Vall d’Hebron inclou el primer pacient de Catalunya en un assaig clínic internacional amb sarilumab en pacients amb COVID-19 greu

 Es tracta d’un assaig clínic en fase 2 i 3 que s’està realitzant en diferents hospitals de l’Estat, Itàlia, Alemanya, França, Canadà, Rússia i Estats Units.

29/03/2020

El Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus ha iniciat la inclusió de pacients amb COVID-19 greu en un assaig clínic internacional amb sarilumab (Kevzara), un fàrmac desenvolupat per Sanofi i Regeneron, la indicació original del qual és l’artritis reumatoide. Vall d'Hebron ha estat el primer centre de l'Estat en activar-se per l'assaig i ha reclutat al primer pacient de Catalunya. L’assaig estarà coordinat pels doctors Benito Almirante, cap del Servei de Malalties Infeccioses de Vall d'Hebron i cap del grup de recerca en Malalties Infeccioses del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i Ricard Ferrer, cap del Servei de Medicina intensiva de Vall d'Hebron i cap del grup de recerca en Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) del VHIR.

Juntament amb Vall d’Hebron participen altres quatre hospitals de l'Estat: l'Hospital Clínic de Barcelona i els hospitals de La Paz, Ramón i Cajal i Gregorio Marañón, de Madrid. I també centres d’Itàlia, Alemanya, França, Canadà, Rússia i Estats Units.

L'objectiu d'estudi és determinar si sarilumab millora les complicacions potencialment mortals de les infeccions respiratòries greus provocades per la COVID-19 en contrarestar les respostes inflamatòries hiperactives en els pulmons quan el virus els ataca. Aquest fàrmac té la capacitat d'inhibir la interleucina-6 (IL-6) que desenvolupa un paper fonamental en les respostes immunes inflamatòries que causen la síndrome de dificultat respiratòria aguda (SDRA, per les sigles en anglès) en pacients amb COVID-19 en estat greu o crític.

Es tracta d'un assaig multicèntric en fase 2 i 3, aleatoritzat, doble cec, controlat amb placebo que utilitza un disseny adaptatiu per avaluar la seguretat i l'eficàcia de sarilumab en adults hospitalitzats amb complicacions greus per COVID-19. El tractament consisteix en una única dosi intravenosa de Kevzara. Els criteris d'inclusió són: tenir pneumònia i estar hospitalitzats amb COVID-19 confirmat per laboratori que es classifica com a greu o crític, o que pateixen disfunció multiorgànica. A priori, l'estudi pretén reclutar 300 pacients però en funció de l'evolució de la pandèmia a cada país, la xifra podria variar.

Dades preliminars d'un estudi més simple, d'un sol braç, dut a terme a la Xina són encoratjadors ja que els pacients tractats amb un fàrmac similar van experimentar una millora significativa en pocs dies.

Vall d'Hebron participa en altres dos assaigs clínics contra la COVID-19

D'altra banda, Vall d'Hebron també participa, des de la setmana passada, en dos assaigs clínics per tractar casos de coronavirus amb Remdesivir, un fàrmac que es va utilitzar durant el brot d'Ebola de l'any 2014. Aquests dos assaigs clínics estan indicats per a pacients amb malalties respiratòries greus i moderades. El promotor dels assaigs és l'empresa farmacèutica Gilead, especialitzada en fàrmacs antivirals per al VIH, l'hepatitis B i C i la grip). Aquests dos estudis també estan coordinats pels doctors Benito Almirante i Ricard Ferrer.

A més, Vall d'Hebron segueix estudiant la seva participació en altres assaigs clínics de promotors tant nacionals com internacionals que acudeixen al Campus per la prestigiosa eficiència en la realització d'assaigs clínics.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.