Una recerca del grup farmacologia clínica del VHIR finançada per Mutual Mèdica

El treball de la metgessa Emilie Anderssen busca optimitzar la medicalització de les persones que viuen en residències geriàtriques.

29/11/2022

Un projecte dirigit per la metgessa Emilie Anderssen Nordahl, resident de Farmacologia Clínica de l'Hospital Universitari de Vall d'Hebron i investigadora predoctoral del grup de farmacologia clínica del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha rebut la beca Mutual Mèdica. L'estudi busca comprovar com està funcionant la revisió sistemàtica dels plans de medicalització de les persones que viuen en residències geriàtriques. Aquesta revisió està coordinada per l'Àrea del Medicament de la Gerència Territorial de Barcelona (SAP Muntanya) de l'Institut Català de Salut (ICS). La intervenció la realitza un equip multidisciplinari que inclou: un metge farmacòleg clínic, personal dels centres d'Atenció Primària i personal dels centres en qüestió. Els equips centralitzen tota la informació mèdica per descartar incompatibilitats, duplicitats o altres casuístiques que suposin un perill o ús inadequat de medicaments per part d'aquest sector de la població extremadament fràgil. El projecte va començar el juny del 2020 i actualment ja ha revisat més del 25% de les places residencials que existeixen sota la supervisió del SAP Muntanya. L'acció s'engloba dintre les mesures que volen donar resposta a les necessitats detectades a les residències geriàtriques durant la pandèmia de la Covid-19.

Pròximament, els investigadors analitzaran l'impacte de la intervenció i si ha ajudat a promoure, o no, una política de prescripció més segura i saludable. Amb les dades recollides es crearan plans de millora individualitzats per a cada centre, i, si és necessari, es proposaran canvis en el circuit de prescripció i en el registre de la informació. L'objectiu últim és optimitzar l'ús de medicaments, evitant incompatibilitats, duplicitats i medicalització d'eficàcia dubtosa. Les característiques de les persones que viuen en residències geriàtriques, grans taxes de cronicitat i comorbiditat, les fan especialment susceptibles a tenir un ús inadequat de medicació, i per tant són un sector que es pot beneficiar enormement d'una intervenció com aquesta. Si els resultats són positius, accions similars es podrien estendre a altres gerències territorials de l'ICS.

La investigació dirigida per la metgessa Emilie Anderssen ha rebut una beca de 25.000€ entregada per la Mutual Mèdica. Aquesta mútua ja fa més de 30 anys que finança anualment un projecte de recerca d'un resident d'últim any o que faci menys de tres anys que hagi acabat el MIR. L'acció busca impulsar la recerca mèdica en investigadors que es troben en una fase inicial de la seva carrera. 

L'objectiu últim és optimitzar l'ús de medicaments de les persones que viuen en residències.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.