Vall d’Hebron supera els 100 pacients tractats amb la innovadora teràpia cel•lular CART

La teràpia CART consisteix en extraure limfòcits T del pacient. Aquestes cèl·lules s’envien posteriorment al laboratori per introduir-hi el receptor d’antigen quimèric mitjançant  teràpia gènica. Un cop modificats aquests limfòcits, s’administren al pacient.

29/01/2021

En la actualitat, hi ha vuit centres a l’Estat autoritzats per dur a terme la teràpia CART (acrònim de receptor d’antigen quimèric en cèl·lules T) en adults i tres en pediatria. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el centre que registra més activitat en aquest tipus d’immunoteràpia – aquest mes de gener ha superat la xifra de 100 pacients tractats –  i és l’únic autoritzat per al tractament en nens i adults. A més, des de l’any 2019, compta amb una Unitat de Teràpies Avançades en Hematologia dedicada exclusivament a les noves teràpies cel·lulars contra el càncer, sobretot de la sang i dels ganglis limfàtics, com ara la teràpia CART. Aquests tractaments es fan amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits de Catalunya i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

Aquest innovador tractament és una teràpia personalitzada per a cada pacient. Consisteix a agafar cèl·lules del sistema immunitari del pacient i que aquestes ataquin els tumors. Amb aquest procediments s’extreuen limfòcits T del pacient. Aquestes cèl·lules s’envien posteriorment al laboratori per introduir-hi el receptor d’antigen quimèric T mitjançant  teràpia gènica. Un cop modificats aquests limfòcits, s’administren al pacient. “Des de que es va inaugurar la Unitat de Teràpies Avançades, hem tractat ja més de 100 pacients amb aquest procediment, amb resultats molt bons”, explica el Dr. Pere Barba, metge del Servei d’Hematologia de Vall d’Hebron i coordinador del programa de teràpia CART. “A més, en termes de seguretat hem tingut molt bona experiència en el nostre centre”.

Gràcies a la teràpia CART, s’han aconseguit millorar pronòstics de pacients refractaris sobretot. La infusió de les cèl·lules es realitza una única vegada i els pacients han d’estar ingressats durant 14 dies per controlar els possibles efectes adversos. Actualment, a Vall d’Hebron s’han tractat pacients amb limfomes B, T i leucèmies agudes limfoblàstiques. Properament s’espera ampliar aquest tractament a pacients amb mieloma múltiple, leucèmies cròniques i altres tipus de limfomes en assajos clínics que es desenvoluparan en col·laboració amb el VHIO.

 

 

 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.