Vall d'Hebron ha participat en un dels assaigs clínics que ha permès aprovar la primera pastilla específica per la depressió postpart als Estats Units

El nou medicament millora els símptomes nuclears de la depressió en només tres dies

01/09/2023

Els Estats Units ha aprovat el Zurzuvae, el primer tractament oral específic per la depressió postpart. L'hospital universitari Vall d'Hebron va participar en un dels dos assajos clínics que han permès aquesta fita. El tractament consisteix en una pastilla diària durant catorze dies. En finalitzar el període les pacients van experimentar una millora significativa dels símptomes, amb resultats visibles al tercer dia, que es van sostenir fins almenys un mes després de la finalització del tractament. En total es van reclutar més de 300 participants a Espanya, Estats Units i Regne Unit, de les quals la meitat van rebre placebo i l’altre el medicament. Els resultats van demostrar una millora significativa al grup tractat versus el grup control i van ser similars en els dos estudis. El perfil de la pacient va ser una dona adulta amb una greu depressió postpart amb un fort factor hormonal.

El Zurzuvae està basat en l'al·lopregnanolona un neuroesteroide creat per l'hormona sexual femenina progesterona. Fins ara només existia un medicament derivat d'aquest esteroide per tractar la depressió postpart, però s'ha d'administrar intravenosament amb un procediment que dura 60 hores. El nou medicament és molt més fàcil d'utilitzar millorant la disponibilitat, la comoditat i el cost del tractament. Així i tot, el seu ús està limitat a casos greus, ja que obliga a abandonar l'alletament matern i impedeix la conducció i altres activitats que requereixen una atenció constant durant 12 hores després de la seva administració.

Cap un tractament més personalitzat de les depressions

La Dra. Gemma Parramon Puig, psiquiatra i investigadora del grup de Psiquiatria, salut mental i addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), una de les investigadores que va controlar l'assaig clínic, emfatitza que el nou fàrmac està pensat per un grup específic de dones amb depressió postpart: "Són pacients la patologia de les quals té un fort component hormonal, el que obre la porta a què també sigui efectiu amb altres pacients amb trastorns depressius no lligats el part, però també originats o agreujats per un desajust hormonal". L'objectiu final de l'equip investigador és avançar cap a un tractament més personalitzat de les depressions "són patologies diverses amb causes heterogènies i per aconseguir una resposta efectiva necessitem tractaments adaptats a cada cas”. 

Les dades demostren la gravetat i l’extensió d’aquestes patologies depressives. Les estadístiques mostren que abans de la pandèmia a Espanya un 7 % dels adults patien una depressió, s’espera que la pròxima enquesta mostri un augment significatiu d’afectació. En el cas de les dones gestants diversos estudis apunten que una de cada deu mares tindrà una depressió postpart. 
 

El perfil de la possible usuària és una dona adulta amb una greu depressió postpart amb un fort factor hormonal.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.