Vall d’Hebron descriu dos casos de fetus amb edema en gestants amb COVID-19

Els investigadors van observar que, quan les gestants es recuperaven de la COVID-19, l’edema fetal desapareixia.

17/08/2020

Un equip de Vall d’Hebron ha descrit dos casos de fetus amb edema a la pell en dones gestants amb infecció per SARS-CoV-2. L’aparició de l’edema durant el segon trimestre d’embaràs podria ser una complicació relacionada amb la COVID-19, tot i que és necessari continuar fent seguiment per entendre en profunditat aquesta relació. A l’estudi, publicat a la revista Obstetrics & Gynecology, han participat les Unitats de Medicina Materna i Fetal i de Cures Intensives Pediàtriques i els Serveis de Microbiologia i de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Algunes infeccions per virus, com el citomegalovirus o el virus de Zika, s’associen a problemes en l’embaràs o a anomalies en el fetus. En el cas del SARS-CoV-2, es desconeix encara el risc que suposa la infecció de la mare en el desenvolupament del fetus. Per tal d’estudiar aquest risc, els investigadors van fer seguiment de 31 dones amb COVID-19 que estaven embarassades. En dues d’elles (el 6,5% del total) es va observar edema de pell en el fetus.

Un dels casos va ser una dona amb pneumònia per COVID-19. A la setmana 23 de gestació, es va observar edema de pell al fetus, sense que apareguessin altres complicacions. L’altra dona va ser diagnosticada amb COVID-19 lleu, que no va requerir ingrés a l’hospital. En aquest cas, l’edema fetal va aparèixer a la setmana 21 de gestació.

En ambdues dones, l’edema fetal es va mantenir durant la malaltia de la gestant. “Veiem una correlació entre l’edema i la infecció per SARS-CoV-2, ja que quan les dones es van recuperar de la COVID-19, l’edema també va desaparèixer i els fetus no van tenir cap altra complicació”, explica la Dra. Carlota Rodó, metgessa especialista del Servei d'Obstetrícia - Medicina Maternofetal de l’Hospital Vall d’Hebron i investigadora del grup de recerca en Medicina Materna i Fetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Per tal de determinar si hi havia infecció de SARS-CoV-2 en els fetus, els investigadors van realitzar tests PCR del líquid amniòtic. També es va comprovar si hi havia factors relacionats amb la inflamació, com la IL-6. En cap dels fetus no es va detectar infecció pel virus i els seus valors de IL-6 eren normals, independentment del perfil inflamatori de la gestant.

Els resultats de l’estudi no són suficients per concloure que l’edema fetal és una complicació relacionada amb COVID-19. Tot i així, segons la Dra. Rodó, tenint en compte les troballes “és recomanable fer un seguiment de les gestants infectades per SARS-CoV-2 per tal d’entendre l’impacte que pot tenir el virus al fetus”.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.