Vall d’Hebron torna a la Festa de la Ciència amb activitats divulgatives per a infants i adults

Enguany se celebrarà el 10 i 11 de juny a la Rambla de Prim de Barcelona.

31/05/2023

Per setzè any consecutiu, es celebra la Festa de la Ciència, un cap de setmana per viure més de prop la ciència, on hi participen més de 150 organitzacions de Barcelona que pertanyen en el món de la ciència, amb professionals de la recerca i la divulgació. Enguany, tindrà lloc el 10 i 11 de juny a la Rambla de Prim de Barcelona. El programa compta amb més de 170 activitats distribuïdes per 25 espais diferents i es dirigeix a un públic de totes les edats amb un ampli ventall de formats: experiments, instal·lacions, jocs, tallers, demostracions, espectacles, debats, microxerrades, itineraris i visites guiades, entre d’altres.

Aquest any, la Festa posa èmfasi en algunes efemèrides, com Albert Einstein, el bioquímic català Joan Oró, Nicolau Copèrnic i l’Any Internacional del Mill i el Decenni de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030).

A continuació trobareu les diferents activitats en les quals participen els professionals de Vall d’Hebron. En cap d’elles cal inscripció prèvia, t’hi esperem!

Entrevista de Ràdio Farró a David Soler Segovia

  • Espai 01 - Escenari Copèrnic, 10 de juny d’11:40h a 11:55h
  • Edat recomanada: majors de 16 anys

L'activitat constarà en una entrevista a David Soler Segovia, investigador predoctoral al grup de Pneumologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l’entrevistarà Raül G Duarte per al programa de ciència fenòmens naturals. Ens parlaran sobre l’efecte de la contaminació i el canvi climàtic en la salut respiratòria. A posteriori, l’entrevista quedarà penjada com a Podcast a la Xarxa de Ràdios Comunitàries.

Taller 'Què és la Nanomedicina i com fem una Nanopartícula?'

  • Espai 04 - Viure més i millor, 10 de juny de 12:55h a 13:40h 
  • Edat recomanada: a partir de 10 anys

El taller consistirà en una prèvia explicació del que és la nanomedicina i una nanopartícula, les seves característiques, com es produeixen i el seu potencial en medicina. Ens donaran diversos exemples de nanopartícules usades al tractament de diferents malalties i es farà una demostració en directe i interactiva de com fer nanopartícules.

Aquest taller s’organitza de la mà de la Dra. Diana Fernandes, la Dra. Fernanda Da Silva, la Dra. Vanessa Diaz i Julia German, investigadores del grup de Bioquímica Clínica, Vehiculització de Fàrmacs i Teràpia del VHIR.

Microxerrada 'Microbioma i càncer, quina relació hi ha entre ells?'

  • Espai 01 - Escenari Copèrnic, 10 de juny de 16:00h a 16:25h
  • Edat recomanada: majors de 16 anys

El Dr. Paolo Nuciforo, cap del grup d’Oncologia Molecular del VHIO, ens parlarà sobre on resideixen la majoria dels bacteris que viuen al nostre cos, els processos en les alteracions en les cèl·lules tumorals i com el microbioma pot influir en l'aparició de càncer.

Microxerrada 'Com ens pot ajudar la intel·ligència artificial a lluitar contra el càncer?'

  • Espai 01 - Escenari Copèrnic, 11 de juny de 13:05h a 13:30h
  • Edat recomanada: majors de 16 anys

El Dr. José Antonio Seoane, cap del grup de Biologia Computacional del Càncer del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), explicarà com la intel·ligència artificial és una eina computacional que està evolucionant i penetrant en la nostra vida quotidiana. Amb relació a la ciència, per exemple, l’ús de la intel·ligència artificial ens ajuda a detectar una malaltia i a esbrinar quin seria el tractament més eficaç.

Taller 'El dolor menstrual: l'endometriosi'

  • Espai 04 - Viure més i millor, 11 de juny de 17:35h a 18:20h
  • Edat recomanada: a partir de 12 anys

L’activitat consisteix en la presentació d’un projecte de ciència ciutadana sobre l’endometriosi cocreat juntament amb Eduscopi, dos centres educatius del barri (Escola Coves d’en Cimany i Escola Mirades) i el VHIR dins del programa Caixa d'Eines del Pla de Barris.
 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.