Vall d’Hebron intensifica el suport emocional a les mares recents i les gestants davant la pandèmia del coronavirus

La Setmana de la Salut Mental Materna enguany ha estat marcada pel confinament, que ha convertit la maternitat en una experiència solitària.

07/05/2020

Des de dilluns se celebra la Setmana de la Salut Mental Materna, enguany marcada pel confinament decretat per fer front a la pandèmia del coronavirus. “L’embaràs i el puerperi presenten noves preocupacions a causa de la COVID-19, a més ha canviat el seguiment pre-part, les dones que acaben de donar a llum reben l’alta precoç i, tot i que poden estar amb un acompanyant, tenen restringides les visites”, reflexiona la Dra. Gemma Parramon, cap de la secció de Psiquiatria de Vall d’Hebron que encapçala l’equip de suport emocional a aquest col·lectiu. “En el postpart és molt important l’acompanyament de la dona, el concepte de tribu que li dona suport, i la pandèmia del coronavirus ha convertit la maternitat en una experiència molt solitària”, afegeix la Dra. Gemma Parramon.

Per aquest motiu Vall d’Hebron ha intensificat el suport emocional a les gestants i les dones que afronten el puerperi des de la declaració de l’estat d’alarma. L’equip de Salut Mental Perinatal que formen la Dra. Gemma Parramon, el Dr. Miguel Sandonis i la psicòloga Maria Emilia Dip han treballat en estreta col·laboració amb les metgesses, infermeres i llevadores del Servei d’Obstetrícia per tal de detectar aquelles dones més vulnerables.  “A Salut Mental Perinatal de Vall d’Hebron hem atès a unes dues-centes dones, de les quals deu han patit COVID-19”, explica Maria Emilia Dip. “Les circumstàncies actuals han afegit un component d’ansietat i angoixa a l’embaràs, el part i el postpart”, considera. 

Les gestants i mares recents a les quals l’equip de Salut Mental Perinatal de Vall d’Hebron ha atès no només han arribat derivades pel Servei d’Obstetrícia i els CAPS de l'Àrea Integral de Salut (AIS) Barcelona Nord. Vall d’Hebron ha habilitat un formulari online des de l’inici de la pandèmia de coronavirus per tal de donar suport emocional a la ciutadania que ho necessiti en menys de 48 hores per via telefònica i telemàtica. “També hem intensificat les visites virtuals a aquelles noies amb algun problema de salut mental previ que ara es disposen a tenir un fill, hem contactat amb elles amb més freqüència que quan feien visites presencials”, exposa la Dra. Gemma Parramon. El suport emocional a les dones que s’enfronten a la maternitat en temps de COVID-19, en especial a aquelles que seran mares per primer cop, resulta fonamental per prevenir problemes psíquics posteriors.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.