Vall Hebron i empreses de CataloniaBio & HealthTech busquen sinergies per a les necessitats clíniques detectades durant la Covid-19

La trobada es va dur a terme en el marc de les jornades online Hospital Connection, que organitza el Grup de Treball d’Innovació de CataloniaBio & HealthTech.

12/07/2020

Sis experts de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron han compartit diferents necessitats clíniques identificades durant la gestió de la Covid-19 amb les start-ups i empreses de CataloniaBio & HealthTech per generar sinergies i desenvolupar solucions conjuntes que arribin als professionals sanitaris i pacients el més aviat possible. La trobada es va dur a terme en el marc de les jornades Hospital Connection, el dia 7 de juliol en format online, que organitza el Grup de Treball d’Innovació de CataloniaBio & HealthTech. En aquesta ocasió s’ha comptat amb la col·laboració del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

El Dr. Antonio Roman, director assistencial del Vall d’Hebron, va comentar que “el repte ha estat la nostra capacitat d'UCI i us demanaria als empresaris que feu una mirada àmplia perquè a partir d’ara no tot serà la vacuna”.

El Dr. Ricard Ferrer, cap de Servei de Medicina Intensiva, va afegir que “hem pagat un preu molt alt per no tenir tecnologia i capacitat productiva de proximitat. Necessitem UCIs equipades tecnològicament, modulars i temporals per situacions de emergència”. També, sistemes d’aprenentatge basats en simulació que permetin la incorporació ràpida el personal sanitari, capacitat de generar dades de qualitat a temps real que proporcioni informació de l’eficàcia de les nostres intervencions, i millorar la comunicació entre els pacients i l’entorn familiar.

El Dr. Tomàs Pumarola, cap de Servei de Microbiologia, va explicar que la seva tasca com a microbiòlegs és fer vigilància i ser proactius, de manera que necessiten “eines diagnòstiques molt ràpides, simples, amb gran capacitat, accés continu, multiplexades i que ens permetin prioritzar".

Recentment, l’Hospital Vall d’Hebron ha estat escollit per participar en un projecte pilot per accelerar la diagnosi de la Covid-19 mitjançant un programari d’intel·ligència artificial (IA). Manel Escobar, director clínic de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) de Vall d’Hebron, aposta per desenvolupar eines d’IA a partir del coneixement local i les seves bases de dades d'imatges per millorar la predicció i afinar les teràpies personalitzades tant de Covid-19, com càncer i altres malalties. “Proposem crear hubs de coneixement ubicats als centres sanitaris, pel tema de la protecció dades, i així competir amb la Xina o els Estats Units”.

Des de l’àrea d’infermeria, Laura González va explicar que busquen EPIS de treball més intel·ligents, transpirables i segurs; màquines de rentat higiènic de mans i calçat; sistemes d’escanneig facial per als professionals; sensors intel·ligents per mesurar les constants vitals, programables i bolcables als sistemes informàtics i amb sistema d’alarma de risc potencial per al pacient, entre d’altres.

La sots-directora de Tecnologia Mèdica, Raquel Cànovas, va ser contundent dient que “necessitem aliances estratègiques entre sectors per augmentar la producció, promocionar la indústria local de tecnologia mèdica i tenir estoc seguretat”. Des del punt de vista estructural de l’hospital, Cànovas va avançar que “el futur immediat passa per crear hospitals elàstics: àrees àmplies i amb doble funció".

Els coordinadors del GT d’Innovació –Joan Comella, director del VHIR, Àngel Alonso (Vecmedical), Isabel Amat (Reig Jofre) i Marta Palicio (Biokit)– van remarcar davant els més de 70 assistents a la jornada que potenciar el marc de col·laboració entre empresa i hospital és essencial per trobar solucions innovadores als reptes que tenim en salut a Catalunya, tant per a la Covid-19 com altres malalties.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.