Vall d’Hebron lidera un projecte que beneficiarà 50 milions d'europeus amb malalties intestinals i trastorns mentals

La síndrome de l'intestí irritable afecta el 10% de la població adulta europea i s'associa a trastorns mentals i somàtics.

11/02/2020

Vall d'Hebron ha posat en marxa el macroprojecte europeu DISCOvERIE (Desenvolupament, diagnòstic i prevenció de malalties somàtiques i trastorns mentals relacionats amb el gènere en la síndrome d'intestí irritable a Europa) en què participen 19 institucions sanitàries, universitats, centres de recerca i empreses. L'objectiu de DISCOvERIE és entendre millor la relació entre la síndrome de l'intestí irritable (SII) i els trastorns mentals com l'ansietat o la depressió, així com amb altres malalties com la fibromiàlgia o la síndrome de fatiga crònica i els seus factors de risc. I és que els trastorns associats o comorbiditats, influeixen en la gravetat clínica, afecten la qualitat de vida i augmenten el consum de recursos sanitaris, socials i econòmics.

DISCOVERIE està coordinat pel Dr. Javier Santos, facultatiu de la Unitat de Gastroenterologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador principal del grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i pel Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador principal del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions  del VHIR i comptarà amb la col·laboració de metges especialistes en el maneig de pacients amb fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica de Vall d'Hebron.

"El SII és un trastorn gastrointestinal crònic que es caracteritza per dolor abdominal recurrent, diarrea o restrenyiment, excés de gasos i intoleràncies alimentàries i que s'observa principalment en dones joves i de mitjana edat", explica el Dr. Javier Santos. A Europa, s'estima que fins a 85 milions de persones el pateixen de les quals entre el 25 i el 44% també es veuen afligides per trastorns mentals, com el trastorn d'ansietat generalitzada i la depressió, que són els més comuns; i entre el 14 i el 32% per comorbiditats somàtiques com la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica.

Malgrat la seva alta prevalença i de l'impacte socioeconòmic, estimat en uns 43.000 milions d'euros a Europa, només per al SII, fins ara no s'havia impulsat des de les institucions europees un gran projecte de recerca global com l'actual.

DISCOvERIE és un projecte pioner a Europa

En resposta a aquesta situació s'ha creat el projecte DISCOvERIE. És un projecte públic, pioner a Europa, emmarcat en el Programa d'investigació europeu Horitzó 2020, amb un enfocament integrador, innovador i disruptiu. Ha rebut un finançament de 6 milions d'euros en virtut de l'acord de subvenció (Nº 848.228) i tindrà una durada de 5 anys (2020-2024).

Per profunditzar en la compressió del SII, les seves comorbiditats i els seus factors de risc, principal objectiu de DISCOvERIE, els investigadors realitzaran una caracterització clínica, psicosocial i biològica de centenars de pacients amb SII afectats per trastorns mentals i comorbiditats somàtiques amb un enfocament particular en les diferències relacionades amb l'edat, el gènere, i l'estil de vida. A més, un grup important de pacients seran seguits per un període de fins a 3 anys per identificar els factors i mecanismes que puguin influir de manera determinant en l'aparició de trastorns mentals i somàtics.

"El projecte ha de determinar els mecanismes subjacents de les funcions de sistema intestinal i del sistema nerviós central i la seva interacció amb l'eix perifèric microbiota-intestí-cervell", explica el Dr. Ramos-Quiroga. Un altre dels seus objectius és identificar biomarcadors específics per a la prevenció, el diagnòstic i el tractament d'aquests pacients, mitjançant una anàlisi integrador de les dades obtingudes.

Aquest coneixement es traslladarà a la pràctica clínica i facilitarà el desenvolupament d'enfocaments de medicina basats en l'evidència que condueixin a enfocaments més personalitzats dels tractaments mèdics. Per exemple, es crearan pautes clíniques per millorar la prevenció, el diagnòstic, el pronòstic, el desenvolupament de les teràpies i el maneig de les co i multimorbilidades. Un altre dels reptes és crear una Xarxa Europea de Referència per al SII comòrbid (COIBSnet) que integri a proveïdors d'atenció mèdica a tot Europa.

En conclusió, els resultats de DISCOvERIE afectaran directament la qualitat de vida dels pacients i familiars.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.