Vall d’Hebron forma part de la nova Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona

8 institucions sanitàries destacades de Barcelona, entre les quals es troba Vall d’Hebron, i l’ICFO uneixen forces mitjançant la creació d’una xarxa per tal de dur tecnologies fotòniques d'avantguarda a l'hospital.

18/02/2021

Avui celebrem la consolidació de la Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona, que promou les activitats de recerca i desenvolupament que es realitzen al voltant de Barcelona, i per extensió a tot Catalunya, a través d'una llarga col·laboració entre l'ICFO i els seus nombrosos col·laboradors clínics. Inicialment, vuit institucions sanitàries de Barcelona, juntament amb els seus instituts de recerca i l’Institut de Ciències Fotòniques de Barcelona (ICFO), hi formen part. Entre elles es troben l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

A causa de la seva excepcional versatilitat, precisió i naturalesa no invasiva, la fotònica està exercint un paper cada vegada més important en les tècniques i pràctiques mèdiques, de manera que es considera una tecnologia clau per a l’evolució de l'atenció sanitària a Europa. Els investigadors de l'ICFO tenen una àmplia experiència en el desenvolupament de tecnologies fotòniques per a l’ús clínic, en col·laboració amb metges i metgesses d’arreu del món, molt especialment els de l’àrea de Barcelona.

La transferència reeixida de les noves tecnologies 'del laboratori d’anàlisis clíniques al llit de l'hospital' requereix l'esforç cooperatiu d'experts en diferents camps, assegurant que la investigació al voltant de les tecnologies mèdiques estigui contínuament alineada amb les necessitats dels ciutadans i la societat en general. Després de més d'una dècada d'estreta col·laboració amb els hospitals i especialistes sanitaris de l’àrea de Barcelona, es crea formalment la Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona per tal de consolidar i ampliar l'abast, l'àmbit i l'impacte d'aquestes relacions crucials. Aquesta xarxa forma part del programa Llum per a la Salut de l'ICFO, una iniciativa que va néixer i créixer gràcies a l’impuls de la Fundació Cellex, i també amb el recolzament de la Fundació "la Caixa" i de l’Ajuntament de Barcelona, a més a més de fons estatals i Europeus.

“La recerca i la innovació en Salut, a partir de la perspectiva de la persona o pacient, han de generar solucions innovadores mitjançant espurnes que sorgeixin de la col·lisió de talents de múltiples disciplines i mons inclòs ben diferents, per aportar valor afegit”, explica el Dr. Marco Inzitari, cap del grup de recerca en Envelliment, Fragilitat i Transicions a Barcelona del VHIR i un dels investigadors implicats en la iniciativa. Per la seva banda, la Dra. Maria Antònia Poca, cap de Secció de Neurocirurgia de l’Hospital Vall d’Hebron i investigadora de la Unitat de Recerca en Neurotraumatologia i Neurocirurgia del VHIR, assegura que “durant anys, hem treballat de manera conjunta amb l’ICFO per conèixer millor la fisiopatologia de patologies complexes com els traumatismes cranials greus, els infarts cerebral malignies i diverses patologies en els nens. Això ens ha permès avançar en la utilització de sistemes no invasius de monitoratge de diversos paràmetres intracranials”.

 

Una Xarxa amb impacte a la societat

La Xarxa aspira a tenir un impacte a la societat a molts nivells:

  • Compartir i contrastar les millores pràctiques per a l'ús de la tecnologia, l'adopció i la difusió de resultats entre els centres d'atenció.
  • Una estructura formal que permetrà un major enfocament en una àmplia gamma d‘escenaris de pacients que, en última instància, millorarà els resultats per als pacients.
  • Flexibilitat per participar conjuntament en iniciatives i projectes internacionals, sobretot de la Unió Europea, per ampliar els objectius de recerca comuns dels socis de la xarxa.
  • Preparació per a la participació en emergències, com la COVID-19, per tal d'assajar de manera ràpida i efectiva noves tecnologies, per tal de complir amb els requisits emergents per a l'atenció de pacients crítics.
  • Ampliació dels centres de dades a tota l'àrea de Barcelona i Catalunya (edat, geografia, patologies) per assajar tecnologies que ofereixin una anàlisi fiable i profunda, amb abast també estatal i europeu.

Els principals esforços conjunts establerts fins a dia d’avui han abastat iniciatives en les disciplines com la neurologia i la neurocirurgia, les cures neonatals, l’oftalmologia, l’oncologia, la monitorització de cures intensives, la dermatologia, l’anàlisi clínica ràpida, la rehabilitació, la medicina esportiva, el benestar, els trastorns de la son i l’anestesiologia, entre d’altres.

Les institucions que inicialment formen part de la xarxa són: l’ICFO, l’Hospital Universitari Vall d'Hebron, el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), la Fundació Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí, l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, el Parc Sanitari Pere Virgili, la Fundació Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM). La iniciativa és oberta a altres entitats que puguin contribuir.

Tal i com destaca en Lluís Torner, director de l'ICFO, “Ens fa profundament feliços veure com la nostra ciència i tecnologia, sovint basada en física de frontera, acaba als hospitals on ajuda als metges i metgesses a atendre millors els seus pacients. És un recorregut que requereix molta perseverança i recolzament continuat. Per fortuna, nosaltres l’hem tingut de gent visionaria de la Fundació Cellex, la Fundació “la Caixa”, l’Ajuntament de Barcelona i la Direcció General de Recerca de la Generalitat, durant gairebé una dècada. Agraïm molt a tothom el seu suport, i als metges i metgesses la seva participació”. El líder del grup de recerca d'òptica mèdica de l’ICFO, Turgut Durduran, remarca que “El nostre objectiu és veure tecnologies habilitades per la fotònica avançada a la pràctica clínica. Ho farem treballant juntament amb clínics i investigadors biomèdics d’aquesta xarxa, amb la indústria però també amb els governs. L’àrea de Barcelona és un lloc de primer ordre mundial per assolir aquest objectiu amb la seva diversa gamma d’hospitals, centres de recerca i empreses, així com la infraestructura de suport”.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet Rull, Tinenta d’Alcaldia d’Agenda 2030 i Transició Digital, emfatitza que “Barcelona necessita espais de col·laboració científica i tecnològica per fomentar la recerca i la innovació. Espais de col·laboració entre actors públics i privats, entre centres de recerca i empreses, i també entre administracions. La Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona n’és un dels millors exemples. Un exemple de recerca aplicada i noves solucions tecnològiques al servei de la millora de la salut, mitjançant noves tècniques que tindran un efecte concret en la millora de l’assistència sanitària als hospitals de la ciutat. Des de l’Ajuntament col·laborarem amb la Xarxa en tot allò que ens sigui possible, com ho hem fet fins ara amb el programa Llum per la Salut.”

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.