VHIO consolida el seu programa en teràpies avançades per desenvolupar nous tractaments innovadors contra el càncer

Les teràpies cel·lulars en oncologia, especialment amb TILs, CAR-T o cèl·lules Natural Killer entre d'altres, representen una àrea d'oportunitat en el desenvolupament de noves estratègies terapèutiques.

28/11/2023

Els propers 29 i 30 de novembre se celebra el 1r simposi internacional VHIO-Fundació BBVA de Teràpies cel·lulars en Oncologia organitzat per la Dra. Alena Gros, cap del Grup d'Immunoteràpia i Immunologia dels Tumors del VHIO i la Dra. Sonia Guedan, líder del Grup de Recerca d´Immunoteràpies Cel·lulars per al càncer de l´IDIBAPS. L'objectiu d'aquesta trobada, patrocinada per la Fundació BBVA a través del Programa Integral d´Immunoteràpia i Immunologia del Càncer (CAIMI i CAIMI II), és difondre els resultats de la recerca d'excel·lència en el camp de les teràpies avançades i fomentar la col·laboració entre experts internacionals per avançar en la nostra comprensió del càncer i fer arribar els resultats de la investigació a la pràctica clínica per a benefici dels pacients oncològics.

En les dues darreres dècades la irrupció de la immunoteràpia ha suposat un canvi de paradigma en el tractament de l'oncologia i un benefici enorme per als pacients. “Tot i això, malgrat les prometedores respostes antitumorals, actualment només un part dels pacients tractats amb tractaments d'inhibidors de punt de control immunitaris responen i alguns presenten a més esdeveniments adversos relacionats amb l'autoimmunitat. Per tant, hi ha una necessitat clínica de personalitzar i desenvolupar noves immunoteràpies”, explica la Dra. Alena Gros, cap del Grup d'Immunoteràpia i Immunologia dels Tumors del VHIO.

Desenvolupament de teràpies avançades en càncer

Les teràpies avançades es basen en l'ús de gens, cèl·lules o teixits genèticament modificats o no estan pensats com a solucions terapèutiques permanents o a llarg termini per a malalties humanes agudes o cròniques. Segons l'Associació Espanyola d'Empreses de Biotecnologia (ASEBIO), el 2020 hi havia més de mil assajos clínics actius de teràpies avançades a tot el món, la majoria d'ells, un 62% al camp de l'oncologia.

“En el cas del càncer les teràpies avançades persegueixen redirigir el sistema immunitari del pacient de manera específica contra les cèl·lules tumorals per eliminar-les de manera efectiva, reforçant així les defenses del pacient contra el tumor”, diu la Dra. Gros.

Les estratègies més utilitzades per aconseguir-ho són actualment les teràpies amb TILs i les CAR-T, però com funcionen? En el cas de les teràpies amb TILs (limfòcits infiltrants del tumor) s'extreuen cèl·lules immunitàries del tumor del pacient que contenen limfòcits capaços de reconèixer i atacar les cèl·lules tumorals. S'activen i expandeixen al laboratori i es tornen a infondre en el pacient perquè actuïn de manera més eficaç contra les cèl·lules tumorals. La teràpia CAR-T (cèl·lules T amb receptors quimèrics d'antigen) es basa a modificar genèticament poblacions de limfòcits perquè reconeguin i ataquin de forma específica les cèl·lules del tumor.

“Les teràpies avançades en oncologia, especialment amb TILs, CAR-T o cèl·lules Natural Killer entre d'altres, representen una oportunitat per fer un salt qualitatiu en el desenvolupament de noves estratègies terapèutiques realment personalitzades per oferir als pacients oncològics que no responen a altres tractaments” afirma el Dr. Joaquin Arribas, cap del Grup de Factors de Creixement del VHIO que treballa en desenvolupament de noves teràpies CAR-T en càncer de mama.

Un programa consolidat

En els darrers anys, VHIO ha constituït un equip de treball multidisciplinari amb una enorme experiència en recerca clínica, preclínica i de desenvolupament de productes terapèutics amb el suport de la Fundació BBVA a través del Programa Integral d'Immunoteràpia i Immunologia del Càncer (CAIMI i CAIMI II ). Dins aquest Programa, diversos grups del VHIO, com el de la Dra. Alena Gros o el del Dr. Joaquin Arribas, estan investigant el desenvolupament de nous productes com TILs, cèl·lules Natural Killer i CAR-T, entre d'altres.

La concessió el 2022 del Programa d'Excel·lència AECC Accelerador de Teràpies Avançades de l'Associació Espanyola Contra el Càncer permetrà fer un salt endavant al Programa de Teràpies Avançades del VHIO gràcies a la construcció d'una sala blanca, un laboratori que compleix la normativa de qualitat i seguretat sanitària necessàries per a la fabricació de productes de teràpies cel·lulars per a ús clínic de la Unió Europea.

“Aquesta nova infraestructura ens permetrà produir nous productes desenvolupats a VHIO sota paràmetres ambientals molt controlats i augmentar les opcions de teràpies cel·lulars produïdes al propi centre” afirma la Dra. Martín-Lluesma, directora del Programa de Teràpies Avançades del VHIO. “Però sobretot ens permetrà desenvolupar productes i testar-los en les fases més primerenques, prioritzant les que creguem poden ser més beneficioses per als nostres pacients”.

Per poder desenvolupar aquests productes cal comptar amb els equips, equipaments, tecnologia i experiència adequats i, en aquest sentit, gràcies a la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer, la UITM- CaixaResearch del VHIO, dirigida per la Dra. Elena Garralda, s'estan desenvolupant 9 assajos clínics de teràpies cel·lulars en tumors sòlids, cinc d'ells en fases primerenques. “El nostre objectiu final és fer arribar aquests nous productes cel·lulars a les carteres de serveis dels sistemes nacionals de salut de manera sostenible de manera que tots els pacients tinguin a accés a aquest tipus de teràpies si la necessiten” afirma la Dra. Garralda.

Per la seva banda, el Dr. Pere Barba, investigador del Grup d'Hematologia Experimental del VHIO i director de la Unitat de Teràpies Avançades del Servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, explica que “actualment a la Unitat tenim actius 21 assaigs clínics de noves teràpies cel·lulars per tractar neoplàsies hematològiques, oncològiques i malalties autoimmunes, la majoria amb CAR-T”.

Model de recerca translacional

El Programa de Teràpies Avançades del VHIO s'emmarca en el model de recerca translacional que caracteritza la institució on els resultats de la recerca es traslladen de manera efectiva i segura a la clínica a través d'assajos clínics. Un model que ha portat el VHIO a ser el primer institut de recerca associat a un centre sanitari acreditat com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa per la seva experiència i lideratge en assaigs clínics, especialment de fases precoces i amb fàrmacs experimentals, i pel seu model de recerca translacional amb una forta coordinació entre la investigació preclínica i la clínica.

Les teràpies avançades es basen en l'ús de gens, cèl·lules o teixits genèticament modificats o no i estan pensats com a solucions terapèutiques permanents o a llarg termini per a malalties humanes agudes o cròniques.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.