Vall d'Hebron i el Parc Sanitari Pere Virgili lideren un assaig clínic per a avaluar els beneficis de l’exercici físic en persones grans amb càncer

Els dos centres fan una crida a les persones amb un diagnòstic de càncer majors de 65 anys i veïnes de Barcelona a participar en l’assaig.

01/03/2023

El Parc Sanitari Pere Virgili (PSPV) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han posat en marxa un assaig clínic per a avaluar els possibles beneficis de practicar exercici físic adaptat en persones malaltes de càncer d’edat avançada. Es tracta del primer estudi multicèntric sobre activitat física i càncer en persones grans que es fa a Catalunya, en el qual també participen l’Hospital Universitari de Navarra-Nafarroako Unibersitate Ospitalea (NUO) i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), amb el suport de l’Associació Contra el Càncer. Els dos centres fan una crida per a aconseguir que prop d’un centenar de persones amb un diagnòstic de càncer amb 65 anys o més i veïnes de la província de Barcelona s’inscriguin en l’assaig, que ja ha començat a estudiar els primers pacients.

L’assaig clínic forma part del projecte PROFIT (Personalitzant l’abordatge del pacient oncològic fràgil mitjançant l’avaluació i la Intervenció individualitzada), finançat per l'Associació Contra el Càncer i desenvolupat pel grup de recerca REFiT BCN del PSPV i VHIR, juntament amb el NUO i el SAAS, per a mesurar el grau de fragilitat de les persones grans amb càncer i millorar el seu estat de salut i qualitat de vida general.

El principal objectiu del projecte PROFIT és determinar si un programa personalitzat d’exercici físic amb sessions dirigides, acompanyat de pautes d’educació per a la salut i una dieta saludable, millora la capacitat funcional de les persones grans que pateixen càncer i el seu estat físic general.

Encara que la prevalença de càncer, juntament amb altres malalties, augmenta de manera considerable amb l’edat, pràcticament no existeixen estudis sobre activitat física i càncer fets amb persones grans. Per al Dr. Marco Inzitari, director del projecte PROFIT i cap de grup de Recerca en Envelliment, Fragilitat i Transicions a Barcelona (REFiT BCN) del VHIR: “Diversos estudis sobre activitat física i càncer demostren els beneficis de l'activitat física en persones amb càncer, incloent-hi una millora en la massa muscular, la funció física i la força, així com menys fatiga i fins i tot una millor tolerància del tractament oncològic. No obstant això, i tot i que la prevalença de càncer incrementa de manera important amb l'edat, juntament amb la d'altres malalties, les persones grans se segueixen excloent d’aquests estudis. Aquest fet dificulta molt la prescripció de l'activitat física en persones grans amb càncer i justifica la necessitat de mesurar i tenir en compte el grau de fragilitat de cada persona a l'hora de valorar possibles tractaments”.

Per a aquest assaig clínic, el Parc Sanitari Pere Virgili i el Vall d’Hebron Institut de Recerca fan una crida a la població, per a aconseguir que un total de 90 persones, amb 65 anys o més i amb un diagnòstic de càncer s’inscriguin. S'inclouen pacients amb diagnòstic de càncer de pròstata, pulmó, còlon, recte, hepàtic-biliar, pàncrees o esòfag-gàstric, amb i sense afectació de ganglis, i amb fragilitat lleu moderada.

Durant 2 mesos i mig, els participants en l’estudi fan unes pautes d’exercici personalitzat i totalment adaptat amb l’ajuda de fisioterapeutes especialitzats en psicogeriatria dues vegades per setmana, de manera presencial, en un gimnàs del Parc Pere Virgili de Barcelona. En una segona fase, els participants fan l'exercici de manera telemàtica, per mitjà d’una aplicació mòbil. Transcorreguts 3 i 6 mesos de la finalització del programa d’exercici físic presencial se'ls fa un seguiment per a avaluar l’estat de salut psico-física del pacient i la funcionalitat i veure si els resultats assolits es mantenen o no o milloren, inclús.

L’assaig comptarà amb un total de 270 persones participants entre els tres centres (Catalunya, Andorra i Navarra), i se’n preveuen obtenir els primers resultats a finals del 2024.

Oncologia i Geriatria, de la mà, per a millorar l’atenció a les persones grans que pateixen càncer

L’atenció individualitzada de les persones grans amb càncer i el treball conjunt entre oncologia i geriatria per oferir la millor atenció possible a les persones grans malaltes és un dels principals objectes de recerca del projecte PROFIT.

Segons diversos estudis, es calcula que el 50% de la gent gran patirà o haurà patit càncer en algun moment de la seva vida. Això suposa un repte per al sistema sanitari, que, per tal d’oferir una bona qualitat en el servei, haurà de prestar un tractament més intensiu als pacients més robustos i ser més conservador i prioritzar el confort en els pacients més fràgils.

L’assaig clínic del projecte PROFIT, en paral·lel amb Barcelona, també s’està duent a terme a Andorra i a Navarra.

Els interessats a participar en l’assaig clínic poden escriure un correu a espaisperevirgili@perevirgili.cat o bé trucar al 932 594 024 o al 932 59 40 16 i demanar pel Projecte PROFIT, desenvolupat pel grup de recerca REFiT BCN.

Es tracta del primer estudi multicèntric sobre activitat física i càncer en persones grans que es fa a Catalunya.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.