passar a planta”, explica el Dr. Joan Balcells. L´ECMO va reemplaçar la funció del cor de la noia durant una setmana. Cal afegir que la noia patia, a més, una patologia prèvia no associada d’entrada amb la COVID-19, un hipertiroïdisme causat per la malaltia de Graves-Basedow.

“La noia va pujar a planta ja estable, amb una miopatia (patologia que afecta els grups musculars) com a conseqüència d’haver estat pacient crític i de COVID-19”, explica la Dra. Susana Melendo, de la Unitat Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria. “A planta ha recuperat la seva funció miocàrdica normal i no li ha quedat cap disfunció orgànica. Ara està seguint rehabilitació muscular”. La mare de la pacient ha expressat el seu agraïment a tot l’equip de professionals, tant de Vall d’Hebron com de Son Espases, que han tractat la seva filla durant tots aquests dies.

Vall d’Hebron, centre de referència en ECMO infantil

Des de l’inici la pandèmia de COVID-19, a l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron han estat ingressats un total de 48 pacients amb aquesta malaltia, dels quals 14 han ingressat a la Unitat de Cures Intensives pediàtriques. Tots els pacients han tingut una bona evolució clínica. A l’Hospital Infantil es va crear una unitat específica d’atenció als pacients amb la COVID19 que va permetre oferir-los una atenció de qualitat. A més, Vall d’Hebron és centre de referència en ECMO infantil.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.