Vine a gaudir amb nosaltres de la Nit Europea de la Recerca

La Nit Europea de la Recerca tindrà lloc el 27 de setembre i Vall d'Hebron s’hi suma amb diverses activitats i xerrades.

19/09/2019

El darrer divendres del mes de setembre (27 de setembre) se celebra a tota Europa la Nit Europea de la Recerca (Researchers’ Night), amb el principal objectiu d’apropar la ciència, la recerca i la tecnologia que es fa a tot el territori europeu. Els investigadors de Vall d’Hebron se sumen a la iniciativa.

La Nit de la Recerca a Catalunya està organitzada per la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Girona (UdG), la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l’ Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), la Delegació del CSIC a Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).

Els actes estan recolzats per la Comissió Europea com a part de les Accions Marie Curie, un programa de la UE per potenciar carreres del personal investigador europeu. A Catalunya es faran diferents activitats divulgatives entre el divendres 27 i el diumenge 29 de setembre en diferents espais.

Experts de Vall d’Hebron col·laboraran fent microxerrades amb l’objectiu d’apropar la recerca tothom. Així, en el marc de la Nit Recerca s’ha creat el Matí de la Recerca dirigit concretament a fer activitats en escoles i instituts. En el següent llistat pots trobar les xerrades de lliure accés que faran els professionals de Vall d’Hebron.

 

Science and songs

Aquesta microxerrada la realitzarà el Dr. Víctor Puntes, cap del grup CIBBIM-Nanomedicina. Pharmacokinetic Nanoparticles del VHIR (Vall d’Hebron Institut de Recerca). La idea és explicar els dos motors del nostre comportament, l’instint versus l’experiència, l’emoció versus la raó, presentant el projecte Science and Songs. El projecte consisteix en la unió de l’art, la música i la ciència a través de la integració d’imatges de microscòpia electrònica de transmissió de nanopartícules inorgàniques amb una expressió musical integrada, i una sèrie de textos sobre l’observació i el comportament de la natura. Un viatge musicat des de l’origen i formació de l’univers fins als nostres dies.

Lloc: Sala d’Actes Centre Cívic Urgell C/ Urgell, 145, 08036 BCN

Dia: divendres 27 de setembre

Hora: 16:30h – 17:00h

 

Incorporació de les noves tecnologies a la recerca

Aquesta microxerrada realitzada per Laura González Gardó, del grup de recerca de Neurologia Pediàtrica del VHIR, tractarà sobre l’impacte de les noves tecnologies en l’àmbit sanitari i recerca.

Lloc: Centre Cívic Vil·la Urània C/Saragossa, 29, 08006 BCN

Dia: divendres 27 de setembre

Hora: 18:00h - 19:00h           

 

Estratègies terapèutiques per a les malalties lisosòmiques per dipòsit

Microxerrada realitzada pel Dr. David Moreno Martínez, de la Unitat de Malalties Minoritàries de Vall d’Hebron i del grup CIBBIM-Nanomedicina. Direccionament i Alliberament Farmacològic.

Lloc: Centre Cívic Vil·la Urània C/Saragossa, 29, 08006 BCN

Dia: divendres 27 de setembre

Hora: 18:00h - 19:00h

 

Explorant el món microbià del cos humà

Microxerrada realitzada pel Dr. Carlos Blázquez Bondia, membre del Grup d’Investigació de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del VHIR. L’arribada de noves tecnologies de seqüenciació ha expandit la definició de cos humà cap a la microbiòmica, la qual integra l’estudi de les comunitats microbianes que viuen dins del nostre cos, i com aquestes afecten la salut física i mental. En aquesta xerrada es repassaran els conceptes més importants del microbioma humà: què és, què fa i com s’estudia.

Lloc: CSIC -  Residència investigadors C/ Hospital, 64 08001 BCN

Dia: divendres 27 de setembre

Hora: 19h – 20h

 

La qualitat de vida com una eina de progrés i innovació

Microxerrada realitzada per la Dra. Olga Mestres, investigadora del VHIR. En un món on l’esperança de vida incrementa la cronicitat, i hi ha cada vegada més persones amb diverses malalties, els professionals de la salut necessiten conèixer la percepció de la  qualitat de vida per oferir unes intervencions adaptades a les necessitats reals de la població.

Lloc: CSIC -  Residència investigadors C/ Hospital, 64 08001 BCN

Dia: divendres 27 de setembre

Hora: 19h – 20h

 

Diga’m el que menges i et diré com és el teu microbioma

Microxerrada realitzada per la Dra. Francisca Yáñez, investigadora del grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del VHIR. En l’actualitat s’ha demostrat la importància de la microbiota intestinal en la salut i com pot ser modulada per diversos factors com la dieta. A través dels diferents tipus d’alimentació es pot actuar sobre aquesta microbiota evitant així el desenvolupament de certes malalties relacionades amb l’alteració de la seva composició i funció.

Lloc: Sala d’Actes Centre Cívic Urgell C/ Urgell, 145, 08036 BCN

Dia: divendres 27 de setembre

Hora: 17h – 18h

 

Del laboratori al pacient en la recerca en càncer

Microxerrada realitzada per la Dra. Anna Santamaria, del grup de Recerca Biomèdica en Urologia del VHIR. En aquesta microxerrada s’explicarà com els investigadors s’aproximen al laboratori a les necessitats clíniques que tenen els metges amb els quals treballen i que es dediquen a la cura i tractament dels pacients amb càncer.

Lloc: Sala d’Actes Centre Cívic Urgell C/ Urgell, 145, 08036 BCN

Dia: divendres 27 de setembre

Hora: 17h – 18h

 

En el següent enllaç pots trobar totes les activitats de la Nit Europea de la Recerca:

http://www.buscaciencia.cat/esdeveniments/nit-de-la-recerca-2019/

 

 

 

 

 

 

 

 
Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.