Vall d’Hebron implementa pissarres en les habitacions dels nens i les nenes per facilitar l’expressió de les seves emocions

Gràcies a la col·laboració amb The Ricky Rubio Foundation, HP i CPrinting Emotions, el Grup de Benestar Emocional de l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron ha pogut desenvolupar el projecte “Tot sobre mi”. Es tracta de pissarres col•locades al costat dels llits en les que els infants poden expressar lliurement les seves emocions, gustos, preferències i tot allò que consideren important per a ells i elles. D’aquesta manera, es millora la comunicació amb els i les professionals sanitaris i les famílies i es fa més agradable la seva estada a l’hospital.

03/06/2021

Quin és el dia del meu aniversari, quants germans o germanes tinc, què em fa feliç, com em sento avui, quina música m’agrada, com es diuen els meus amics o amigues, què faré quan surti de l’hospital... Vall d’Hebron fa un pas més en la humanització de l’estada dels pacients pediàtrics. A través d’unes pissarres situades en un lloc ben visible de les habitacions d’hospitalització, els més petits poden comunicar fets i emocions com el seu nom, edat, estat emocional, preferències, gustos (menjar, música, esports...)  o aspectes importants de la seva vida. Poden escriure-hi, dibuixar, enganxar, ja que el joc afavoreix la interacció en l’ambient hospitalari, així com l’expressió dels seus sentiments i emocions. Es tracta de pissarres  serigrafiades dissenyades per la dissenyadora Mar Castell.

“És molt important que els nens i les nenes puguin comunicar les seves emocions perquè no sempre poden expressar com se senten. Amb aquesta iniciativa es facilita que els nens i les nenes puguin dir com se senten, què és important per a ells i elles, poden dibuixar, penjar una foto, compartir quina música els agrada... establint una relació de confiança amb els i les professionals que els atenen”, comenta Maria Ángeles Aceituno, adjunta a la Direcció d’Infermeria en l'Atenció d'Hospitalització en l'Hospital Infantil. D’aquesta manera, els i les pacients estan més distrets durant la seva estada, “i potenciem la seva autoestima i l’expressió d’emocions”, afegeix Maria Ángeles Aceituno. Amb iniciatives com aquesta, avancem per fer un hospital cada dia amable.

El projecte “Tot sobre mi” neix d’una iniciativa d’humanització del Grup de Benestar Emocional de l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron, en la qual han participat infermeres pediàtriques amb formació emocional, una psicòloga clínica infanto-juvenil i la Coordinació d’Atenció Ciutadana, que han dut a terme més d’una vintena d’entrevistes amb famílies i nens i nenes per decidir conjuntament el format i el contingut de les pissarres. Per poder convertir aquest projecte en una realitat, ha estat vital la participació i el treball en aliança entre els equips de l’Hospital, The Ricky Rubio Foundation, HP i CPrinting Emotions.

La malaltia en edat pediàtrica, tant pel que fa a les cures, el procés de la malaltia i/o els tractaments, pot arribar a ser una font d’estrès important tant pels infants com pels seus familiars. A més a més els nens i les nenes estan allunyats del seu ambient familiar i social, perdent les referències del seu dia a dia habitual. Tenir informació adequada a la situació que s’ha d’afrontar, fer ús del joc i mantenir una actitud activa són elements que ajuden a l’infant a fer front de manera adaptativa a l’estrès propi de l’experiència hospitalària, i aquests són elements que es podran treballar a través de la pissarra”, explica Mireia Forner, psicòloga clínica de Vall d’Hebron.

Així, doncs, l’objectiu de les pissarres, que s’han instal·lat en les unitats d’hospitalització de Unitat de Cures intensives Pediàtriques, Cirurgia Pediàtrica, Planta 2ª d´hospitalització pediàtrica (Nefrologia, Cardiologia, Hepatologia i Transplantament), Oncologia i Hematologia Pediàtriques, i les dos unitats d´atenció de Pediatria i Especialitats (plantes 5ª i 8ª), és millorar el benestar emocional dels pacients pediàtrics, facilitant la seva interacció en l'ambient hospitalari, així com l'expressió dels seus sentiments i emocions.

Des de Vall d'Hebron creiem que un hospital amable i confortable ajuda a fer front al moment de patir una malaltia. Per això, amb iniciatives com “Tot sobre mi”, volem que l’hospital es converteix en un espai més acollidor.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.