ECOCARSIM: Simulació en ecocardiografia

L’aprenentatge de l’ecocardiografia implica una formació complexa per tal d’assolir un conjunt d’habilitats motores i cognitives que requereix un temps prolongat en l’àmbit clínic actual. L'aplicació d'un enfocament integrat per a la formació en ecocardiografia transtoràcica (ETT) bàsica i/o transesofàgica (ETE) bàsica, inclosa la simulació, facilita l'adquisició d'habilitats i coneixements de forma més ràpida i segura.

El coneixement obtingut de l’ecocardiografia és essencial pel clínic en el diagnòstic, la interpretació i el tractament de diverses patologies. Tot i que els cardiòlegs tradicionalment han rebut formació en aquesta modalitat d’imatge durant la seva formació, moltes altres especialitats comencen a mostrar-hi interès, com és el cas dels metges de cures intensives, anestesistes i d’altres especialitats com urgències, neurologia i atenció primària.

Dirigit a:

Residents

Professionals sanitaris

El curs es considera una fase prèvia a la formació reglada de qualsevol modalitat de l’ecocardiografia (ecocardiografia transtoràcica o transesofàgica), no substituint en cap cas la formació estàndard d’aquestes modalitats que ja tenen el seu propi itinerari formatiu.

El programa inclou una part didàctica teòrica coordinada amb una part pràctica per facilitar el domini de les habilitats manuals.

El contingut teòric s’organitza en els següents mòduls que inclouen càpsules informatives en línia:

  • Estació 1 (ETT): Principis bàsics i anatomia
  • Estació 2 (ETT): Funció ventricular
  • Estació 3 (ETT): Valvulopaties
  • Estació 4 (ETT): Miocardi, pericardi i ecografia pulmonar
  • Estació 5 (ETE): Principis bàsics i anatomia
  • Estació 6 (ETE): Funció ventricular
  • Estació 7 (ETE): Valvulopaties
  • Estació 8 (ETE): Font embòlica, pericardi i patologia aòrtica


El contingut pràctic dels tallers i escenaris es duu a terme físicament amb els simuladors d’ecocardiografia. En la primera jornada es practica l’adquisició d’un estudi per plans de forma reglada. Les 3 jornades següents consten d’una primera part de 30 minuts on es repassa l’adquisició d’un estudi per plans normal i els 90 minuts restants es realitzen casos patològics. Hi ha també formació lliure d’un mínim de 3 hores per alumne.

Objectiu

Aprendre a realitzar un estudi ecocardiogràfic transtoràcic (ETT) o transesofàgic (ETE) bàsic reglat mitjançant els plans estàndards de forma sistemàtica.

Comparteix-lo

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.