Reumatologia

La Unitat Docent del Servei de Reumatologia està acreditada per a la formació de metges interns residents de Reumatologia. Actualment tenim ofertes dues places formatives de resident per any.  És un dels nostres objectius prioritaris atraure i formar metges residents amb el propòsit de retornar a la societat els nostres coneixements i potenciar la formació de professionals altament qualificats pels reptes de la medicina del futur, també anomenada medicina personalitzada o de precisió.

Al Servei de Reumatologia tenim una activitat docent elevada, tant en la formació continuada dins del propi servei com en l’organització de jornades i cursos dirigits a professionals d’altres hospitals o especialitats mèdiques. A més, un dels nostres objectius és potenciar les aules de salut dirigides als pacients. Participem activament en congressos nacionals i internacionals.

Som un centre de referència nacional i internacional amb un nombre elevat de sol·licituds d’estades formatives, sobretot en les àrees de la reumatologia pediàtrica, les artritis inflamatòries cròniques i les malalties autoimmunes sistèmiques, l’ecografia musculoesquelètica i les síndromes de sensibilització central.

Impartim classes teòriques i pràctiques de Reumatologia al Grau de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona. Així mateix tenim una intensa activitat docent en màsters i altres activitats de postgrau.

Places acreditades

2

Grups de recerca
Document

Itinerari formatiu en Reumatologia

Contacta amb la unitat docent

Som un servei clínic que té com a objectiu oferir una assistència i docència transversals i de qualitat, així com desenvolupar una recerca d’excel·lència en l’àmbit de les malalties musculoesquelètiques i del teixit connectiu. Tenim una gran trajectòria en la formació d’especialistes en reumatologia. Garantim una formació rigorosa i de qualitat en totes les competències professionals del nostre àmbit, tant assistencials com d’investigació i docència.

El programa formatiu inclou la incorporació dels residents a les línies de recerca del Grup de Recerca de Reumatologia, gràcies al qual rep una formació general en metodologia de la investigació, en les àrees clàssiques i en noves àrees d’investigació, com la medicina de precisió, medicina basada en l’evidència i la recerca basada en resultats de salut.  A més, els residents tenen l’oportunitat de fer estades formatives en centres internacionals de referència, tant a Europa com als Estats Units.

L’experiència en recerca ens permet oferir als residents un programa de doctorat d’alta qualitat per a la realització d’un projecte de tesi doctoral i l’obtenció del grau de doctor. Per altra banda, oferim la possibilitat de col·laborar activament en projectes d’investigació avalats per agències públiques de recerca (nacionals i europees) i participar com a coautors en les publicacions que se’n derivin.

Per què fer la residència a Vall d’Hebron?

 • Perquè abastem totes les àrees d’especialització en l’àmbit de la Reumatologia, tant en edat adulta com pediàtrica.
 • Perquè disposem de planta d’hospitalització de Reumatologia, on podràs veure i tractar els casos més greus i complexos. També disposem de l’hospital de dia per al maneig ambulatori dels pacients en tractament amb immunosupressors selectius administrats per via parenteral.
 • Perquè som un gran equip altament cohesionat, integrat per metges, infermers, psicòlegs, fisioterapeutes, biòlegs, bioinformàtics, enginyers i matemàtics.
 • Perquè podràs aprendre les patologies reumàtiques en totes les etapes de la vida, des de la infància fins a la senectut i inclús durant l’embaràs, atès que tenim una unitat dedicada a l’embaràs en pacients afectes de malalties inflamatòries cròniques i autoimmunes sistèmiques. La Unitat de Reumatologia Pediàtrica és un referent a Espanya en l’artritis idiopàtica juvenil i en altres malalties sistèmiques i de l’aparell locomotor.
 • Perquè oferim una atenció altament especialitzada a pacients amb artritis inflamatòria crònica i tractaments amb immunosupressors selectius, concretament a pacients amb artritis reumatoide, artritis psoriàsica i espondiloartritis
 • Perquè atenem un nombre alt de pacients amb malalties autoimmunes sistèmiques, especialment el lupus eritematós sistèmic, miopaties inflamatòries i pacients oncològics tractats amb immunoteràpia. 
 • Perquè podràs veure pacients amb patologies metabòliques òssies, col·laborar amb el Servei de Pneumologia per al control dels pacients trasplantats amb osteoporosi secundària i amb la Unitat de Coordinació de Fractures (UCF) de l’AIS Nord.
 • Perquè pots fer activitats associades als gabinets d’Ecografia (diagnòstica i intervencionista) i Capil·laroscòpia, així com altres tècniques altament especialitzades, com són la biòpsia sinovial guiada per ecografia o les ecografies de glàndula salival, vascular i pulmó. Al nostre servei hi ha professionals que són professors de l’Escola d’Ecografia de la Societat Espanyola de Reumatologia, tant en adults com en pacients pediàtrics. 
 • Perquè som un servei de referència per a pacients amb síndromes de sensibilització central, més concretament per a pacients amb fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica. A més, oferim una atenció especialitzada i multidisciplinària a aquests pacients, fet que permet adquirir els coneixements necessaris per a una assistència de qualitat.
 • Perquè treballem de forma multidisciplinària amb múltiples serveis de diferents especialitats mèdiques i quirúrgiques (pediatria, dermatologia, oncologia, pneumologia, nefrologia, medicina interna, rehabilitació, oftalmologia, obstetrícia i ginecologia, cirurgia ortopèdica i traumatologia, anestèsia...)  i amb estreta col·laboració amb els serveis d’Immunologia, Farmàcia i Farmacologia Clínica, adiodiagnòstic, entre d’altres. El treball multidisciplinari en totes les seves àrees aporta una millor qualitat assistencial als pacients.
 • Perquè la proximitat i dedicació docent amb la qual treballem permet una avaluació estreta i contínua dels residents, fet que potencia al màxim les seves capacitats i els acompanya en el disseny del seu futur professional.
 • Perquè comptem amb una notable experiència en formació de residents de reumatologia i pediatria d’altres unitats docents, així com de residents estrangers.
 • Perquè estem interessats a impartir una formació de qualitat i donem als nostres residents les màximes facilitats per fer cursos formatius, assistir a congressos nacionals i internacionals. També estimulem i donem suport a la preparació de ponències i comunicacions en congressos de referència i formem el resident per adquirir habilitats de comunicació oral i escrita.
 • Perquè durant la residència motivem la realització d’estades a l’estranger en centres com l’Institut Giannina Gaslini de Gènova a Itàlia, l’Hospital Universitari Inselspital Bern  de Berna a Suïssa, el Departament de Reumatologia de l’NHS Trust de Londres al Regne Unit i la Divisió d’Immunologia i Reumatologia Clínica de Birmingham als Estats Units. 

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.