Vall d’Hebron completa el mural ‘Pioneres’ amb la figura d’una nena per encoratjar les vocacions femenines en ciències

Diverses professionals del Campus es converteixen en referents explicant les seves històries a les xarxes socials, en el marc d’aquesta campanya

10/02/2023

Fa un any, també amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, Vall d’Hebron inaugurava el mural Pioneres, un homenatge a nou dones que, des de l’Antiga Grècia i fins a l’actualitat, han fet avançar les ciències de la salut. El mural, de gairebé 40 metres i una superfície d’uns 160 metres quadrats, es completa aquest any amb la figura d’una nena que representa a les futures generacions que miren amb admiració a les científiques que els han obert el camí per a complir els seus somnis. Enguany per a aquesta acció tornem a comptar amb el suport de la farmacèutica biotecnològica Amgen i l’artista Mateo Lara, conegut com a Ma’La.

Per commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència que se celebra el 11 de febrer, el Campus Vall d’Hebron s’ha adherit a una campanya internacional, “This Little Girl Is Me” creada per l’organització Inspiring Girls que a través de les xarxes socials pretén visibilitzar dones referents en diferents àmbits de la vida perquè esdevinguin els referents de les futures generacions.

En el cas de Vall d’Hebron, amb aquesta campanya volem encoratjar les vocacions femenines en ciències alhora que empoderar les dones científiques en un àmbit professional en què la falta de referents és evident. 

El Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha recordat que “tot i els avenços que s’han produït en els últims anys, és una evidència que les nenes i les dones ho han tingut més difícil”. “Hem d’estar alerta perquè els drets de les dones són els primers que es perden quan s’ataquen els drets humans”, ha alertat.

En aquesta línia, la Dra. Begoña Benito, directora del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha comentat que “el mural és un petit reconeixement a les dones que al llarg de la història han dedicat la seva vida a la ciència”, però també ha recordat que “a l’hora de buscar referents no cal anar tant lluny perquè en tenim al nostre entorn i molt vàlids”. Per últim, ha desitjat que “aviat arribi el dia en què actes com aquest, mes enllà de l’homenatge històric, no siguin necessaris perquè la societat ja hagi acceptat amb la normalitat que es mereix la participació de la dona en la ciència”.

Per la seva part, la Dra. Mar Tintoré, neuròloga de Vall d’Hebron, investigadora principal del Grup de Recerca en Neuroimmunologia Clínica del VHIR i coordinadora assistencial del Centre d’Esclerosis Múltiple de Catalunya, ha insistit en que encara hi ha molta feina a fer: “El talent és universal, les oportunitats encara no”, ha afirmat.

“A totes les nenes que tenen dubtes, els hi vull transmetre la passió, il·lusió, curiositat i satisfacció personal amb què vivim la nostra feina. El camí no és fàcil, però hem d’insistir”, han estat les paraules de la Enriqueta Felip, cap de Secció del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

Per últim, Fina Lladós, Directora General d’Amgen Iberia ha opinat que “és important visibilitzar la feina i els èxits de dones que han obert camí perquè hem de combatre falsos estereotips i prejudicis que descoratgen les nenes a estudiar carreres STEM”. “Hem d'animar-les i continuar treballant per fomentar-ne les vocacions científiques entre elles i a Amgen no deixarem d’empènyer per aconseguir-ho”, ha afegit.

Campanya a les xarxes socials: #ThisLittleGirlIsMe i #Pioneres

Durant aquesta setmana i en els pròxims dies, les nostres professionals comparteixen a xarxes socials, sota els hashtags #ThisLittleGirlIsMe i #Pioneres, una foto de quan elles eren petites i un missatge de text o vídeo en què responen a preguntes com si s’imaginaven treballant en un entorn dedicat a la recerca, quines eren les seves referents i quin missatge li donarien a la seva versió de petita.

Precisament alguns d’aquests missatges que les nostres professionals haurien volgut escoltar de petites o que li donarien a les futures generacions com a consells són els que acompanyen la figura de la nena que completa el mural Pioneres.


A la campanya no només han participat investigadores, també s’hi ha afegit personal de suport, mostrant la diversitat actual de la recerca i el gran ventall d’oportunitats que ofereix.

La campanya internacional #ThisLittleGirlIsMe suma més de 20 milions de visualitzacions i milers de participants de tot el món. Es poden consultar els missatges de les  professionals de Vall d’Hebron a les diferents xarxes socials sota els hashtags #ThisLittleGirlIsMe i #Pioneres.

Vall d’Hebron, un campus majoritàriament femení 

Vall d'Hebron és una institució compromesa amb la igualtat de gènere en tots els seus àmbits d'acció i per aquest motiu impulsa el lideratge femení intern i la paritat en els òrgans responsables de la presa de decisions.

De fet, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) coincideixen amb més del 70% de personal femení. 

El VHIR està dirigit per la Dra. Begoña Benito, una de les poques dones al capdavant de centres de recerca a l’Estat. A l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el 62% del personal amb càrrecs directius són dones. Pel que fa al VHIO, gairebé el 60% de les investigadores principals són dones i també ho són la meitat de les caps de grup.

Sobre Amgen

Una vegada més la biotecnològica Amgen ha demostrat el seu compromís per fomentar la vocació de dones científiques col·laborant amb l’ampliació del mural ‘Pioneres’. Nascuda a Califòrnia l’any 1980, és una de les farmacèutiques biotecnològiques independents més gran del món. Present a més de 100 països, els seus científics treballen per descobrir, desenvolupar i  produir teràpies innovadores per malalties greus o rares amb necessitats mèdiques no cobertes.

Pintura Mural Barcelona, decorant parets del món sencer

Pintura Mural Barcelona és una empresa de producció de pintures murals per encàrrec que ha realitzat treballs a Espanya, França, Bèlgica, Holanda i Alemanya. El màxim responsable del projecte és Mateo Lara, àlies “Ma’La” (Barcelona, 1977), un creatiu, artista i muralista independent multidisciplinari amb una àmplia formació i una experiència de més de 25 anys en disseny industrial i gràfic, animació digital, disseny multimèdia i arts plàstiques. Les seves pintures murals es caracteritzen per una extraordinària qualitat expressiva i realisme.

A la campanya no només han participat investigadores, també s’hi ha afegit personal de suport, mostrant la diversitat actual de la recerca i el gran ventall d’oportunitats que ofereix.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.