Vall d’Hebron estudiarà com la realitat virtual pot ajudar al tractament de l'obesitat

Els investigadors desenvoluparan un sistema de realitat virtual que permetrà als pacients amb obesitat ser conscients de la seva realitat corporal, superar l’estigma, augmentar la seva autoestima i ajudar-los a fer front als canvis d’estil de vida necessaris per començar a baixar de pes.

17/12/2020

Més d’un 17% de la població d’Espanya té obesitat, una condició que predisposa a tenir altres malalties físiques o mentals com ara diabetis, aterosclerosi, problemes de cor, alguns tipus de càncer, trastorns del son, estrès o depressió. Actualment, el seu tractament es centra en recomanacions per promoure un canvi en el comportament dels pacients, sobretot basades en la dieta i l’exercici físic. Tanmateix, en moltes ocasions aquests consells no són efectius per perdre pes a mig i llarg termini, ja que els pacients tornen a recuperar-lo al cap d’un temps. Ara, el grup de recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) participa en un nou projecte internacional, anomenat Sócrates, que pretén desenvolupar una plataforma de realitat virtual per millorar el tractament de l'obesitat.

La plataforma de realitat virtual del projecte Sócrates pretén ajudar als pacients amb obesitat en tres objectius: ajudar a que siguin conscients de la seva realitat corporal i de que tenen una condició mèdica; superar l’estigma que a dia d’avui encara existeix respecte a l’obesitat i augmentar la seva autoestima; i capacitar-los per fer front als canvis d’estil de vida i interioritzar les accions que han de portar a terme per començar a perdre pes. “Fins ara, els tractaments estàndard que s’han utilitzat en casos d’obesitat acostumen a basar-se en aportar recomanacions que no sempre són efectives. La plataforma que desenvoluparem va més enllà d’aquests consells: crearem una nova realitat en la qual la persona es veurà a ella mateixa assolint els reptes que es planteja”, explica la Dra. Pilar Lusilla, adjunta del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora principal del grup de recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR.

El projecte es portarà a terme amb 66 persones amb un índex de massa corporal superior a 30, 33 de les quals formaran part del grup control i rebran recomanacions de salut utilitzant un sistema de realitat virtual, mentre que la resta portaran a terme les sessions de realitat virtual plantejades pel projecte Sócrates. Durant aquestes sessions, els pacients podran veure’s a ells mateixos en forma d’avatar, amb l’objectiu de ser conscients de la seva situació, i fins i tot podran convertir-se en el seu propi terapeuta. Així, a partir d’una guia desenvolupada pels investigadors, els pacients podran ser els que es donin els consells i recomanacions per reflexionar i arribar a aconseguir l’objectiu de canviar els seus hàbits de vida i baixar de pes. “Ens basem en la hipòtesi de que les persones es convencen més per les raons que elles mateixes troben per canviar que no pas per les que els expliquen els altres. La persona, posada en el lloc d’un terapeuta, podrà descobrir amb més facilitat quins són els seus valors i preferències que poden facilitar-li el canvi”, assegura la Dra. Dimitra Anastasiadou, investigadora del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR. La pròpia plataforma de realitat virtual permetrà, a més, veure com l’avatar aconsegueix els objectius i redueix el seu pes, la qual cosa ajudarà a la persona a tenir una major motivació per continuar.

L’estudi, liderat per l’empresa catalana Virtual Bodyworks, en col·laboració amb el VHIR, IDC Herzliya (Israel) i la Universitat de Maastricht (Països Baixos), s’estendrà durant tres anys amb l’objectiu d’adaptar i provar aquesta plataforma que permeti apoderar els pacients amb obesitat per realitzar un canvi cap a un millor estat de salut. L’eficàcia de la tecnologia es validarà amb l’objectiu de que a llarg termini pugui ser una solució aplicable als sistemes de salut.

 

Un assaig clínic per conèixer el potencial de la realitat virtual

En aquest projecte, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron serà l’encarregat de que, un cop adaptada la tecnologia a les necessitats de les persones amb obesitat, es provi la seva eficàcia a través d’un assaig clínic.

L’estudi recollirà informació quant a la motivació al canvi dels/de les participants, però també sobre el seu Índex de Massa Corporal, els seus hàbits alimentaris i activitat física, la percepció de la seva imatge corporal i el seu grau de satisfacció amb la nova tecnologia. “En un assaig pilot realitzat amb la mateixa tecnologia, les persones ens han transmès que se senten còmodes amb aquest nou sistema i consideren que els pot resultar d’utilitat per aconseguir els seus objectius”, conclou el DR. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, investigador principal del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR i investigador principal de CIBERSAM.

Aquest projecte rep finançament del programa de recerca i innovació de la Unió Europea Horizon 2020 en virtut de l’acord número 951930.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.