Vall d’Hebron, AstraZeneca i Tucuvi posen en marxa el projecte AZerca per al seguiment de pacients amb insuficiència cardíaca

Es tracta d’un projecte per avaluar la usabilitat i factibilitat de la implementació d'un assistent mèdic virtual basat en IA i tecnologia conversacional, que realitza un seguiment personalitzat als pacients amb insuficiència cardíaca.

27/04/2023

Vall d’Hebron, en col·laboració amb AstraZeneca i Tucuvi, han presentat AZerca, un programa que permet fer un seguiment personalitzat de pacients amb insuficiència cardíaca congestiva a través de la intel·ligència artificial i tecnologia conversacional. S’espera que aquesta estratègia de seguiment permeti als professionals sanitaris assolir un millor control dels pacients, disminuint la necessitat d’atenció hospitalària, la qual cosa tindrà com a resultat una optimització de recursos i millora de la qualitat de vida dels pacients.

A través de l'assistent virtual de veu anomenat LOLA, es contacta telefònicament amb els pacients per recollir informació sobre el seu estat de salut amb una freqüència determinada per l'equip clínic. Les dades recopilades són analitzades i estructurades de forma automàtica a la plataforma Tucuvi Health Manager per posteriorment ser revisades per l'equip d'infermeria especialitzat prioritzant alertes preconfigurades que permeten focalitzar l'atenció en aquells pacients amb més risc de descompensació o canvis a la seva clínica habitual. Això complementa la tasca dels professionals sanitaris, ja que els permet realitzar un acompanyament dels pacients d'una forma més freqüent, propera i personalitzada, cosa que es tradueix en una major adherència al tractament i una millora en l'autocura, podent anticipar-se a possibles descompensacions que derivin en un empitjorament de la malaltia.

Aquest programa comptarà amb la participació d'uns 90 pacients de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca del Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron que presenten un diagnòstic d'insuficiència cardíaca basat en els criteris de les Guies Europees en Insuficiència cardíaca de 2021. El seguiment s'estendrà per un període d'entre 6 i 12 mesos i té com a objectiu avaluar la factibilitat de la implementació de l'eina al Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i analitzar les millores que podria suposar a la unitat.

Segons el Dr. Aleix Olivella, metge adjunt del Servei de Cardiologia de l'Hospital Vall d'Hebron i investigador del grup de Malalties Cardiovasculars del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), “les noves tecnologies basades en intel·ligència artificial ens poden ajudar a afrontar el gran repte assistencial que suposen les malalties cròniques com la insuficiència cardíaca, la prevalença de la qual no para d'augmentar i suposa la primera causa d'ingrés en majors de 65 anys, amb una afectació molt marcada de la qualitat de vida. En aquesta malaltia tan freqüent, tots els pacients, per definició, tenen un alt risc de descompensació, per la qual cosa el seguiment és molt complex i amb alta demanda assistencial”. Pel que fa a LOLA, afegeix: “esperem que ens permeti mantenir un contacte més estret amb tots els pacients, podent focalitzar l'atenció a aquells que més ho necessitin a cada moment sense desatendre altres pacients més estables, maximitzant així l'eficiència d'ús de recursos i aconseguint un millor acompanyament als malalts amb insuficiència cardíaca”. El Dr. Olivella també és coordinador del Servei de Cardiologia de l'Hospital Sant Rafael.

Desenvolupada per la companyia espanyola Tucuvi, LOLA és un assistent mèdic virtual de veu basat en IA que permet brindar un seguiment continu i personal a cada pacient a través de trucades de telefòniques de manera autònoma. Amb més de 60.000 pacients atesos, LOLA ajuda els hospitals a garantir que els pacients rebin una atenció contínua i d'alta qualitat, mantenint un toc humà essencial. En alguns casos, han contribuït a reduir l'estada hospitalària un 26%, i la taxa de readmissions 30 dies després en més d'un 50%. En paraules de María González Manso, CEO i cofundadora de Tucuvi: “L'objectiu de LOLA és augmentar les capacitats dels professionals sanitaris per poder oferir la millor atenció als pacients i avançar-se a complicacions. En el cas de la insuficiència cardíaca, mantenir una continuïtat assistencial i avançar-se a descompensacions és crucial per a la qualitat de vida del pacient. Estem molt contents de treballar amb professionals i indústria referents en IC per poder millorar l'eficiència i l'acompanyament dels pacients amb IC implementant la IA de LOLA”.

"Ajudem a optimitzar les eines del sistema sanitari, aportant solucions innovadores que donen suport als professionals sanitaris contribuint a millorar així el dia a dia dels pacients", apunta el Dr. César Velasco, director d'Innovació i Estratègia Digital d'AstraZeneca Espanya. “Per això, AstraZeneca col·labora amb entitats de l'ecosistema d'innovació que tenen el compromís d'impulsar el desenvolupament de solucions de salut digital. Aquestes solucions ens permeten millorar la qualitat de vida de milions de persones que pateixen malalties cròniques com ara la insuficiència cardíaca, mitjançant la col·laboració amb l'ecosistema emprenedor, els centres sanitaris, el sistema sanitari, els pacients i els professionals del sector de la salut”.

“Les noves tecnologies basades en intel·ligència artificial ens poden ajudar a afrontar el gran repte assistencial que suposen les malalties cròniques com la insuficiència cardíaca", afirma el Dr. Aleix Olivella.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.