Vall d’Hebron elaborarà amb una impressora 3D medicaments per a infants

En el marc d’un assaig clínic, es provarà el primer medicament imprès en 3D a Europa en l’àmbit pediàtric.

31/01/2023

El Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron posarà en marxa en les pròximes setmanes un estudi per provar l’eficàcia, la tolerabilitat i el nivell d’acceptació d’un medicament creat mitjançant una impressora 3D en infants. Aquesta nova formulació ajudarà a dosificar el fàrmac de forma personalitzada per a cada pacient i espera millorar l’experiència dels infants que han de prendre medicació diàriament. Es tracta del primer assaig clínic amb un fàrmac imprès en 3D a Europa en l’àmbit pediàtric i és fruit de la col·laboració entre el Servei de Farmàcia de Vall d’Hebron, la Universitat de Santiago de Compostela i l’empresa FabRx.

La impressora 3D amb la qual es portarà a terme l’estudi permet elaborar medicaments de formes semisòlides i mastegables (similar a una gominola) a partir del principi actiu combinat amb excipients adequats. A diferència dels tractaments amb xarops que s’utilitzen habitualment, aquesta formulació magistral innovadora permet crear medicaments amb dosis personalitzades a cada nen i nena segons el seu pes i característiques clíniques. “Fins ara són les famílies qui han de dosificar el fàrmac mesurant el volum de xarop, però aquest nou mètode és molt més còmode i evita possibles errors en la dosi que s’administra”, explica la Dra. Maria Josep Cabañas, cap de la Secció de Farmàcia de l’Hospital Infantil i Hospital de la Dona de Vall d’Hebron i investigadora del grup de Farmàcia Bàsica, Translacional i Clínica del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

L’assaig clínic que ara comença permetrà, per una part, comprovar l’eficàcia i la tolerabilitat d’aquesta nova formulació en comparació amb la formulació magistral habitual. A més, es provarà també si augmenta l’acceptabilitat i millora l’experiència dels infants que han de prendre medicació, especialment per a aquells amb patologies cròniques i que requereixen tractament diari, i de les seves famílies i cuidadors. “Els xarops de vegades poden tenir un gust desagradable i, en canvi, hem treballat perquè els medicaments impresos tinguin un gust que emmascari el principi actiu”, afirma la Dra. Cabañas. El gust, l'olor i el color, a més, poden ser modificables entre diverses opcions en funció de la preferència de cada infant.

En aquest sentit, també s’espera que aporti altres beneficis, com ara la facilitat en el transport perquè aquests medicaments impresos no necessiten conservar-se en nevera, augmentar la seguretat i confiança de les famílies que administren el fàrmac i, en alguns casos, afavorir la presa de la medicació fora de casa.

Tot i que l’assaig clínic se centrarà en infants i adolescents d’entre 6 i 18 anys, l’ús de medicaments impresos en 3D podria ser útil també en adults, especialment en casos en què sigui necessari ajustar la dosi en funció de cada pacient o existeixin problemes de deglució, ja que el medicament té una consistència semisòlida que permet que sigui mastegable i es faciliti la deglució. Seria, a més, un mètode aplicable a la majoria de formulacions de medicaments, sempre que no es vegin afectats per la temperatura, ja que la impressora 3D aplica calor a l’hora de crear el medicament.

La nova formulació espera millorar l’experiència dels pacients i les seves famílies gràcies al fet que tenen gustos, olors i colors agradables i modificables entre diverses opcions.  

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.