Vall d’Hebron, el primer centre d’Europa en començar un assaig clínic amb un nou sistema per filtrar la sang i millorar l’evolució de la COVID-19

Seraph 100 consisteix en un filtre capaç d’unir-se als microorganismes de la sang dels pacients que tenen una infecció i eliminar-los. Els assaigs clínics que es posen en marxa ara estudiaran si aquest sistema pot disminuir la gravetat dels pacients crítics amb COVID-19 i sèpsia.

05/05/2021

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha estat el primer centre d’Europa en incloure pacients en un assaig clínic que provarà l’eficàcia d’un nou filtre sanguini per al tractament de la COVID-19. L'hospital també participarà en un assaig clínic per provar aquest filtre en pacients amb sèpsia. Aquest sistema, conegut com a Seraph 100, és capaç d’unir-se als microorganismes de la sang i disminuir la quantitat de virus o bacteris que hi ha presents. Ara s’estudiarà la seva capacitat de millorar l’evolució clínica dels pacients que tenen la infecció. Aquesta tecnologia ha estat desenvolupada per ExThera Medical i es va provar per l’Agència de Projectes de Recerca Avançats de Defensa (DARPA) del Departament de Defensa d’Estats Units. Ara es validarà a l’Estat, entre altres països, a l’Hospital Vall d’Hebron i l’Hospital Clínico San Carlos de Madrid, juntament amb l’empresa Cardiolink.

El sistema es basa en el fet que, en ocasions, la gravetat de les infeccions s’associa a la quantitat de patògens que existeix a la sang, ja que implica una resposta immunitària sistèmica molt intensa. “S’ha comprovat ja que Seraph 100 és capaç de reduir la càrrega viral en sang. Ara, en el cas de la COVID-19, volem estudiar si eliminar el SARS-CoV-2 de la sang és suficient per disminuir la gravetat dels pacients”, explica el Dr. Ricard Ferrer, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i  cap del Grup de Recerca Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Els estudis que s’han portat a terme fins ara han observat que en determinats casos aquest sistema pot millorar la funció pulmonar i la saturació d’oxigen en pacients amb COVID-19 que estaven crítics.

Quan un patogen infecta l’organisme, en moltes ocasions necessita unir-se a una molècula anomenada sulfat d’heparan que es troba a la superfície de les cèl·lules. El filtre Seraph 100 consisteix en un conjunt de petites partícules formada per un material semblant a aquest sulfat d’heparan de les cèl·lules. Així, s’ha demostrat que molts tipus de patògens, entre els quals es troba el SARS-CoV-2, poden unir-se al filtre igual que s’uneixen a les cèl·lules. Aquesta tecnologia funciona de forma similar a un sistema d’hemodiàlisi, filtrant la sang, amb l’objectiu de que els microorganismes s’uneixin al filtre i s’eliminin del torrent sanguini. Una sessió d’unes 4-6h seria suficient per netejar gran part dels patògens que es troben a la sang.

A més de provar Seraph 100 en pacients amb COVID-19, un segon assaig analitzarà la seva eficàcia per eliminar els bacteris en la sang en casos de sèpsia. En aquests casos, s’administren també antibiòtics d’ampli espectre. “Esperem poder tractar la sèpsia abans de saber quin patogen específic està causant la infecció i, per tant, abans de saber quin és l’antibiòtic òptim”, comenta el Dr. Ferrer, qui afegeix, a més, que “Seraph 100 ens permetria oferir un tractament per a les infeccions per bacteris resistents als antibiòtics més habituals, ja que el filtre és completament inespecífic”.

El Seraph 100, com altres tipus de filtres que s’utilitzen des de fa anys a les Unitats de Cures Intensives, no només és capaç d’unir-se a microorganismes sinó també a mediadors de la inflamació. Per exemple, és capaç d’eliminar molècules implicades en la tempesta de citocines que es relaciona amb la gravetat de les infeccions.

Fins ara, no s’han observat efectes secundaris greus associats a l’ús d’aquest sistema, per la qual cosa els investigadors consideren que podria ser una oportunitat de tractament novedosa per a tots aquells pacients crítics per infeccions de diferents tipus.

Seraph 100: un sistema desenvolupat a Estats Units

Seraph 100 és una tecnologia que ha estat desenvolupada per ExThera Medical i es va provar per l’Agència de Projectes de Recerca Avançats de Defensa (DARPA) del Departament de Defensa d’Estats Units. A Estats Units s’ha provat en 300 pacients amb COVID-19.

A Europa, ara estan en marxa dos assaigs clínics, promoguts per ExThera Medical, per comprovar l’impacte de l’ús d’aquest sistema en l’evolució de pacients tant amb COVID-19 com amb sèpsia, on participen l’Hospital Vall d’Hebron i l’Hospital Clínico San Carlos de Madrid, juntament amb l’empresa Cardiolink a l’Estat. Pel que fa a l’estudi amb COVID-19, hi participaran 42 pacients de l'Estat i d'Alemanya. En el cas de la sèpsia, es reclutaran 232 pacients de 25 hospitals de 9 països de la Unió Europea.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.