Vall d’Hebron participa al Festival BCN Ciència 2019

El Festival tindrà lloc el cap de setmana del 26 i 27 d'octubre al Moll de la Fusta de Barcelona i Vall d'Hebron hi organitzarà 6 activitats per apropar la ciència a la ciutadania.

22/10/2019

El cap de setmana del 26 i 27 d’octubre se celebra el Festival BCN Ciència, una festa que pretén apropar la ciència a la ciutadania a través de xerrades, tallers, demostracions, debats, etc. La festa, que tindrà lloc al Moll de la Fusta, forma part del programa Barcelona Ciència de l’Ajuntament de Barcelona. Enguany s’hi faran 190 activitats, facilitades per més de 250 participants provinents de més d’un centenar de centres de recerca, universitats, empreses, associacions i professionals de la divulgació. En aquesta edició, Vall d’Hebron hi participarà oferint sis activitats.

En primer lloc, a l’activitat “Tenim una emergència! Visita l'ambulància pediàtrica”, organitzada per l’equip del SEM Pediàtric de Vall d’Hebron, s’ensenyarà com és una ambulància pediàtrica per dins i s’explicarà l'activitat assistencial que hi duem a terme. També es podrà conèixer material d'electromedicina com ara l'ecògraf portàtil, que ens permetrà mostrar el cor dels més petits en temps real i la seva activitat elèctrica mitjançant la monitorització habitual. Aquesta activitat tindrà lloc diumenge d’11.00 a 18.30 hores.

Per altra banda, a l’activitat “Tenim una emergència! Ens ajudes? Ens coneixes?”, dinamitzada pel mateix equip del SEM Pediàtric, es faran unes dinàmiques de rol en què es representarà l’actuació de la població davant d’una emergència. A partir de l’acrònim PAS (protegir-alertar-socórrer) es representaran diverses situacions, molt més habituals del que semblen, i es treballarà amb petits i grans sobre quin ha de ser el seu rol i com es pot ajudar els especialistes en aquests casos. L’activitat es farà diumenge a les 15.25 i a les 16.00 hores.

Al taller infantil “Assaig clínic... què és?” es simularà la participació en un assaig clínic per provar l’eficàcia d’un fàrmac. Els nens i nenes es distribuiran en tres grups -investigadors, infermers i pacients- i aniran seguint els passos que s’han de fer per posar en marxa un protocol d’assaig: la firma del consentiment informat, les visites mèdiques amb registre de constants, la presa de medicació, la recollida de dades i l’anàlisi final. A més, es simularà un assaig en el qual s’administrarà un fàrmac d’estudi o placebo (unes llaminadures) que presumptament milloren la punteria dels pacients. Després de l’administració de les llaminadures, els nens tiraran uns dards i s’haurà de determinar si la punteria ha augmentat. El taller es farà diumenge a les 12.15 hores. Aquest taller anirà a càrrec de la Sra. Vanessa Casares, Coordinadora d’Assajos Clínics de la Unitat de Recerca de la Unitat de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i membre del Grup de recerca de Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) del Vall d’Hebron Insitut de Recerca (VHIR); la Dra. Sofia Contreras, Metge de la Unitat de Medicina Intensiva i membre del Grup de recerca de Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) del VHIR; la Sra. Joana Aina Reñé Reyes, infermera de la Unitat de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i la Sra. Ana Carolina Murayama, infermera de la Unitat de Recerca de la Unitat de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i membre del Grup de recerca de Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) del VHIR.

Les altres tres actiivitats estaran dinamitzades per investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). La primera de totes, amb el títol “De què va això de les mutacions”, permetrà apropar-se al món de la genètica i les mutacions. A través d’un joc, es podrà descobrir què és l’ADN, com defineix qui som i què passa quan pateix alguna alteració. Aquest taller tindrà lloc dissabte a les 13.25 i a les 14.00 hores.

També dissabte, a les 16.15 hores, els investigadors del VHIO Orland Díez, Sara Gutiérrez, Sandra Bonache i Alejandro Moles dinamitzaran el taller “Vols aprendre a llegir l’ADN?”, en què es descobrirà com es llegeixen les seqüències de l’ADN al laboratori amb l’objectiu d’esbrinar si hi ha mutacions genètiques associades a una malaltia i quines són les alteracions més bàsiques del nostre material hereditari.

Per últim, diumenge a les 11.15 hores els investigadors del VHIO Estela Carrasco i Adrià López oferiran la xerrada “Els estudis genètics em poden dir si tindré càncer?”. S’explicaran quins patrons d’herència s’amaguen darrere d’aquesta malaltia, de quina manera s’estudia l’historial familiar sobre el càncer i si existeix la possibilitat de saber la predisposició de patir-ne en base als estudis genètics. En cas afirmatiu, es plantejarà el següent dubte: és millor saber-ho o ignorar-ho?

Consulta el programa complet del festival.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.