Vall d’Hebron ha mantingut la mateixa activitat assistencial en càncer pediàtric que en anys anteriors, malgrat la pandèmia

El Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica de Vall d’Hebron és un referent a nivell estatal. L’any 2020, ha atès més de 100 nens i nenes. Avui, 15 de febrer, en el Dia Internacional del Càncer Infantil, Vall d’Hebron referma la seva aposta assistencial i d’investigació en aquest conjunt de malalties.

15/02/2021

Segons dades de l’OMS, cada any 400.000 nens són diagnosticats amb càncer. El tipus de càncer infantil més freqüent es la leucèmia. Altres tumors malignes comuns són els limfomes, el càncer cerebral i els tumors sòlids com el neuroblastoma, un tipus tumoral que es dona pràcticament només en infants. Un any més, Vall d’Hebron se suma al Dia Internacional del Càncer Infantil, una jornada per conscienciar sobre la necessitat que tots els nens puguin tenir accés a un diagnòstic i tractament adequats.

“L’any passat, vam mantenir al 100% la nostra activitat assistencial malgrat la pandèmia. No hem tingut retards en quimioteràpies, ni transplantaments, ni cirurgies, gràcies a l’esforç conjunt de l’Hospital”, explica el Dr. Lucas Moreno, cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica i investigador principal del grup de recerca Translacional en Càncer en la Infància i l’Adolescència del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). “L’any 2020, tot i el context sorgit per la Covid-19”, prossegueix el Dr. Moreno, “vam tractar més de 100 pacients oncològics pediàtrics nous, 89 dels quals van ser diagnosticats en el nostre centre”.

A Vall d’Hebron arriben pacients de tot l’Estat per rebre tractament. La tasca del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica és millorar l’eficàcia dels tractaments i intentar que tinguin el menor impacte possible en les vides nens i nenes.  Aquest Servei és centre de referència CSUR (Centre, Servei i Unitat de Referència del Sistema Nacional de Salut) per al transplantament de progenitors hematopoètics, neuroblastoma, sarcomes, tumors oculars i orbitaris i fallada medul·lar congènita, així com centre de les xarxes europees de referencia de càncer infantil i hematologia (Paed-CAN i EuroBloodNet). La seva unitat de trasplantament de progenitors liderada per la Dra. Cristina Diaz de Heredia esta acreditada pel programa de qualitat JACIE i es referencia nacional i internacional.

En paraules d’Esther Diaz, supervisora d’infermeria del Servei, “hem avançat molt en el tractament i la cura dels infants i adolescents i hem de donar rellevància a la especialització de les infermeres oncològiques pediàtriques. Es necessiten uns coneixements específics i aprofundir en habilitats socials complexes com son la escolta activa, la empatia o la modulació de l’expressió emocional. També es clau per millorar les cures  invertir en recerca infermera en relació a la millora de la qualitat de vida dels infants i adolescents amb càncer.”

L’any passat, a més, s’han dut a terme projectes d’humanització hospitalària, com Superbox,  una iniciativa perquè els pacients menors d’edat puguin viure de forma més positiva l’experiència de la medicació i augmentar el seu benestar durant l’estada a l’hospital. Es tracta de caixes que permeten cobrir els sèrums, transfusions i quimioteràpies. Els pacients poden decidir quines il·lustracions decoren les caixes.

A nivell de recerca, “any rere any tenim una investigació més robusta i més a prop del pacient”, comenta el Dr. Lucas Moreno. El Grup de Recerca Translacional en Càncer en la Infància i l’Adolescència del VHIR , liderat per la Dra. Soledad Gallego,  treballa actualment en cinc línies d’investigació, tres de recerca translacional en sarcomes, tumors neuronals i anèmies rares, i dues de recerca clínica, centrades en transplantaments, assajos clínics i medicina personalitzada. Es treballa, per exemple, en un projecte de biòpsia líquida en sarcomes o en la recerca de noves dianes terapèutiques en neuroblastomes. Cal destacar també que el programa Comik (Cancer Omics for Kids-Medicina Òmica en Nens) de medicina personalitzada amb seqüenciació genòmica s’ha mantingut obert durant 2020. A més, l’any passat es van dur a terme 41 assaigs clínics de nous medicaments oberts fase 1-2 i s’han duplicat els pacients tractats respecte a 2019, proveint de noves opcions de tractament a nens i nenes amb càncers incurables.

D'altra banda, Vall d'Hebron ha col·laborat, juntament amb l'Hospital Sant Joan de Déu, en un vídeo realitzat per la Comissió d’Onco-Hematologia del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, on dos professionals parlen del paper del fisioterapeuta oncopediàtric. A més, en el vídeo hi surten la Tania, pacient de Sant Joan de Déu, i en Bruno, pacient de Vall d’Hebron, dos nens que estan treballant molt dur per superar les seqüeles del càncer, i les seves famílies, que agraeixen el treball que es realitza dins de l'hospital i, en concret, el paper dels fisioterapeutes com a companys dels nens en el procés de combatre els efectes del càncer. Denys Santa Marina, fisioterapeuta de la Unitat de Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional (UFiTO) - Servei de Medicina Física i Rehabilitació de Vall d'Hebron, explica que el seu paper, com a fisioterapeuta oncològic pediàtric, és procurar que, tant nens com adolescents, tinguin un bon estat funcional, una bona condició física i autonomia. Santa Marina destaca que, en el cas dels més petits, per garantir el màxim d'adherència al tractament, el joc és una eina molt important, així com la implicació de les famílies. En aquest enllaç pots veure el vídeo.

Exposició “Posa’t la gorra!” al vestíbul de l’Hospital Infantil

Finalment, des d’avui dilluns es pot veure a l’Hospital Infantil l’exposició “Posa’t la gorra!”, una campanya d’AFANOC (Associació de Familiars i Amic de Nens Oncològics de Catalunya). La raó per la qual la gorra és la protagonista és que un dels efectes secundaris que pateixen els infants i adolescents a causa del tractament és la pèrdua de cabell i acostumen a cobrir-se el cap amb una gorra. Amb aquest símbol de sensibilització sobre el càncer infantil i a través d’aquesta exposició retrospectiva, es fa memòria dels darrers 20 anys d’AFANOC. El Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica vol tenir present la veu del pacient i treballar molt de prop amb associacions de pacients. En aquest sentit, a Vall d'Hebron, anem de la mà amb AFANOC des de fa més de 20 anys per proporcionar l'assistència més humana i de qualitat a nens i nenes amb càncer.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.