Vall d’Hebron identifica biomarcadors que detectarien dones amb major risc de patir càncer de mama

Conèixer quines persones tenen més risc de desenvolupar càncer de mama permetria portar a terme un seguiment més exhaustiu per detectar de forma precoç la possible formació de tumors en el futur.

17/11/2020

Un estudi liderat pel grup de Recerca Biomèdica en Cèl·lules Mare de Càncer del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha identificat un grup de biomarcadors que en dones sanes ajudaria a detectar un risc més elevat de patir càncer de mama. D’aquesta forma, es podria dur a terme un seguiment més exhaustiu d’aquestes persones. Així, en el cas de que aparegués un tumor en el futur, aquest es podria detectar precoçment millorant així el pronòstic de la malaltia i la seva supervivència. El treball ha comptat amb la participació del VHIR, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el CAP Vallcarca-Sant Gervasi, l’Institut Oncològic IOB, la Clínica Universidad de Navarra (Madrid) i el CIBER de Cáncer (CIBERONC). Els resultats s’han publicat a la revista Frontiers in Oncology.

A Espanya, una de cada 8 dones desenvoluparà càncer de mama invasiu al llarg de la seva vida. Per millorar la supervivència d’aquestes pacients, els investigadors de l’estudi han trobat un conjunt de 5 biomarcadors en sang, coneguts com a microRNAs, que permeten conèixer el risc personalitzat de desenvolupar càncer de mama. Els microRNAs són un tipus de petites molècules que s’encarreguen d’inactivar alguns gens i impedir que s’expressin algunes proteïnes a les cèl·lules. En estudis previs ja s’ha demostrat la seva relació amb el desenvolupament de determinats tipus de càncer, però fins ara no existia un model de predicció de risc precís del càncer de mam

L’objectiu de l’estudi liderat pel VHIR era detectar el càncer a nivell molecular en sang abans de que apareguin els seus símptomes o abans de que es pugui detectar mitjançant les proves convencionals. La Dra. Matilde Lleonart, cap del grup de Recerca Biomèdica en Cèl·lules Mare de Càncer del VHIR i investigadora del CIBERONC remarca que “trobar aquestes alteracions moleculars a la sang d’una pacient significa que hi ha algun canvi en alguna cèl·lula, però això no sempre té implicacions clíniques. És possible que mai es desenvolupin signes ni símptomes de la malaltia, que és el que té un impacte en la vida. Aquesta troballa, per tant, permet detectar un risc elevat de patir càncer de mama en el futur, però no suposa un diagnòstic de la malaltia”.

 

Cinc microRNAs amb capacitat de predicció

Per portar a terme l’estudi, els investigadors van obtenir teixit tumoral i normal, així com sèrum de 96 pacients amb càncer de mama i es va comparar amb el sèrum de 92 pacients sanes. En totes elles es van analitzar fins a 30 microRNAs que en estudis previs s’havia observat que eren capaços de diferenciar teixit normal i teixit tumoral.

“D’entre tots els microRNAs que vam estudiar, vam identificar cinc que, segons els seus nivells d’expressió, ens permetien saber si una mostra de sèrum determinada perteneixia a una pacient control o a una con càncer. Conformen així una signatura molecular capaç de predir el càncer de mama”, explica la Dra. Lleonart. Concretament, la signatura molecular estava basada en els microRNAs següents: miR-125b, miR-29c, miR-16, miR-1260 i miR-451. Així, en funció de si els nivells de cadascun d’aquests microRNAs són més o menys elevats, hi ha més o menys risc de que la pacient desenvolupi càncer de mama. “Aquesta signatura molecular podria predir, per tant, a quines pacients se les hauria de fer un seguiment més exhaustiu que es podria portar a terme mitjançant ecografies, que són menys agressives i impliquen menys risc a nivell de radiació que altres tècniques com les mamografies”, afirma la Dra. Lleonart.

Aquesta eina va ser posteriorment validada pels mateixos investigadors amb mostres d’un altre grup de 20 pacients de càncer de mama i 60 dones voluntàries sanes i van comprovar que aquesta signatura molecular té una exactitud del 86%, una sensibilitat del 100% i una especificitat del 81%. “El més important és que és una metodologia que no té falsos negatius, és a dir, totes les dones amb càncer obtenen el patró de microRNAs que esperem per a pacients amb càncer”, destaca la Dra. Lleonart. Entre les voluntàries sanes, 11 van obtenir aquest patró (un 18,3%) que correspondria a un major risc de desenvolupar càncer en el futur.

 

CD44, una proteïna relacionada amb el càncer de mama

Entre els microRNAs de la signatura molecular descrita per l’estudi del VHIR es troba miR-16. Com succeeix en tots els microRNAs, miR-16 s’encarrega de silenciar diversos gens i, per tant, impedir que es formin les proteïnes corresponents. En aquest cas, miR-16 controla la proteïna CD44. Així, quan els nivells de miR-16 són elevats, CD44 està molt poc expressada i, de la mateixa manera, si els nivells de miR-16 són baixos, els de CD44 es troben molt elevats.

Estudis previs havien descrit nivells elevats de CD44 en sèrum en un tipus de càncer de mama molt agressiu, el triple negatiu. Aquests resultats donen força a la idea de que CD44 podria ser un marcador d’altres subtipus moleculars de càncer de mama. “És interessant que hem trobat aquest marcador també en els tumors luminals A i B els quals, encara que són menys agressius, poden produir recidives a llarg termini i reaparèixer en forma de metàstasis agressives després d’uns anys”, conclou la Dra. Lleonart.

Des de Vall d’Hebron, l’estudi ha estat liderat pel grup de Recerca Biomèdica en Cèl·lules Mare de Càncer del VHIR amb la col·laboració del grup de recerca en Patologia Molecular Traslacional del VHIR, la Unitat de Patologia Mamària, el Servei d’Oncologia Radioteràpica i el Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el grup de Càncer de Mama i Melanoma del VHIO. El treball també ha comptat amb la participació activa de la Unitat d’Estadística i Bioinformàtica (UEB) del VHIR, el Laboratori de Proteòmica CSIC/UAB, el Centre d’Hemoteràpia i Hemodonació de Castilla y León i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

 

Somni de colors

'Somni de colors' és una campanya de Vall d'Hebron per a la investigació contra el càncer de la dona i la millora del benestar de la salut de totes aquelles dones que ho pateixen. Es tracta d'una iniciativa solidària, símbol de la lluita i l'esperit de superació de totes les dones que pateixen càncer. La iniciativa consta de la venda d'un mocador solidari dissenyat per l'artista Clàudia Valsells, amb la col·laboració de Judit Mascó. El mocador es pot comprar a les botigues Natura o a través de la seva botiga online. Els beneficis obtinguts es destinen a finançar dos grans programes de recerca: un per estudiar com es pot millorar el benestar de les pacients mitjançant un programa de suport psicològic en moments clau després del diagnòstic d'un càncer de mama i un altre de recerca biomèdica en càncer ginecològic.

 

Finançament

Aquest treball ha estat possible gràcies al suport de ISCIII (Instituto de Salud Carlos III) Ref. FIS PI15/01262, co-finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (ERDF) i el AECC Project GEC Ref. GC16173720CARR (ML). AF, YG-M, i CM van ser becats amb els ajuts P-FIS, VHIR, i iP-FIS, respectivament.

 

Referència

Feliciano A, González L, García-Mayea Y, Mir C, Artola M, Barragán N, Martín R, Altés A, Castellvi J, Benavente S, Ramón y Cajal S, Espinosa-Bravo M, Cortés J, Rubio IT and LLeonart ME (2020) Five microRNAs in Serum Are Able to Differentiate Breast Cancer Patients From Healthy Individuals. Front. Oncol. 10:586268. doi: 10.3389/fonc.2020.586268

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.