Vall d’Hebron llença una campanya per reactivar un hort ecològic i solidari a Angola

Organitzem una campanya de recaptació de fons per ajudar a l'Hospital Nossa Senhora da Paz de Cubal a donar vida a l'antic hort per generar aliments.
14/09/2020

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha organitzat una campanya de recaptació de fons per ajudar a l’Hospital Nossa Senhora da Paz de Cubal (HNSP) d’Angola a donar vida a l’antic hort situat als terrenys del mateix centre per generar aliments per als pacients ingressats al Centre de Tuberculosi i impulsar un nou model de consum igualitari i sostenible. La inversió necessària estimada per arrencar aquest projecte ascendeix a 22.000 euros, dels quals ja s’han recaptat quasi 10.000 a través de la plataforma de crowdfunding social Migranodearena.org.

A Angola, la tuberculosi és la tercera causa de mort, després de la malària i els accidents de tràfic. A més, la situació actual de la malaltia s’ha agreujat en els últims anys a causa de l’aparició de la tuberculosi multiresistent, una variant més agressiva i amb pitjor pronòstic, sobretot per l’escassa resposta que ofereix als tractaments habituals i la necessitat d’utilitzar medicaments més cars i tòxics.

Els estudis han demostrat que un bon estat nutricional dels pacients afavoreix una millora més ràpida i un millor control de la malaltia. Per tant, és essencial assegurar una bona alimentació a totes aquestes persones durant el seu ingrés al Centre de Tuberculosi, cosa que no és possible a causa de la difícil situació econòmica actual del país, que ha afectat la capacitat de l’HNSP per proporcionar una dieta adequada als malalts.

El funcionament de l’hort, que compta amb una superfície total de dues hectàrees, permetrà la producció de les verdures més habituals de la dieta autòctona en quantitats suficients per cobrir les necessitats dels pacients ingressats. A més, es produirà un excedent que es vendrà als mercats locals. Amb aquests ingressos, es compraran altres productes com ous, carn i peix, necessaris per assegurar la correcta aportació nutricional dels malalts de tuberculosi.

La reactivació de l’hort servirà, també, per donar treball a deu persones en situació desfavorable, escollides pels membres de la mateixa comunitat, prioritzant la participació de les dones en aquesta activitat laboral. A aquestes persones se’ls oferirà un salari digne, que les ajudarà a sustentar a les seves famílies.

Si voleu participar, podeu fer-ho fins a finals d’any a través de Migranodearena.org.

Més de 10 anys compromesos amb l’Hospital Nossa Senhora da Paz de Cubal

La relació amb l’HNSP es va iniciar el 2007, quan l’Hospital Universitari, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut (ICS) van signar una col·laboració conjunta amb l’hospital angolès.

 Aquesta estreta relació entre els centres ha permès implementar projectes d’investigació, de docència, de suport assistencial i de salut pública, a més d’organitzar sessions setmanals de telemedicina i intercanvis entre el personal mèdic d’Angola i el del Vall d’Hebron.

Esperanza Esteban, International Project Manager del grup de recerca en Malalties Infeccioses del VHIR i impulsora del projecte, explica que “totes les intervencions de l’Institut de Recerca a Angola han estat enfocades al desenvolupament sanitari amb un important impacte qualitatiu, com la millora en l’adherència al tractament, la prevenció i el control de malalties com la tuberculosi, i altres malalties associades a la pobresa”.

D’aquí la importància de seguir impulsant aquest tipus de projectes des del VHIR per dur a terme projectes de recerca sobre el terreny, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la població i, alhora, garantir la sostenibilitat de les seves actuacions, fomentar la docència i la captació de personal local perquè siguin els futurs líders de la recerca i la transformació del seu país”, conclou. 

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.