Vall d’Hebron crea una eina educativa per afavorir l’accessibilitat al diagnòstic de l’hepatitis B en població immigrant

HEPARJOC consisteix en cinc jocs didàctics que milloren el coneixement de l’hepatitis i sensibilitzen sobre la necessitat de realitzar un cribratge de la malaltia.

23/07/2020

Segons dades de la Organització Mundial de la Salut (OMS), 257 milions de persones a tot el món tenen infecció crònica pel virus de la hepatitis B. Tanmateix, al 2015 només un 9% del total estaven diagnosticades, ja que la majoria són asimptomàtiques. En aquest context, la Unitat de Salut Internacional Drassanes-Vall d’Hebron ha desenvolupat una estratègia comunitària basada en l’ús d’una eina educativa per millorar el coneixement sobre la malaltia i l’accés al diagnòstic de les persones immigrants a Barcelona. L’estudi que va permetre definir el pla d’acció es publica ara, en el marc del Dia Mundial contra l’Hepatitis, a la Revista Española de Salud Pública.

A Europa, l’hepatitis B té una prevalença mitjana de 1,6%, però aquest percentatge creix fins el 8% si tenim en compte la població immigrant procedent d’àrees endèmiques, com ara l’Àfrica i el Pacífic Occidental. Tanmateix, el fet que la majoria de persones siguin asimptomàtiques, fa que el diagnòstic pugui ser complicat i provocar que la infecció es cronifiqui. Per aquest motiu, el diagnòstic precoç és clau per reduir els nous contagis, evitar les complicacions i disminuir la mortalitat.

Amb l’objectiu de millorar la sensibilització sobre l’hepatitis B, així com l’accessibilitat al diagnòstic, Vall d’Hebron ha creat una eina educativa, coneguda com a HEPARJOC, dirigida a persones immigrants, que freqüentment es troben allunyades del sistema sanitari. Per això, han partit d’un enfocament multidisciplinari, on s’ha involucrat a la població a la qual es vol arribar. “Per poder arribar als pacients que no estan diagnosticats hem de sortir al carrer a buscar-los, i per això és imprescindible que els professionals de la salut treballem conjuntament amb la comunitat”, destaca Hakima Ouaarab, infermera coordinadora de l’equip d’agents comunitaris de salut de la Unitat de Salut Internacional Drassanes-Vall d'Hebron, del Servei de Medicina Preventiva de Vall d’Hebron. “Aquesta perspectiva amb participació comunitària dona més força i valor als resultats obtinguts, tant de l’estudi en si com de l’eina didàctica”, afegeix el Dr. Jordi Gómez i Prat, cap de l'Equip de Salut Pública i Comunitària (ESPIC) de la mateixa Unitat.

 

Equips multidisciplinars per a la creació d’HEPARJOC

La creació de l’eina educativa va partir d’un estudi qualitatiu previ, portat a terme entre 2015 i 2018, basat en reunions amb diferents perfils professionals i persones que treballen en l’àmbit de la immigració i l’hepatitis, així com persones immigrants d’Àfrica Subsahariana majors d’edat residents a Barcelona. La col·laboració amb la comunitat d’immigrants va ser clau per saber els seus coneixements previs sobre l’hepatitis B i la seva experiència. També van aportar la seva visió i propostes d’estratègies per sensibilitzar a la resta de la població immigrant sobre la malaltia.

El principal problema que es va detectar va ser la falta de coneixement, tant dels símptomes de l’hepatitis, les seves vies de transmissió i mesures de prevenció, com també de les proves de diagnòstic i tractaments disponibles. A més, els grups van aportar idees sobre possibles mètodes per aconseguir conscienciar a la població sobre l’hepatitis B. “Tots coincidien en la necessitat de crear materials educatius visuals i interactius (com ara jocs o vídeos), i no tant xerrades o tallers informatius”, explica Hakima Ouaarab.

A partir de les conclusions d’aquest estudi, es va decidir crear una eina educativa dinàmica per millorar la sensibilització i l’accessibilitat al diagnòstic de l’hepatitis B. L’eina, anomenada HEPARJOC, consisteix en cinc jocs didàctics que permeten aprendre termes relacionats amb l’hepatitis, conèixer les causes, la distribució mundial i les vies de transmissió. Al final, es reprodueix un vídeo que anima a que es facin la prova per saber si estan infectats pel virus de l’hepatitis.

Una vegada creada, es van fer proves pilot en diferents espais comunitaris, amb persones immigrants d’Àfrica Subsahariana i altres països. Els vuit tallers que es van organitzar van comptar amb la participació d’un total de 56 persones i incloïen un qüestionari previ i posterior al taller que va permetre confirmar que l’eina millorava el coneixement sobre l’hepatitis. Després del taller, s’oferia la possibilitat de programar una cita per realitzar el cribratge de l’hepatitis. Així, es va aconseguir que 23 persones (un 41%) es fessin la prova. “Aquesta podria ser una estratègia clau per millorar els coneixements i promoure el cribratge de les hepatitis entre els col·lectius immigrants procedents de països on és una malaltia endèmica. Així, es reduiria l’infradiagnòstic que existeix actualment en relació a l’hepatitis B”, detalla el Dr. Gómez i Prat.

 

Una eina que és la base per a nous estudis

L’HEPARJOC s’ha utilitzat ja en algunes poblacions d’immigrants a Barcelona i s’espera que en els propers mesos s’ampliï a altres punts de Catalunya per millorar el diagnòstic de l’hepatitis B i també de l’hepatitis C.

Entre aquests estudis s’inclou un projecte portat a terme en col·laboració amb l’Hospital i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Malalties de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) i el Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les HV (PCAVIHV) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), basat en un pilot realitzat amb població de Pakistan, que va demostrar la utilitat de l’eina per millorar l’accés al diagnòstic i el tractament de l’hepatitis C. De la mateixa manera, es pretén arribar a poblacions d’immigrants que provenen de països endèmics d’hepatitis C que viuen a diferents punts del territori català.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.