Vall d’Hebron desenvolupa un sistema per facilitar els rentats de bufeta després d’una cirurgia

Un assaig clínic amb el prototip del dispositiu mostra que l’ús d’aquesta tecnologia millora el control dels pacients per part d’infermeria i redueix les complicacions postquirúrgiques.

08/04/2024

Un equip del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha desenvolupat un sistema automatitzat per fer rentats de bufeta en pacients que han estat sotmesos a algunes cirurgies urològiques. Aquest avenç tecnològic ofereix una alternativa al procediment manual que s’utilitza actualment, de forma que millora el control dels pacients i redueix les complicacions postquirúrgiques.

El rentat vesical continu és un procediment habitual després d’una intervenció quirúrgica en pacients amb hipertròfia benigna de pròstata o amb un tumor de bufeta. Amb l’objectiu d’eliminar coàguls, netejar possibles residus de la cirurgia i assegurar la permeabilitat de la sonda, durant 48-72 hores es fa passar de forma contínua sèrum salí, a través d’una sonda vesical, per la bufeta del pacient. Actualment, és una tècnica que es fa de forma manual, per la qual cosa pot presentar incidències que contribueixen a l’aparició de complicacions. És per això que requereix un control exhaustiu per part de les infermeres durant els dies que dura aquest procediment.

Amb l'objectiu de millorar aquesta pràctica, la Dra. Montserrat Llinàs, el Dr. David Lorente, el Dr. Joan Morote i la Dra. Mª Jesús Díez, tots investigadors del VHIR, han creat un dispositiu que automatitza aquest procediment. La nova tecnologia, coneguda com a VESICLEAN, ha estat desenvolupadaen col·laboració amb l'empresa Vecmedical.

El primer prototip desenvolupat ha estat testat en un assaig clínic amb 20 pacients del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el primer amb un sistema d'aquestes característiques realitzat a escala mundial. L’estudi ha demostrat queVESICLEAN ofereix una alternativa més eficient respecte al procediment manual actual. “S'estima que l'ús d'aquest dispositiu podrà evitar el 80% de les complicacions que actualment presenta la tècnica manual i millorar el control i supervisió del procediment per part d’infermeria”, afirma la Dra. Montserrat Llinàs, investigadora del grup de Recerca Multidisciplinari d’Infermeria del VHIR.

En properes fases, es preveu optimitzar el prototip dissenyat, dur a terme un assaig clínic amb un major nombre de pacients i, paral·lelament, es definirà quina és l’estratègia de transferència de tecnologia més adient perquè aquesta tecnologia arribi al mercat.

Cirurgies urològiques: un procediment cada vegada més freqüent

L'augment de l'esperança de vida en els últims anys ha comportat un augment de patologies cròniques. Entre elles destaca la hipertròfia benigna de pròstata, present en un de cada tres homes majors de 70 anys, la qual requereix l’extirpació o resecció de la glàndula. Aquesta cirurgia i la d’eliminació de tumors de bufeta són les intervencions que més sovint requereixen un rentat vesical continu posterior.

L’elevada freqüència de pacients que requereixen cirurgies urològiques fa necessari continuar millorant els procediments en l'àmbit de la urologia per tal de fer més eficient la pràctica clínica i millorar la qualitat de vida de les persones afectades.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.