Vall d’Hebron impulsa la recerca multidisciplinària d’infermeria

A la sessió s’ha anunciat la primera convocatòria d’una beca d’intensificació coordinada per Vall d’Hebron que afavorirà la dedicació d’una infermera a projectes de recerca.

26/04/2022

El Campus Vall d’Hebron és pioner en investigació portada a terme per part de les infermeres. Per continuar impulsant el paper d’aquest col·lectiu en l’avenç científic, Vall d’Hebron va acollir ahir una jornada dirigida a les infermeres per fomentar la seva participació en recerca. En paraules de Mª Àngels Barba, directora d’Infermeria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, “aquesta trobada demostra que anem per bon camí, i esperem que cada vegada més les infermeres facin recerca dirigida a millorar les necessitats dels i les pacients”. Per la seva banda, el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha afirmat que “les infermeres han jugat un paper clau en la recent reorganització de l’hospital en un nou model d’àrees de coneixement i intensitat de cures, i apostem ara també per la seva participació en la recerca”.

La trobada ha donat el tret de sortida amb una bona notícia: la posada en marxa d’una beca d’intensificació coordinada entre el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i l’Hospital Vall d’Hebron a la qual podran aplicar professionals de les diferents disciplines de la Direcció d’Infermeria de Vall d’Hebron recollides en les bases del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut. “Aquest ajut permetrà alliberar parcialment una infermera perquè pugui dedicar temps a impulsar i participar en projectes de recerca en cures”, ha celebrat el Dr. Joan Comella, director del VHIR. Es tracta del primer hospital de l’Institut Català de la Salut (ICS) que engega una convocatòria d’intensificació.

A continuació, Montserrat Martínez, adjunta de l’Àrea Gestió, Coneixement i Avaluació de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha moderat la taula rodona “Impulsant la recerca multidisciplinària d’infermeria” dirigida a presentar el model organitzatiu de gestió de la recerca multidisciplinària d’infermeria, el model d’empoderament en competències investigadores i estratègies per fer visible la seva recerca.

Des del VHIR, la recerca infermera es vehicula a través del grup de recerca Multidisciplinari d’Infermeria, amb gran interacció amb la vessant assistencial del Campus. La seva cap, la Dra. Esperanza Zuriguel, ha explicat la relació entre l’organització de recerca i l’hospitalària dins el Campus Vall d’Hebron “per afavorir una col·laboració transversal, evitar la fragmentació de la recerca, aprofitar millor els recursos econòmics i de coneixement per constituir noves línies d’investigació”.Ha afirmat, així mateix, que cada vegada es publiquen més articles científics i s’aconsegueixen més projectes i que l’objectiu a curt termini és aconseguir projectes competitius amb finançament.

La recerca infermera és important per generar nou coneixement que es tradueixi en intervencions de salut que donin resposta a les necessitats dels i les pacients. “Les infermeres estan en la millor posició per saber què necessiten els pacients. I per això és clau incloure la perspectiva de la ciutadania durant tot el procés, des de la primera idea fins a la implementació i l’avaluació de les noves estratègies que esdevinguin”, ha assegurat Miguel Ángel Robles, infermer del Cemcat i investigador predoctoral del grup de recerca Multidisciplinari d’Infermeria del VHIR, qui ha animat també a les infermeres assistents a seguir la via de recerca des de posicions de lideratge.

Finalment, i perquè la ciutadania conegui la tasca de recerca infermera, la jornada ha comptat amb la participació de Fran Garcia, director de Comunicació, Estratègia Corporativa i Atenció Ciutadana del Campus Universitari Vall d’Hebron. “Explicar mitjançant canals interns i externs els avenços en recerca, històries de pacients beneficiats, premis o reconeixements... ajuda a que es conegui la vessant d’investigació i també a animar a infermeres a participar en aquest tipus de projectes”, ha afirmat.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.