Vall d’Hebron se suma al Dia Internacional del Càncer Pediàtric refermant l’aposta per la recerca i la humanització de les cures

El Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica de Vall d’Hebron és capdavanter a l’Estat i atén casos d’especial complexitat.

15/02/2020

Vall d’Hebron se suma a la celebració del Dia Internacional del Càncer Infantil el proper 15 de febrer. Cada any es diagnostica càncer a 300.000 nens i adolescents (fins a 19 anys) d’arreu del món, segons la Organització Mundial de la Salut (OMS): els tipus de tumors més comuns són la leucèmia, el càncer cerebral, el linfoma i els tumors sòlids com el neuroblastoma, sarcomes i el tumor de Wilms.

El Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica de Vall d’Hebron és un dels centres líders del Estat, i el centre estatal de referència per al trasplantament de progenitors hematopoètics o cèl·lules mare, amb més de 1.300 de realitzats. És centre de referència designat (CSUR) per al transplantament de progenitors hematopoètics, neuroblastoma, sarcomes, tumors oculars i orbitaris i fallada medul·lar congènita. Al seu Hospital de Dia s’atenen fins a 3.600 visites l’any per rebre tractament i fins a 7.600 visites per a consultes. “A Vall d’Hebron ens arriben els pacients més complexos i vulnerables, dia a dia treballem per millorar l’eficàcia dels tractaments i minimitzar la repercussió que tenen en les vides d’aquests pacients”, explica el Dr. Lucas Moreno, cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica i investigador principal del grup de recerca Translacional en Càncer en la Infància i l’Adolescència del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

En el Dia Internacional del Càncer Infantil, Vall d’Hebron referma la seva aposta per la recerca. L’agost de 2016 va posar en marxa el programa Comik (Cancer Omics for Kids-Medicina Òmica en Nens), de medicina personalitzada en tumors sòlids. Gràcies a Comik es realitza una anàlisi genètica exhaustiva dels tumors en aquells casos en què els pacients no responen als tractaments actuals o estan en situació de recaiguda, per tal d’obtenir una signatura molecular específica de cada tumor. Un total de 56 casos de càncer infantil s’han inclòs en aquest programa des dels seus inicis, 19 només en el 2019. Part dels resultats de Comik van presentar-se al congrés de la Societat Internacional d'Oncologia Pediàtrica, celebrat a Lyon l'octubre passat. “Les anàlisis realitzades a través de Comik ens permeten oferir nous tractaments de forma dirigida als nostres pacients, conèixer els tumors al mil·límetre per fer tot el possible contra ells”, afirma la Dr. Soledad Gallego, investigadora principal del Grup de Recerca Translacional del Càncer en la Infància i l’Adolescència del VHIR.

Vall d’Hebron també lidera a l’Estat l’assaig europeu Mappyacts (Estratificació dels perfils moleculars en el tractament del càncer pediàtric i juvenil, en les seves sigles en anglès). Han participat a Mappyacts més de 500 pacients de tota Europa, tres d’ells de Vall d’Hebron, d’un total de 17 centres a França, Itàlia, Irlanda i Espanya. Gràcies a l’estudi, els pacients van rebre un total de 448 recomanacions de tractament.

42 assajos clínics en càncer pediàtric

En l’actualitat, Vall d’Hebron participa en un total de 42 assajos clínics de noves teràpies en càncer pediàtric, 14 d’ells en fase 1 (first-in-child) i 11 en fase 2. El Grup de Recerca Translacional en el Càncer de la Infància i l'Adolescència del VHIR, amb la Dra. Soledad Gallego al capdavant, té tres grans línies d’investigació al respecte. Una dedicada a la investigació de sarcomes, amb el Dr. Josep Roma com a investigador principal: la recerca se centra en la identificació de noves molècules que en el futur puguin servir per al tractament del rabdomiosarcoma, el sarcoma de teixit tou més comú en la població pediàtrica.

L’altra gran línia d’investigació del VHIR són els tumors del sistema nerviós. El Dr. Miguel Segura lidera el Laboratori de Tumors Neuronals, que té tumors com els ependimomes, els medul·loblastomes i els neuroblastomes dins el seu objecte d’estudi. La Dra. Mar Mañú encapçala una tercera línia de recerca en hematologia no maligna de nens i adolescents.

“El futur del tractament passa per identificar dianes terapèutiques específiques, no tractar a tots els tumors igual sinó en funció de les característiques individuals de cada tumor o de cada pacient”, reflexiona la Dra. Soledad Gallego: “L’oncologia de precisió en adults té gairebé una dècada i tots els investigadors en càncer pediàtric portem retard perquè els nous medicaments en nens triguen més a ser acceptats”.

Humanització de les cures

Més enllà de la investigació de nous tractaments, Vall d’Hebron treballa dia a dia per una atenció amb el pacient al centre al Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques. La investigació en cures infermeres contribueix a la millora de la pràctica clínica i a la humanització de l’atenció. I és l’objectiu d’iniciatives com l’ús d’equips de realitat virtual per tal de disminuir l’ansietat i el dolor que generen en aquests pacients tècniques invasives com les extraccions de sang. “Fem servir la realitat virtual com una eina de distracció per als nens quan, per exemple, procedim al canvi d’agulla d’un reservori subcutani Port-a-cath”, explica Esther Díaz, supervisora d'Infermeria del Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques. Vall d’Hebron també treballa en la implementació del programa Child Life, amb l’objectiu de millorar l’impacte emocional de l’hospitalització en infants amb un procés oncològic i les seves famílies, i que suposa generar canvis en la pràctica clínica en relació amb l’atenció emocional als pacients d’oncologia i hematologia pediàtrica.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.