Vall d’Hebron col·labora amb el Cementiri de Montjuïc per crear un espai destinat als fills que moren durant la gestació o el part

En aquest espai les famílies que ho desitgen poden enterrar els seus fills i filles.

29/10/2020

A partir d’una iniciativa impulsada conjuntament per Cementiris de Barcelona, l’entitat Petits amb Llum i Catsalut, amb la col·laboració i assessorament de Vall d’Hebron, com a centre referent en dol perinatal, s’ha creat un espai dins del Cementeri de Montjuïc per contribuir a fer visible el dol gestacional i neonatal i acompanyar les famílies que han patit el decés del seu infant. En aquest espai col·lectiu les famílies que han patit una pèrdua durant la gestació o durant el part poden enterrar els seus fills i filles. Els fèretres se situaran a l’interior dels nínxols d’aquesta zona i estaran identificats amb una làpida especialment dissenyada amb uns estels, que representen la presència permanent dels nadons. “Estem davant d’un dol que com a societat solem silenciar”, explica la Dra. Fátima Camba, pediatra del Servei de Neonatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. “En canvi”, afegeix, “per als pares sol ser molt dolorós i amb aquest espai específic i visible es pot contribuir a ajudar-los en el seu dol”.

Cementiris de Barcelona ofereix també la possibilitat de realitzar un acte col·lectiu d’homenatge i comiat cada any, al mes d’abril. Aquest acte es farà de forma conjunta amb l’entitat Petits amb Llum, una associació sense ànim de lucre que acompanya les famílies que han partit una pèrdua gestacional o neonatal. 

La pèrdua gestacional o neonatal és una dura experiència per als pares, amb repercussions pel seu entorn familiar i social. Vall d’Hebron és pioner en formar als professionals que acompanyen les famílies en aquest procés perquè les ajudin a afrontar la pèrdua i enfocar el seu dol: de matrones a personal d’infermeria, ginecòlegs, obstetres, pediatres, genetistes, anatomopatòlegs o treballadors socials. Cal destacar que ​el Ministeri de Sanitat va reconèixer el grup interdisciplinari de reflexió sobre vivències de pèrdua perinatal l’Espai de Paraula com una de les Bones Pràctiques al Sistema Nacional de Salut a la convocatòria corresponent a l’any 2015. 

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.