Vall d’Hebron posa en marxa el Comitè Estratègic de Participació

El Comitè Estratègic de Participació, format per professionals del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus i entitats de pacients, és l’encarregat de definir les accions del Pla Estratègic de Participació

21/11/2023

En un context on la ciutadania és cada vegada més exigent i està més informada, Vall d’Hebron està compromès en treballar conjuntament per avançar cap a una plena democratització de l’assistència sanitària i la recerca. Així, el passat 3 d’octubre, el Comitè de Direcció de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron va aprovar el Pla de Participació 2023 – 2025 i la creació del Comitè Estratègic de Participació.

El Comitè Estratègic de Participació va celebrar la seva primera reunió ahir 20 de novembre amb l’assistència d’entitats de pacients i professionals. Aquesta trobada ha reunit 14 professionals i 10 representants d’entitats de pacients per començar a treballar en la proposta d’accions necessàries per aterrar i nodrir d’accions el Pla de Participació.

El Pla de Participació va ser cocreat entre professionals i entitats de pacients. Va ser definit de manera estratègica, tenint en compte models d'altres sistemes sanitaris públics, i ha incorporat la visió de representants del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Una visió holística que ha permès definir un Pla que compta amb visions de diferents perfils de categories, rols i experiències.

El Comitè està presidit per Ana Martí, coordinadora d’Atenció i Participació Ciutadana de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i amb Clara Grau, cap de la Unitat de Participació, a la secretaria tècnica. També es contempla una vicepresidència que serà assumida per una entitat de pacients.

Els assistents van acordar definir i prioritzar les accions a dur a terme al llarg dels anys 2024 i 2025, per tal d’aterrar els 21 objectius que constitueixen les 8 línies estratègiques que conformen el Pla: 5 línies evolutives en l’escala de participació: Informació, Consulta, Cooperació, Co-creació i Estratègia; i 3 transversals: Formació Contínua, Cultura, Preferències i Valor, i Avaluació. Aquest organisme es reunirà periòdicament per avaluar l’evolució de les tasques que va proposant i aprovant.

La posada en marxa d’aquest Comitè suposa el desenvolupament de la darrera fase del Programa de Participació aprovat el 8 de juny de 2021, i que es concreta en el Model ICE-VH de participació. Aquest model persegueix que la participació sigui una realitat en l’àmbit sanitari. Un model que democratitza l’assistència sanitària i la recerca gràcies al diàleg institucional entre associacions de pacients, pacients i el seu entorn i els professionals El model es basa en tres eixos estratègics: informació, cocreació i estratègia (ICE).

El Model ICE-VH aposta per una informació constant, inclusiva i bidireccional entre l’Hospital i el seu entorn. Aquest eix va materialitzar-se amb la creació d’una Oficina d’Atenció a les Associacions de Pacients (OAAP), que té com a objectiu institucionalitzar les relacions entre professionals i entitats per tal d’afavorir una comunicació fluida que respongui a aquestes necessitats. Ara mateix, l’Oficina compta en el seu radar amb més de 300 entitats de pacients.

L’eix estratègic de cocreació fa referència a la constitució d’espais estables de cocreació on poder establir objectius i prioritats conjuntes entre professionals i pacients. Així, s’han posat en marxa 12 Comissions Estables de Treball (CET), en les que treballen, de forma paritària i per àrea de coneixement, 127 professionals i 108 representants d’entitats. Aquestes Comissions, que acumulen més de 67 hores invertides en reunions, determinen els objectius i la forma en què treballen de forma conjunta.

L’eix de l’estratègia s’ha materialitzat amb la posada en marxa del Comitè. Ana Martí explica: ‘’Amb la primera reunió d’aquest comitè assolim i materialitzem aquest últim eix. La seva naturalesa mixta, que permet treballar conjuntament a professionals i pacients, garantirà que la veu de la ciutadania estigui present en el funcionament del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus’’.

El Comitè Estratègic de Participació va celebrar la seva primera reunió ahir 20 de novembre amb l’assistència d’entitats de pacients i professionals.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.