Vall d'Hebron lidera un estudi clínic que utilitzarà nanopartícules per al tractament de càncer de pàncrees localment avançat

L'estudi ha demostrat que, quan les nanopartícules s'injecten dins el tumor directament, la hipertèrmia generada en redueix el volum i que, a més, provoca canvis físics en el tumor que hi afavoreixen l'entrada de quimioteràpia.

25/02/2021

L'ús de la nanomedicina és una opció que s'està investigant actualment com a teràpia per al càncer de pàncrees, una malaltia amb una taxa de supervivència molt baixa, ja que només el 5% dels pacients diagnosticats sobreviuen al cap de cinc anys. En aquest context, el 2016 es va posar en marxa el projecte internacional NoCanTher, que aquest mes de setembre entra en l’última fase, amb la posada en marxa d'un estudi clínic, liderat pel Vall d'Hebron Institut d’Oncologia (VHIO); el promotor del projecte és BioKeralty Research, per al tractament de càncer de pàncrees localment avançat mitjançant l'ús de nanopartícules magnètiques.

Aquest projecte s'adreça a persones amb càncer de pàncrees amb un tumor localment avançat, és a dir, que no té metàstasi però que no es pot ressecar quirúrgicament, que reben quimioteràpia pal·liativa com a única opció de tractament. Es tracta de pacients per als quals hi ha una necessitat de noves estratègies que millorin els resultats del tractament actual amb quimioteràpia. Aquesta població suposa un 20% del total de pacients amb càncer de pàncrees.

L'estudi clínic que es posa en marxa ara es basa en els resultats obtinguts en la fase preclínica de NoCanTher, on el grup del CIBBIM-Nanomedicina Direccionament i Alliberament Farmacològic del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), liderat pel Dr. Simó Schwartz Jr., ha tingut un paper molt rellevant. En el projecte, s'han desenvolupat nanopartícules magnètiques de ferro que, sotmeses a un camp magnètic altern, generen calor –hipertèrmia magnètica–, que pot usar-se per fer que les cèl·lules tumorals siguin més sensibles al tractament estàndard amb quimioteràpia i, per tant, millorar-ne l’eficàcia, i fins i tot pot destruir directament aquestes cèl·lules.

Fins ara, el VHIR i l'Hospital de Fuenlabrada (Madrid) han comprovat la utilitat de les nanopartícules en models animals on prèviament s'havien induït tumors de pàncrees o en els quals s'havien implantat tumors derivats de pacients. L'estudi ha demostrat que, quan les nanopartícules s'injecten dins el tumor directament, la hipertèrmia generada en redueix el volum i que, a més, provoca canvis físics en el tumor que hi afavoreixen l'entrada de quimioteràpia. «Així es demostra un efecte sinèrgic important entre la hipertèrmia generada per les nanopartícules i el tractament quimioteràpic per al càncer de pàncrees», explica el Dr. Simó Schwartz Jr., director del CIBBIM-Nanomedicina del VHIR.

Les nanopartícules s'escalfen després de l'aplicació d'un camp magnètic altern i potencien l'efecte de la quimioteràpia, que s'administra de manera simultània i que és el tractament estàndard per a aquests pacients. «Creiem que amb aquesta tècnica innovadora podem canviar les característiques del tumor i aconseguir controlar la malaltia de manera local. Es tracta d'una prova pilot, un pas més per obrir possibles opcions terapèutiques per a pacients amb càncer de pàncrees localment avançat als quals actualment no podem oferir alternatives més enllà de la quimioteràpia», explica la Dra. Teresa Macarulla, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora principal del Grup de Tumors gastrointestinals i Endocrins del Vall d'Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que lidera l'estudi clínic del projecte NoCanTher.

En paral·lel, els investigadors del VHIR i del VHIO recolliran mostres de sang dels pacients per determinar si aquesta teràpia disminueix el nombre de cèl·lules tumorals circulants a la sang, i especialment de cèl·lules mare tumorals, que són capaces de generar noves cèl·lules canceroses i metastatitzar. El projecte també té una nova anàlisi de radiòmica associada.

En col·laboració amb altres socis, l'Academic Research Organization (ARO) del VHIR, està participant en la porta en marxa i seguiment de l'assaig clínic, que permetrà avaluar la factibilitat d'aquesta nova teràpia.

 

L'aplicació de calor local en el tumor, induïda per les nanopartícules, augmenta l'eficàcia de la quimioteràpia

Aquest enfocament basat en nanopartícules magnètiques d'òxid de ferro permet aplicar calor únicament sobre la zona on es troben les nanopartícules, en aquest cas el tumor de pàncrees, sense cap conseqüència per als teixits sans que del voltant del tumor. Mitjançant la hipertèrmia magnètica es pot transformar l'energia electromagnètica en calor per, juntament amb l'administració del tractament estàndard amb quimioteràpia, destruir les cèl·lules tumorals i controlar de manera local el creixement del tumor. Per a aquest estudi, s'utilitzarà un generador de camp magnètic (Generador NTT) que ha estat dissenyat i construït específicament per a la generació local d'energia tèrmica dins del tumor.

Encara que és un camp d'investigació relativament nou, per a aquells casos en què la radioteràpia de feix extern pot causar taxes més altes de toxicitat, l'ús d'aquest enfocament pot ser una opció viable per tractar els pacients amb càncer, especialment aquells per als quals el tractament estàndard no és efectiu.

 

Un projecte multidisciplinari de llarg recorregut que arriba a l'estudi clínic

El projecte NoCanTher està coordinat per IMDEA Nanociencia (Madrid) i compta amb la participació d’onze centres estatals i internacionals: BioKeralty Research Institute (Vitoria), ImmuPharma (Londres), Chemicell (Berlín), University Hospital (Jena, Alemanya), Resonant Circuits (Londres), Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) (Barcelona), Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) (Barcelona), Trinity College (Dublín), Université Paris Diderot (París), Hospital Universitario de Fuenlabrada (Madrid). La iniciativa compta amb finançament Horizon 2020 (GA:685795).

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.