Vall d’Hebron, referent en el tractament, la prevenció i la recerca de la tuberculosi

Ens sumem al Dia Mundial de la Tuberculosi, una malaltia infecciosa que es cura en més del 95% de les persones que reben un seguiment i tractament adequat.

24/03/2023

Cada any es detecten al món més de 10 milions de casos de tuberculosi, la primera malaltia infecciosa causant de mort arreu del món, per davant del VIH i la malària. En l’actualitat, la seva incidència s’ha reduït dràsticament als països desenvolupats: a Catalunya es diagnostiquen entre set i deu casos per cada 100.000 habitants i afecta sobretot població vulnerable com persones procedents de països amb una alta incidència de tuberculosi, d’edat avançada o amb immunosupressió. Coincidint amb el Dia Mundial de la Tuberculosi, Vall d’Hebron destaca la importància d’un bon control d’una malaltia que es cura en més del 95% de les persones que reben un seguiment i tractament adequats.

La Unitat de Tuberculosi de Vall d’Hebron-Drassanes atén més de cent casos anuals i és el centre que concentra un major nombre de pacients de Catalunya, a més de rebre els de major complexitat. La formen un equip multidisciplinari amb participació de més de set serveis de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i treballa de forma coordinada amb altres centres nacionals i internacionals i en l’àmbit local amb tots els actors implicats, incloses l’Atenció Primària i l’Agència de Salut Pública de Barcelona, entre d’altres. Des de gener de 2013, la Unitat de Tuberculosi de Drassanes va incorporar-se a la Unitat de Tuberculosi dins el Programa Especial de Malalties Infeccioses Vall d’Hebron-Drassanes.

“El diagnòstic, tractament i control de les persones amb tuberculosi i els seus contactes és complex i ha de realitzar-se per una unitat clínica altament especialitzada i dimensionada”, reflexiona el Dr. Adrian Sánchez Montalvá, metge adjunt del Servei de Malalties Infeccioses de Vall d’Hebron, president de la Subcomissió de Tuberculosi de l’Hospital i investigador del grup de recerca en Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). En tractar-se d’una malaltia infecciosa d’origen bacterià que es transmet a través de l’aire, resulta molt important el control de casos i la prevenció: Vall d’Hebron du a terme estudi de contactes i cribratge en aquelles poblacions de més risc. Per realitzar-lo, el paper de les infermeres de pràctica avançada resulta fonamental, així com el d’altres professionals del Servei de Medicina Preventiva i Servei de Medicina del Treball, que es coordinen amb l’Agència de Salut Pública per tal d’arribar a totes les persones en risc després d’un nou diagnòstic de tuberculosi.

Normalment, la tuberculosi és una malaltia que té un curs subagut. Les persones amb tuberculosi presenten símptomes diverses setmanes abans de ser diagnosticades. Un diagnòstic ràpid és de vital importància per evitar el contagi en la comunitat. Els infants, les persones grans, les persones portadores del virus de la sida o amb càncer o diabetis o les dones embarassades normalment pateixen les formes de la malaltia més greus. Si les persones afectades per la malaltia segueixen de manera correcta el tractament es poden curar completament.

La Unitat Clínica de Tuberculosi Vall d’Hebron-Drassanes disposa d’una Subcomissió de Tuberculosi, un òrgan consultiu per consensuar processos, procediments i accions locals estratègiques, difondre novetats i realitzar accions per millorar el maneig de la tuberculosi i altres microbactèries, així com confeccionar nous protocols i recomanacions. La Subcomissió de Tuberculosi està integrada dins la Comissió d’Infeccioses i aporta la seva experiència en el camp de les microbactèries. També manté vincles de col·laboració amb Salut Pública i les autoritats sanitàries. Així mateix, Vall d’Hebron realitza activitats de docència des de la Subcomissió de Tuberculosi de l’Hospital com sessions mensuals i sessions sobre tuberculosi i microbactèries en l’àmbit internacional.

El pacient pediàtric amb tuberculosi, una minoria prioritària

Vall d’Hebron atén una quinzena de pacients pediàtrics amb tuberculosi a l’any. Tot i que la tuberculosi és una malaltia menys freqüent en nens, nenes i adolescents que en la població adulta, el seu tractament i detecció precoç en els pacients pediàtrics és una prioritat. “El diagnòstic de la tuberculosi en infants i adolescents representa un repte perquè els pacients tenen una concentració més baixa de bacil, sovint ens enfrontem a diagnòstics probables perquè existeix un rendiment més baix en les proves diagnòstiques”, exposa la Dra. Maria Espiau, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències Pediàtriques de Vall d'Hebron. La detecció i tractament de la infecció tuberculosa latent, abans que els símptomes de la malaltia es manifestin, és una estratègia que recomana la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS), especialment important en població vulnerable com els pacients pediàtrics o immunodeprimits, i que segueix Vall d’Hebron. “Els nens són prioritaris en els estudis de contactes que fem i l’Agència de Salut Pública ens deriva tots els nens que convisquin amb un malalt de tuberculosi”, afegeix la Dra. Maria Espiau. Vall d’Hebron forma part de les xarxes de referència pediàtriques en tuberculosi de l’Estat (pTBred) i la Unió Europea (pTBnet). Dins l’àmbit de la recerca, Vall d’Hebron ha participat en diferents estudis, com un assaig clínic per avaluar l’acceptabilitat de fàrmac contra la tuberculosi en menors de sis anys.

La recerca, fonamental en el tractament de la tuberculosi

A través del grup de recerca de Malalties Infeccioses i de Microbiologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), participem en assajos clínics per trobar nous esquemes terapèutics per a les persones amb tuberculosi, així com millorar el seguiment, diagnòstic i conèixer millor la seva resposta immunitària.

Vall d’Hebron ha participat en diferents projectes europeus de recerca en tuberculosi finançats per la Unió Europea, com l’European-Latin American TB Research Collaboration Network, on s’assoleixen objectius de transferència de coneixement mitjançant la realització de projectes de recerca com per exemple, un assaig clínic amb persones vulnerables i el cribratge de la malaltia en presons de Paraguai.

També en el projecte EU-PEARL (EU Patient-cEntric clinicAl tRial pLatforms), una aliança estratègica públic-privada única per conceptualitzar i liderar el disseny d'una plataforma d'investigació integrada i centrada en el pacient per al desenvolupament de nous medicaments a Europa, que va centrar-se d’entrada en quatre malalties, entre les quals estava la tuberculosi.

Per altra banda, el grup de Malalties Infeccioses col·labora estretament, des de fa més d’una dècada, en activitats de recerca en tuberculosi en Angola i ha aconseguit importants fites en el diagnòstic i tractament de les persones amb tuberculosi resistent. També col•labora al Paraguai amb l’Institut de Malalties Respiratòries i de l’Ambient (INERAM), centre de referència al país en el maneig de la tuberculosi.

La Unitat de Tuberculosi de Vall d’Hebron-Drassanes atén més de cent casos anuals i és el centre que concentra un major nombre de pacients de Catalunya, a més de rebre els de major complexitat.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.