Vall d’Hebron rep 40.000€ de la Fundació Air Liquide per investigar la capacitat del virus SARS-CoV-2 de produir fibrosi pulmonar

Els investigadors volen comprovar si efectivament hi ha una progressió cap a la fibrosi pulmonar en determinats pacients amb COVID-19.

04/05/2020

El Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus acaba d'iniciar un projecte per a investigar el paper del coronavirus SARS-CoV-2 en el desenvolupament de la fibrosi pulmonar. El projecte serà conduït per la Dra. Maria Jesús Cruz, co-cap del grup de recerca en Pneumologia del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Dr. Xavier Muñoz investigador principal del mateix grup i metge adjunt del Servei de Pneumologia de Vall d’Hebron. A més, comptarà amb la participació del Dr. Iñigo Ojanguren, investigadors principal del grup de Pneumologia del VHIR i pneumòleg del Servei de Pneumologia de Vall d’Hebron i del Dr. Oriol Roca, investigador del grup de Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació del VHIR i metge adjunt del Servei de Medicina Intensiva de Vall d’Hebron. La Fundació Air Liquide ha contribuït amb una donació de 40.000 €.

La fibrosi pulmonar és una malaltia crònica i debilitant que es caracteritza per la inflamació i la cicatrització del teixit pulmonar, el que dificulta la respiració dels que la pateixen.

Els exàmens radiològics i anatomopatològics dels pacients afectats pel virus SARS-CoV-2 a la Xina han revelat reaccions inflamatòries pulmonars similars a les observades en la pneumonitis per hipersensibilitat, un tipus de fibrosi pulmonar. En canvi, això no passa en altres pneumònies virals.

Partint d'aquest coneixement, els investigadors del projecte es plantegen dos objectius. D'una banda, comprovar si efectivament hi ha una progressió cap a la fibrosi pulmonar en determinats pacients (persones d’edat avançada) amb COVID-19. I és que en les persones amb una immunitat innata poc efectiva (com les persones de més edat) l'afectació per SARS-Cov-2 podria conduir a una pneumonitis per hipersensibilitat aguda; al contrari del que passa en població pediàtrica que majoritàriament presenta afectació lleu per COVID-19. D'altra banda, pretenen descobrir possibles biomarcadors que puguin ajudar a identificar aquests pacients amb més risc de desenvolupar fibrosi pulmonar.

Per això han dissenyat un estudi prospectiu amb una mostra de 100 pacients adults amb COVID-19 diagnosticats a l'Hospital Vall d'Hebron en les últimes setmanes i que hagin requerit ingrés hospitalari i 60 pacients que hagin requerit ingrés a UCI i ja hagin estat donats d'alta.

Es tracta d'un projecte amb una clara aplicabilitat clínica, ja que permetrà, a més d'aprofundir en els mecanismes de progressió d'aquesta malaltia, millorar l'abordatge terapèutic dels pacients amb afectació pel virus SARS-CoV-2. En aquest sentit, conèixer amb precisió si hi ha progressió cap a fibrosi pulmonar permetria confirmar si hi ha una via patogènica comuna amb altres tipus de fibrosi pulmonar i podria permetre a aquests pacients beneficiar-se dels nous tractaments antifibròtics o altres fàrmacs monoclonals que han suposat un punt d'inflexió en la fibrosi pulmonar (idiopàtica) i altres patologies inflamatòries de la via aèria.

La Fundació Air Liquide

La Fundació Air Liquide té com a missió el suport a la investigació científica en projectes relacionats amb la qualitat de l'aire, les malalties respiratòries i el suport a les poblacions més fràgils. Sempre al costat de la innovació i dels pacients, Air Liquide porta més de 30 anys oferint atenció i cures als pacients respiratoris crònics a Catalunya. Amb aquesta col·laboració, i units tots enfront de la COVID-19, reiterem la nostra ajuda a la comunitat científica en el desenvolupament de solucions que millorin la qualitat de vida dels pacients.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.