Vall d’Hebron ha fet el rècord de trasplantaments en quatre dies des de l’inici de la pandèmia

L'equip de trasplantaments n'ha fet set en quatre dies, alguns d'altíssima complexitat: dos renals, tres de fetge, un bipulmonar i un de cor infantil.

18/10/2020

Malgrat l’empitjorament de la situació de la pandèmia de COVID-19 al nostre país, Vall d’Hebron segueix amb l’activitat assistencial més enllà del coronavirus. Tant és així, que la setmana passada l’Hospital va fer el rècord de trasplantaments des de l’inici de la pandèmia: set en quatre dies, tots molt diversos i alguns d’altíssima complexitat. Es tracta de dos trasplantaments renals, tres de fetge, un bipulmonar i un de cor infantil. D’aquestes operacions destaca el trasplantament de cor infantil d’un pacient que tenia intervencions cardíaques prèvies que augmentaven la complexitat i el risc de l’operació.

La majoria d’operacions, tant d’extracció de l’òrgan –que va implicar el trasllat dels professionals de Vall d’Hebron als diferents centres d’origen- com d’implantació, es van concentrar en dos dies. Això va requerir activar personal que no estava de guàrdia per poder dur a terme tota l’activitat.

En els casos com aquests en què es fan tants trasplantaments solapats o simultanis, la tasca d’organització esdevé molt complexa. “Molts professionals eren a casa i no estaven de guàrdia però han vingut tan bon punt els hem trucat”, explica Carme Vallès, supervisora d’Infermeria de Coordinació de Trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Els equips de trasplantaments són multidisciplinaris, ja que estan compostos per cirurgians de diferents especialitats, anestesiòlegs i personal d’Infermeria, que s’han hagut de coordinar amb gran agilitat per poder realitzar els set trasplantaments en un temps rècord. Sobre el paper de la Infermeria, Carme Vallès destaca “la gran versatilitat de competències dels nostres infermers i infermeres, auxiliars d’Infermeria i zeladors, i a la seva fidelitat als programes de trasplantament”.

“En un pic d’activitat de trasplantaments com el de la setmana passada, Vall d’Hebron ha fet l’esforç per atendre aquests pacients que tenen la necessitat de rebre un òrgan. És d’agrair la feina de tots els professionals implicats en un moment de pandèmia tan complex com l’actual”, assegura la Dra. Teresa Pont, coordinadora de Trasplantaments de l’Hospital.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.