Vall d’Hebron participa en dos grans estudis internacionals de referència en fractures de maluc

Tenim un paper destacat en dos importants projectes de recerca internacionals sobre fractures de maluc, publicats a The Lancet i The New England Journal of Medicine.

14/07/2020

HIP ATTACK és el primer gran estudi aleatoritzat que compara la cirurgia accelerada de maluc, que es porta a terme una mitjana de sis hores després del diagnòstic, amb l’estàndard, que es realitza de mitjana 24 hores després. The Lancet es fa ressò dels seus resultats.

La cirurgia accelerada de maluc no redueix significativament el risc de mortalitat ni les complicacions greus respecte a la cirurgia estàndard. És la principal conclusió de HIP ATTACK, el primer gran estudi aleatoritzat que compara la cirurgia accelerada de maluc amb l’estàndard, els resultats del qual ha publicat la revista The Lancet. Amb participació de 69 hospitals en 17 països (Canadà, Espanya, Índia i Pakistan entre ells), HIP ATTACK ha estat realitzat a partir de l’observació d’un total de 2.970 pacients majors de 45 anys: Vall d’Hebron ha estat el centre que més pacients ha aportat a l’estudi, ja que 300 procedien de la Unitat de Traumàtics del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia.

Segons recull la revista The Lancet, no es redueix, en un termini de 90 dies, el risc de mortalitat en els pacients operats amb cirurgia accelerada de maluc (1.487 del total) ni el risc de  complicacions greus incloent infart de miocardi, ictus, malaltia tromboembòlica venosa, sèpsia, pneumònia i sagnats majors o que representin una amenaça de mort.

No obstant això, el fet d’operar les fractures de maluc en les primeres sis hores posteriors al diagnòstic sí redueix el risc de delirium, d’infeccions del tracte urinari, de dolor moderat a sever, i està associat a una mobilització més ràpida dels pacients i una estada més curta a l’hospital respecte a la cirurgia estàndard. “Esperar per una operació de fractura de maluc és indesitjable: els pacients es veuen obligats a estar estirats al llit i pateixen dolor o necessiten medicació analgèsica, amb efectes secundaris freqüents”, copsa l’article de The Lancet. Segons afegeix, “que menys del 5% dels pacients elegits hagin refusat participar en l’estudi HIP ATTACK evidencia que els pacients volen una cirurgia accelerada”.

L’estudi HIP ATTACK també apunta l’estalvi econòmic que pot comportar la cirurgia accelerada de maluc en comparació amb l’estàndard, en la mesura que els pacients poden tornar a casa seva un dia abans. Segons apunta, el principal cost que suposa és el d’habilitar un quiròfan suplementari per poder fer les intervencions quirúrgiques abans que passin les 24 hores de la cirurgia estàndard, però pot quedar compensat per la reducció del temps d’ingrés. A partir de les dades que es desprenen de HIP ATTACK s’elaboraran anàlisis econòmiques formals al respecte. També es publicaran els resultats de l’estudi al cap de l’any, amb el seguiment complet dels pacients. 

“A partir d’aquesta primera experiència de HIP ATTACK s’estudiarà més endavant el subgrup de pacients amb dany miocàrdic agut, en el qual s’ha demostrat que la cirurgia accelerada de maluc sí que pot reduir la mortalitat de forma significativa”, apunten el Dr. Ernesto Guerra, investigador principal de l’estudi i membre del grup de recerca de Cirurgia Reconstructiva de l'Aparell Locomotor del VHIR; i el Dr. Joan Minguell, cap del Servei Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de Vall d’Hebron i cap del mateix grup de recerca del VHIR.

Tanmateix, tant el Dr. Minguell com el Dr.Guerra posen en relleu les derivades que se’n desprenen de l’estudi, en el qual Vall d’Hebron ha jugat un paper destacat. Segons es destaca a l’article de The Lancet, la investigació futura posarà l’accent en estratègies per optimitzar l’atenció postoperatòria en pacients que han patit una fractura de maluc, una lesió que afecta cada any a 1,5 milions d’adults en tot el món i que en els països desenvolupats té un tractament quirúrgic en el 95% dels casos.

HEALTH, fet a 80 centres de 10 països diferents

The New England Journal of Medicine recull un altre estudi internacional, realitzat en 80 centres de 10 països diferents, en el qual Vall d’Hebron és el segon centre que més pacients ha aportat. L’estudi HEALTH determina l’aplicabilitat de l’artroplàstia total de maluc comparada amb l’hemiartroplàstia en fractures desplaçades del coll femoral.  

Continua sent incert com s’han de tractar quirúrgicament les fractures desplaçades de coll del fèmur en pacients d’edat avançada. Per això, en aquest segon estudi es comparen dos procediments quirúrgics per al tractament d’aquestes fractures, una hemiartroplàstia i una artoplàstia total de maluc, en pacients majors de 50 anys.

En l’hermiartoplàstia el cap del fèmur es substitueix per una pròtesi, mentre que en una artroplàstia total de maluc la pròtesi substitueix tant el cap de fèmur com l’acetàbul. L’estudi publicat a The New England Journal of Medicine conclou que la incidència de procediments secundaris als 2 anys que es realitzen als pacients no difereix significativament en relació amb el tipus de procediment quirúrgic. No obstant això, determina que l’artroplàstia total de maluc proporciona una millora sobre la hemiartroplàstia en relació amb la funcionalitat i qualitat de vida dels pacients al cap de 24 mesos, tot i que adverteix que aquesta no és clínicament important. En l’estudi han participat 1495 pacients, dels quals Vall d’Hebron ha aportat 121.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.