Vall d’Hebron participa en el cribatge massiu per realitzar proves PCR als barris de Torre Baró i Besòs a Barcelona

Les PCR s’han realitzat a persones asimptomàtiques en dos barris que en les últimes setmanes van presentar una freqüència alta de casos de COVID-19

19/08/2020

Vall d’Hebron ha participat en el cribatge massiu per detectar casos de COVID-19 en persones asimptomàtiques als barris de Torre Baró i Besòs a Barcelona. En el cas de Torre Baró, que pertany a la zona d’influència de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el personal d’infermeria ha realitzat la presa de mostres PCR dissabte 15 d’agost i diumenge 16 d’agost i els Laboratoris Clínics de Vall d’Hebron s’han ocupat del seu processament. A Besòs, la recollida de mostres s’ha realitzat del dilluns 17 d’agost fins al dimecres 19 d’agost i la participació de Vall d’Hebron ha consistit en el processament de les PCR per part dels Laboratoris Clínics.   

“Aquestes noves proves intensives no substitueixen en cap cas aquelles PCR que s’estan fent ja de forma rutinària a pacients que presenten alguna simptomatologia, sinó que tenen per objectiu detectar aquelles persones asimptomàtiques en barris que en les últimes setmanes han presentat una freqüència alta de casos de COVID-19 per tal d’intentar tallar les cadenes de transmissió”, destaca la Dra. Rocio Cebrián, subdirectora assistencial de Vall d’Hebron. Un cop disponible el resultat de les PCR, Vall d’Hebron l’ha comunicat a Atenció Primària i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. En cas que la prova hagi estat positiva, s’ha prescrit un aïllament de 14 dies del pacient i s’ha fet un estudi dels seus contactes per tal d’establir les cadenes de transmissió.  

En el cas de Torre Baró, el personal d’infermeria de l’Hospital Universitari Vall Hebron ha realitzat la presa de mostres PCR el dissabte 15 d’agost i el diumenge 16 d’agost al Casal de Barri Torre Baró en horari de 9 de matí a 19 hores. “Hem fet la recollida de mostres, ens hem ocupat de l’organització i gestió del cribatge massiu i hem vetllat pel compliment de les mesures de distanciament i higièniques al llarg de tot el procés”, destaca Mª Àngels Barba, directora d’Infermeria de Vall d’Hebron.

Els Laboratoris Clínics de Vall d’Hebron han tingut els resultats de les mostres PCR en menys de 24 hores tant a Torre de Baró com a Besòs. “De cara a controlar la difusió de la malaltia, tan important és fer PCRs a la població que ho necessiti com tenir un temps de resposta curt de cara a procedir a l’aïllament de la persona infectada i la cerca dels contactes que hagi pogut tenir”, coincideixen el Dr. Tomàs Pumarola, cap de Servei de Microbiologia, i la Dra. Gemma Codina, cap de la Unitat de Virologia i Biologia Molecular del Laboratori de Microbiologia de Vall d’Hebron. 

En total, a Torre Baró s’han realitzat un total de 835 proves PCR (447 a dones i 388 a homes) a persones sense simptomatologia de COVID-19, sense cap límit d’edat. Un total de 23 de les PCR realitzades (2,75%) han resultat positives.  Respecte a Besòs, les PCR s’han realitzat del 17 al 19 d’agost en una àrea sanitària mòbil. De les 1611 proves PCR realitzades (824 a dones i 787 a homes), un total de 49 (3,06 %) han estat positives.  

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.