Vall d’Hebron acull una reunió de Sharespace, un projecte europeu de realitat virtual

La creació d’espais d’interacció híbrida entre avatars digitals i humans ofereix noves oportunitats en la medicina personalitzada

21/03/2023

Vall d’Hebron ha estat la seu d’una reunió de seguiment del projecte Sharespace. Aquesta iniciativa europea ha unit cinc centres de recerca, tres universitats, cinc empreses i dos hospitals universitaris de vuit països diferents per avançar en la realitat virtual. L’objectiu dels implicats és la creació d’espais virtuals d’interacció híbrida, o sigui llocs on interactuïn i col·laborin avatars virtuals creats a partir de la intel·ligència artificial i humans. Per part del Campus Vall d’Hebron lidera el projecte la Unitat del Dolor i el Servei de Rehabilitació.

Com que la medicina personalitzada és un dels sectors que més es pot beneficiar d’aquesta nova tecnologia, una de les proves pilot es basarà en l’ús de la realitat virtual pel tractament del dolor lumbar crònic, concretament en la realització d’exercicis de rehabilitació. El test s’ha dissenyat en dues fases. Durant la primera, es faran classes a un espai virtual dirigides per un professional real, els pacients assistiran a les classes simultàniament de manera ambulatòria. En la segona, els pacients podran fer les classes des de casa a qualsevol hora sota la direcció d’un avatar virtual. Aquest avatar escollirà els exercicis segons els paràmetres marcats per un equip mèdic que farà un seguiment periòdic de l’evolució dels pacients. El desenvolupament del projecte en la seva vessant clínica es durà a terme a l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats de Vall d’Hebron amb la participació d'investigadors de tres grups diferents del Vall d’Hebron Institut de Recerca, demostrant la transversalitat de la proposta.

En la reunió d’aquest mes de març s’han reunit més de 30 professionals representant tots els membres implicats en el projecte per unificar els objectius i finalitats del Sharespace, compartir els seus avanços tecnològics i definir i unificar les tasques a posar en marxa.

Sharespace és un projecte que ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea amb el codi identificatiu 10192889. La iniciativa està formada pel Centre de Recerca Alemany per Intel·ligència Artificial (DFKI), la Universitat de Montpellier, INRIA - l'Institut Nacional de Recerca en Ciència i Tecnologia Digitals, el Centre de Noves Tecnologies per Activitats Productives Scarl, l’Hospital Universitari Hamburg-Eppendorf, Alcatel-Lucent, La Universitat Jaume I, Golaem S.A, LightSpace Technologies SIA, CYENS-centre d’excel·lència, Ricoh Europe, la Universitat de Montfort, Ars Electronica, el VHIR i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

 

Per part del Campus Vall d’Hebron lidera el projecte la Unitat del Dolor i el Servei de Rehabilitació.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.