Vall d’Hebron inclou el primer pacient a nivell mundial en l’assaig clínic de teràpia gènica en fase 3 de Pfizer per a la distròfia muscular de Duchenne

La distròfia muscular de Duchenne és una malaltia minoritària hereditària lligada al cromosoma X, que es manifesta majoritàriament en homes i que causa debilitat progressiva, pèrdua de la marxa i necessitat de ventilació en la segona dècada de la vida. El 29 de desembre, Vall d'Hebron es convertia en el primer centre a nivell mundial en incloure un pacient (un nen de 5 anys) en l'assaig clínic de teràpia gènica en fase 3 de Pfizer per a la distròfia muscular de Duchenne.

08/01/2021

El passat 29 de desembre, Vall d'Hebron es convertia en el primer centre a nivell mundial en incloure un pacient (un nen de 5 anys) en l'assaig clínic de teràpia gènica en fase 3 de Pfizer per a la distròfia muscular de Duchenne. L'estudi CIFFREO avaluarà l'eficàcia i seguretat de PF-06939926 (l'esmentada teràpia gènica) en nens amb distròfia muscular de Duchenne. CIFFREO és un assaig clínic de fase 3 global, multicèntric, aleatoritzat, doble cec i controlat amb placebo. Està previst reclutar 99 pacients pediàtrics de sexe masculí d'edats compreses entre els 4 i 7 anys inclosos, en 55 centres de 15 països.

La distròfia muscular de Duchenne és una malaltia causada per mutacions en el gen DMD, localitzat en el cromosoma X, que codifica per a la proteïna distrofina, necessària per a l'estabilitat de la membrana muscular. A causa de la manca de distrofina, els nens presenten una degeneració muscular que empitjora progressivament amb l'edat fins al punt de requerir cadira de rodes i ventilació no invasiva en la segona dècada de la vida. La malaltia afecta també el cor i, desafortunadament, l'esperança de vida es veu molt reduïda a causa de les complicacions respiratòries i cardíaques. S'estima que hi ha aproximadament 140.000 nens afectats per distròfia muscular de Duchenne a tot el món i aproximadament 30.000 als Estats Units i Europa.

Com explica la Dra. Francina Munell, del Servei de Neurologia Pediàtrica i coordinadora de la Unitat de Malalties Neuromusculars Pediàtriques de Vall d'Hebron i investigadora del Grup de Neurologia Pediàtrica del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), “encara que la malaltia es coneix des de fa molts anys i s'ha avançat de manera important en les cures per millorar la qualitat de vida dels pacients, l'impacte clarament significatiu en l'evolució de la malaltia es produeix amb l'aparició de teràpies que aconsegueixen augmentar de manera considerable la quantitat de distrofina en el múscul".

 

Com es realitza l’estudi?

L'objectiu principal d'aquest estudi és mesurar els canvis en la funció motora dels nens amb distròfia muscular de Duchenne durant un any respecte el valor basal. Per a això s'utilitza el test d'Avaluació Ambulatòria NorthStar (NSAA, per les sigles en anglès). La NSAA és un test de 17 elements que mesura la funció motora gruixuda en nens amb distròfia muscular de Duchenne. Independentment del grup assignat (placebo o teràpia), s'ha planificat que els participants rebran la teràpia gènica en investigació, ja sigui a l'inici de l'estudi o després d'un any de tractament amb placebo.

Els participants seran assignats a l'atzar a la cohort 1 o a la cohort 2 (placebo o teràpia). El tractament consistirà en dues infusions intravenoses, una de PF-06939926 i una altra de placebo. Aproximadament dos terços seran a la cohort 1 i rebran la teràpia gènica PF-06.939.926 a l'inici de l'estudi i placebo després d'un any. La cohort 2, el terç restant, rebrà placebo a l'inici de l'estudi i la teràpia gènica després d'un any, si segueixen sent aptes. Tots els participants tindran un període de seguiment de 5 anys després del tractament amb la teràpia gènica.

Els resultats preliminars obtinguts en la fase 1b de l'estudi de Pfizer van mostrar un augment mantingut dels nivells de minidistrofina en múscul i la millora de la funció motora. Alguns pacients van presentar efectes secundaris importants després de l'administració, que van poder resoldre amb medicació en dues setmanes. Per aquest motiu, els pacients que reben la infusió són monitoritzats de manera exhaustiva les primeres setmanes i després es van espaiant els controls.

Com explica la Dra. Francina Munell, per administrar la teràpia i fer el seguiment dels pacients "és necessària la participació de múltiples especialistes, des dels farmacèutics fins els diferents membres de la Unitat de Malalties Neuromusculars Pediàtriques, com neuropediatres, infermers, metges rehabilitadors, fisioterapeutes, cardiòlegs i pneumòlegs. Tots ells coneixen bé l'evolució de la malaltia per avaluar els canvis després de l'administració i poden actuar de manera immediata davant de qualsevol esdeveniment advers, amb l'ajuda d'especialistes en nefrologia, urgències i de la Unitat de Cures Intensives pediàtriques".

 

Sobre PF-06939926

PF-06939926 és una teràpia gènica en desenvolupament, basada en l'administració d'un vector amb una càpsula recombinant de virus adeno-associat de serotip 9 (rAAV9) que porta al seu interior una versió escurçada del gen de la distrofina humana (mini-distrofina) sota el control d'un promotor específic muscular. La càpsula càpside de rAAV9 va ser triada com a vector pel seu potencial per dirigir-se al teixit muscular. PF-06939926 va rebre la designació de via ràpida ("fast track") de l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, per les sigles en anglès) a l'octubre del 2020, així com les designacions de Medicaments Orfes i Malalties Pediàtriques Rares als Estats Units el maig de 2017. El tractament farmacèutic es fabrica a la planta de producció de teràpia gènica de Pfizer a Sanford, Carolina de Nord.

"L'inici de la fase 3 de l'assaig clínic de Pfizer per a la distròfia muscular de Duchenne, amb el cribratge de diversos pacients i la infusió del primer participant, constitueix una fita important per a la comunitat de pacients perquè actualment no hi ha opcions de tractament que modifiquin la malaltia, disponibles per a aquesta patologia", assenyala Núria Mir, directora mèdica de la Unitat de Malalties Rares de Pfizer a Espanya. "Si el nostre candidat de teràpia gènica té èxit en la fase 3 i arriba a autoritzar-se, té el potencial de millorar significativament la trajectòria de la progressió de la distròfia muscular de Duchenne", afegeix Núria Mir.

"La distròfia muscular de Duchenne és un desordre progressiu, i els pacients i pares esperen amb impaciència opcions de tractament", assenyala Sílvia Àvila, presidenta de Duchenne Parent Project Espanya. "L'inici d'aquest estudi és un important pas endavant per a la comunitat amb distròfia muscular de Duchenne. És l'esperança que un dia tindrem opcions de tractament per als nens amb aquesta malaltia".

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.