Vall d’Hebron forma metges i infermeres d’atenció primària en Teràpia Cognitiu Conductual de l'insomni

El curs, de dos dies de durada, té com a objectiu establir xarxes de tractament per atendre el nombre més gran possible de pacients afectats per aquesta patologia de la son, que afecta aproximadament un 15% de la població adulta

01/10/2019

Vall d’Hebron ha celebrat el 26 i 27 de setembre un curs formatiu en Teràpia Cognitiu Conductual (TCC) de l'insomni dirigit a metges i infermeres d’atenció primària. L’insomni afecta aproximadament el 15% de la població adulta, és més freqüent en dones i té una prevalença que s’incrementa amb l’edat. També presenta una important comorbiditat secundària: comporta un increment del risc cardiovascular, així com de patir malalties neurològiques degeneratives, metabòliques i psiquiàtriques. És causa freqüent d’accidents, baixes laborals i aboca a un consum excessiu de fàrmacs hipnòtics.

“És important conscienciar a la població i al personal mèdic que els fàrmacs tenen efectes secundaris i les tècniques cognitiu-conductuals poden ajudar els pacients sense ells, tal com recomanen les últimes guies de tractament europees i americanes”, resumeix la Dra. Odile Romero, cap clínic de Neurofisiologia i coordinadora de la Unitat Multidisciplinària de la Son de Vall d’Hebron. La Dra. Odile Romero ha coordinat el curs formatiu en TCC juntament amb Isabel Garlito, infermera supervisora del Servei de Neurofisiologia i Son de Vall d’Hebron, i Creu Regné, infermera de la Unitat de Gestió del Coneixement i Avaluació.

La implicació dels professionals d’infermeria juntament amb l’equip facultatiu resulta crucial en el tractament de l’insomni. De la mateixa manera, resulta complicat proposar un abordatge integral de l’insomni des dels hospitals terciaris: establir xarxes d’actuació amb l’assistència primària es presenta com la millor opció per atendre el nombre més gran de pacients possible.

La Unitat Multidisciplinar de la Son de Vall d’Hebron és pionera en Teràpia Cognitiu Conductual i ja va realitzar el 2014 un primer estudi pilot amb atenció primària. Durant els dos dies del curs, els participants han conegut l’arquitectura normal i les principals patologies de la son, així com els factors que poden desencadenar l’insomni. S’han format en tècniques de TCC, higiene de la son i han estudiat els aspectes cognitius que agreugen l’insomni. També han rebut formació en tècniques d’escolta activa i counselling i han participat en un taller pràctic.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.