Vall d’Hebron, líder en el tractament i la investigació en càncer de mama metastàtic

La supervivència del càncer de mama al cap de 5 anys -considerant tots els estadis- és del 90%. 

 

 

16/10/2019

Cada any a Espanya es diagnostiquen uns 30.000 nous casos de càncer de mama. El càncer de mama metastàtic (que s'ha estès a altres parts del cos) suposa, a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, únicament el 2,6% dels diagnòstics inicials, però altres pacients arriben també a aquest estadi després d'una recaiguda de seva malaltia temps després del diagnòstic inicial.

 Per als professionals dedicats a aquesta patologia al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, una de les principals preocupacions és aconseguir millorar els resultats en aquestes pacients amb càncer de mama metastàtic (CMM), i els màxims responsables coincideixen que el treball d’un equip multidisciplinari és fonamental. "Per a aquestes pacients amb càncer de mama metastàtic és molt important el seguiment i el diagnòstic precoç de les recaigudes", comenta el Dr. Martín Espinosa, cap de la Unitat de Patologia Mamària de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, i segueix: "Tot i que la cirurgia no és el tractament d'elecció en aquestes pacients amb malaltia metastàtica, cal tenir-la en compte segons com sigui la seva resposta al tractament". La Dra. Cristina Saura, responsable de la Unitat de Càncer de Mama d'Oncologia Mèdica de Vall d'Hebron i investigadora principal del Grup de Càncer de Mama del VHIO, posa el focus en els avenços terapèutics: "Fins al 74% dels assajos clínics de càncer de mama que es duen a terme al Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) estan enfocats a aquestes pacients. L'objectiu no és altre que el d'aconseguir augmentar la supervivència i cronificar la malaltia,  buscant sempre afectar el mínim possible la qualitat de vida".

 

Unitat de Càncer de Mama de Vall d’Hebron

 L'abordatge integral i multidisciplinari del càncer de mama al Campus Vall d'Hebron és una realitat, i any rere any l'atenció integral que es realitza a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, sumada a la investigació pionera i els nombrosos assajos clínics que es duen a terme al VHIO, consolida la Unitat de Càncer de Mama de l'hospital com a centre de referència nacional en el diagnòstic, tractament i seguiment de la malaltia.

 Al Servei d'Oncologia es van realitzar 689 primeres visites el 2018. D'aquestes, el 2,6% ja tenien un càncer metastàtic en el debut, i el 21% eren pacients metastàtiques que acudien referides d'altres centres per valorar opcions de tractament en algun dels 45 assaigs clínics actius que el VHIO oferia el 2018. La resta eren pacients amb malaltia localitzada, és a dir, càncer de mama no metastàtic.

 La clau de l'èxit d'aquesta unitat resideix en el maneig multidisciplinari complet de la pacient amb càncer de mama gràcies a un equip d'especialistes de diverses àrees: radiologia, anatomia patològica, cirurgia, oncologia mèdica, radioteràpia i cirurgia plàstica.

 

Investigació puntera a nivell mundial

Un camp en el qual s'estan produint grans avenços en els últims anys és el de les teràpies dirigides. Són tractaments en què la diana és una alteració molecular identificada en el tumor i que normalment tenen una major eficàcia i uns efectes secundaris més suportables que la quimioteràpia convencional.

"El Campus Vall d'Hebron participa activament de les novetats a nivell mundial i sol ser un dels centres més actius i amb un pes important en el desenvolupament d'aquestes noves teràpies que s'incorporen als arsenals terapèutics que finalment arriben al mercat, participant en assajos clínics des del desenvolupament més precoç ja des dels estudis fase I", exposa la Dra. Cristina Saura.

El Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) ha participat en l'estudi MONARCH 2, un estudi fase III randomitzat que va incloure a gairebé 700 pacients amb CMM amb receptors hormonals positius (HR +) i HER2 negatiu que havien progressat a tractament hormonal i que ja havien rebut una primera línia de tractament. En elles es van voler provar els efectes de l'administració d’abemaciclib, un inhibidor CDK4/6 juntament amb fulvestrant. Els resultats van demostrar que es va aconseguir augmentar la supervivència global des dels 37,7 mesos fins als 46,7. "Les dades de l'estudi també van demostrar que amb la combinació d’abemaciclib i fulvestrant era possible retardar l'ús de la quimioteràpia una mica més de 50 mesos, quan en el grup de control aquest retard era de poc més de 22 mesos. A més d'augmentar la supervivència, sabem que aquest fet té un gran impacte en la qualitat de vida de les pacients, ja que els efectes secundaris d'aquest tractament són més suportables", va comentar la Dra. Cristina Saura, i prossegueix: "Es tracta de resultats molt esperançadors; allargar gairebé 10 mesos la supervivència en pacients amb malaltia metastàtica i duplicar el temps d’endarreriment del tractament amb quimioteràpia té un gran impacte en la qualitat de vida d'aquestes persones".

 

Treballar conjuntament amb les pacients és imprescindible

Al Campus Vall d'Hebron, la proximitat física entre l'hospital on es tracta les pacients i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) ajuda a una translació real de la investigació i les necessitats reals de les pacients i a un flux permanent de coneixement i relació de doble direcció. El resultat és que durant l'any passat a gairebé 350 pacients se'ls va proposar participar en algun assaig clínic amb alguna alternativa terapèutica pionera i innovadora adaptada a la situació real de la seva malaltia. "Per totes aquestes dones que acudeixen a les nostres consultes sempre intentem buscar una solució personalitzada i dirigida per a cada situació específica. Així, durant el 2018, 225 pacients s'han beneficiat finalment de ser incloses en assajos clínics al VHIO, el 74% de les quals eren pacients amb CMM", explica la Dra. Saura.

Això fomenta un vincle de participació molt actiu per part d'aquestes pacients que necessita d'una mirada diferent. "Així, des de les pròpies pacients han sorgit moltes iniciatives en forma d'associacions amb les quals el treball és permanent, com ara accions de voluntariat, coorganitzant jornades per a les pacients o participant en la investigació i dinamitzant campanyes de crowdfunding", comenta la Dra. Marta Capelán, oncòloga i investigadora responsable de l'àrea de pacients de la Unitat de Càncer de Mama. "És imprescindible col·laborar conjuntament amb les nostres pacients tenint en compte les seves necessitats, valors i preferències, i no fer-ho així ja no és una opció. En el context metastàtic, aquest vincle encara té més importància. Les dones amb CMM tenen necessitats radicalment diferents a les pacients amb càncer de mama precoç. Per tant, és important acompanyar-les, educar-les en el maneig de símptomes i efectes secundaris dels nous tractaments, així com proporcionar eines des del punt de vista físic i emocional per apoderar-les. Treballem amb i per a elles", conclou la Dra. Capelán.

 

Activitats del Dia Mundial del Càncer de Mama a Vall d’Hebron

Coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Mama, el vestíbul de l'Hospital Infantil i de l'Hospital de la Dona acull una exposició itinerant sobre el diccionari del càncer de mama metastàtic, una iniciativa de Pfizer avalada per la Federació Espanyola de Càncer de Mama (FECMA) i que a més ha comptat amb l'assessorament i la participació d'Amelia Nerín, una pacient de càncer de mama metastàtic.

El projecte va néixer després d'una enquesta duta a terme per la companyia farmacèutica el 2017 i en la qual es va posar de manifest que quatre de cada deu espanyols no sabien què era el càncer de mama metastàtic. Una dada que contrastava amb el 93% que sí que sabien el que era el càncer de mama i que demostrava la necessitat d'augmentar el coneixement de la patologia.

Dilluns passat, després de la inauguració de l'exposició, la Dra. Cristina Saura i la Dra. Marta Capelán van impartir una jornada adreçada a pacients. La Dra. Saura va posar el focus en tots aquests nous avenços que s'estan produint en el tractament del càncer de mama metastàtic. Així, es va informar les pacients sobre assajos clínics, les seves fases, la importància de participar-hi i l'estricta ètica amb la qual es proposaven els assaigs a les pacients per al seu benefici, mentre que la Dra. Capelán ho va fer sobre l'oncologia integrativa i la millora de la qualitat de vida de la pacient de càncer de mama.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.