Vall d’Hebron, pioner en aplicar intel·ligència artificial per detectar ictus greus

La revista ‘Stroke’ publica un estudi sobre l’eficàcia del programa MethinksLVO, que Vall d’Hebron fa servir des del maig passat per a pacients amb sospita d’ictus.

21/09/2020

La trombectomia endovascular està indicada en cas d’accident cerebrovascular isquèmic agut causat per l’oclusió d’un gran vas. En la seva efectivitat és crucial la rapidesa en el diagnòstic, ja que el tractament ha de realitzar-se dins les primeres hores. Vall d’Hebron és pioner en aplicar en pacients amb sospita de patir un ictus un software d’intel·ligència artificial, MethinksLVO, que detecta on es troba l’oclusió del gran vas que l’ha provocat. Segons un estudi publicat a la revista Stroke, realitzat a partir de l’observació de 1.453 pacients de tres centres catalans (Vall d’Hebron, Can Ruti i l’Hospital Clínic), aquest software pot predir amb un grau de precisió del 87% oclusions de grans vasos en pacients amb sospita d’ictus. El percentatge augmenta fins el 91% si s’incorporen al software dades clíniques del pacient.

MethinksLVO, que Vall d’Hebron fa servir des del maig,  es basa en un algoritme d’aprenentatge automàtic que distingeix patrons d’oclusió d’un gran vas sense necessitat de dur a terme una Tomografia Axial Computeritzada (TAC) amb contrast. “En el diagnòstic per la imatge de l’ictus el temps és crucial. Generalment realitzem un TAC cranial sense contrast i després un TAC amb contrast per veure on es troba l’oclusió arterial”, resumeix el Dr. Marc Ribó, neuròleg de la Unitat d’Ictus: “Aquest software d’intel·ligència artificial permet estalviar-nos el pas d’adquirir imatges radiològiques amb contrast, una tecnologia que no està disponible en molts hospitals on els pacients acudeixen en primer terme: la intel·ligència artificial evita transferències innecessàries de pacients a centres de majors dimensions, amb el consegüent retard en portar-se a terme la trombectomia endovascular”.

Si bé en hospitals com Vall d’Hebron el diagnòstic de l’ictus pot accelerar-se entorn uns 15 minuts gràcies a la intel·ligència artificial, calcula el Dr. Marc Ribó, en centres sanitaris més petits poden guanyar-se fins a dues hores en l’aplicació del tractament. “La interpretació d’imatge en temps real per algoritmes d’intel·ligència artificial té un gran potencial per afavorir l’equitat geogràfica en l’accés a un diagnòstic i el tractament ràpid en centres comarcals o països en vies de desenvolupament”, conclou el Dr. Marc Ribó.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.